İkram Kali

İpekyolu Belediyesi vefa gösterdi

İkram Kali

Belediyeler sorumlu oldukları beldelerin yol, içme suyu, kanalizasyon, imar gibi altyapı hizmetleri yanında belde sakinlerinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını da karşılamakla yükümlüdürler.

 

Öte taraftan herkes ikamet ettiği, yani yaşadığı beldenin hemşehrisidir.Van' da yasayan herkes bu anlamda hemşehridir.  Belediyelerimiz hizmet verdikleri hemşehrileri arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi, kültürel değerlerin korunması konusunda gerekli çalışmaları yaparlar, makul talepleri yerine getirirler.

Hafta sonu İpekyolu Belediyesi bu anlayışın güzel bir örneğini Şerefiye Mahallesinde hayata geçirdi. Seçilmiş belediye başkanlarının yapması gerekeni kayyum olarak atanan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk inanarak hemde heyecanla yaptı.

 

60 yıl boyunca aşkla sevdiği memleketi Van'ın kültürüne gönüllü hizmet eden, çeşitli dernek ve sosyal kuruluşlarda görev alan, davet edildiği her yere erinmeden koşan eğitimci, kültür adamı, bilge insan,  toplumun her kesiminde sevgi saygı gören, 14 Şubat 2012 tarihinde aramızdan ayrılan rahmetli Fevzi Levendoğlu'nun adı eski Mehvel (Orduevi) arkası, deprem sonrası yıkılan subay lojmanlarının arsası,  eski 50. Yıl Ortaokulu,  bugünkü Zaferler İlköğretim Okulu yanında yapılan parkta yaşayacak.

Fevzi Levendoğlu adının parka verilmesi önerimizin ne denli doğru olduğunu açılışta bir kez daha anladım.

 

Ata baba dostumuz, uzun yıllar abi kardeş yakınlığımız olan,  birlikte Van ile ilgili çalışmalar yaptığımız Fevzi Levendoğlu Parkı açılışında herkes gibi bizde duygulu anlar yaşadık. 

 

Açılışta Fevzi Levendoğlu'nun eşi Sevim Levendoğlu, oğlu Fuat Levendoglu, kızı Hediye Levendoğlu, kız kardeşleri Süheyla Levendoğlu-Şenol ile İclal Levendoğlu-Lazoğlu'nun yanı sıra akrabaları, dostları,sevenleri, kültür ve sanat camiası ve toplumun her kesiminden hemşehrimiz bulundu.Törende duyarlılığından dolayı İpekyolu Belediyesi gönülden alkışlandı.

İpekyolu Belediyesinin bu toprağın bağrından çıkan değerine Ahde Vefa göstermesi takdir edildi.

 

Parkın açılış töreninin Fevzi Levendoğlu ağabeyimizin Van türkülerini okuduğu "Ahde Vefa" adlı türkü albümünde yer alan "Vanlıyam şanlıyam kılıncı kanlıyam..." türküsüyle başlaması vefa adına güzel bir buluşmaydı.

 

Derin acılar yaşamış, çileler çekmiş hafızasını kaybetmiş aziz Van kentimizin kültürel sosyal hayatında emekleri ve eserleriyle iz bırakan sayısız saygın ve örnek isimler var.  Bu şahsiyetlerimizin isimlerinin de parklarda, sokaklarda, caddelerde, okullarda ve diğer eserlerde yaşatılarak sahiplenilmesi gerekir. Belediyelerimiz değerlerimize verdiği değer kentimize ve insanımıza verdiği değerdir.

Fevzi Levendoğlu adına sahip çıkılması uzun yıllardan sonra bir ilk oldu diyebiliriz. Belediye hizmetlerinin yanı sıra kentimizin hafızasına, kimliğine anlamlı katkı yapan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk'e, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile emeği geçen herkese Vanlılar olarak teşekkür ediyoruz.

 

 

Olmadı

 

Yazmazsak olmazdı.

 

Fevzi Levendoğlu yaşamının büyük bir bölümünü Van kültürü ve halk oyunları için harcadı. Van'ın kendine özgü çuha şalvar, kadife fistan halk oyunları kıyafetlerinin okul, dernek ve farklı yerlerde dejenere edilmeden giyilmesini savundu. Yozlaştırılmasına karşı mücadele verdi. Fevzi Levendoğlu Parkı açılışında ilginç bir durum da yaşandı Bir dernekten kiralandığı söylenen Van halk oyunları ve kıyafetleriyle ilgisi olmayan halk oyunları ekibi açılışta sahne aldı.  Fevzi Levendoğlu ismiyle tezat yaratan günün anlamıyla, ruhuyla bağdaşmayan görüntü özellikle halk oyunları usta ve uzmanı olan katılımcılar ile davetliler arasında şaşkınlık yarattı.

 

Belediyeler, kurumlar, okullar, gençlik merkezleri kentimizin kültürüne karşı daha duyarlı ve özenli olmaları gerekir.  Kültürel değerlerimiz kişilerin inisiyatifine ve tercihine bırakılmaz. Lütfen özen ve dikkat...

 

Halk oyunları kıyafetleri aslında Van’ın kanayan yarasıdır. Halk oyunları uzmanı ve hakemi Van YYU Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şefik Tüfekçi'nin Van Valiliği Halk Oyunları Komisyonu kurulması önerisi yerinde ve sorunun çözümü için gereklidir. Valilik tarafından söz konusu komisyonun kısa sürede hayata geçirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır maktadir. Aksi takdirde halk oyunları kıyafetleri ve oyunlarımızda başlatılan yozlaşma üzücü boyutlara ulaşabilir.

 

 

Dr. Daimi Dirican Sokağı

1960 yıllardan itibaren Van'da deden toruna üç kuşak boyunca çocuk doktorluğu yapan, Vanlıların gönlünde özel bir yer edinen, Van'ın hemşerisi, dostu Dr. Daim Dirican 2012 yılında aramızdan ayrıldı.  Doktorluğunun yanı sıra eğitime verdiği önemle, insan ilişkileriyle tanınan merhum Dr.Daim Dirican Gürpınar Kuşdağı köyünde kendi adını verdiği ilköğretim okulu yaptırdı. Banu, Berna ve Aydın isimleri taşıyan ikisi kız, biri erkek üç çocuk sahibi olan Dr.Daim Dirican'ın vefalı Vanlı sevenleri ve dostları muayahanesinin bulunduğu sokağa adının verilmesini arzu ediyorlar.

 

Fevzi Levendoğlu Parkı açılışında bu yönde yoğun istek olduğunu İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk'e ilettim. Cemil Bey de Cumhuriyet Caddesi Valilik yanından Endüstri Meslek Lisesine çıkan sokakta yapılacak düzenlemenin ardından bu sokağa Dr. Daim Dirican adını vereceklerini söyledi. Kentin değerlerine, beklentilerine karşı duyarlı ve vefalı olmak budur.

Yazarın Diğer Yazıları