İkram Kali

İnternet siteleri ne işe yarar?

İkram Kali

Bilindiği gibi internet, Dünya çapındaki bilgisayar ağlarını ve bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağına verilen isimdir. İnternetin ilk tohumları 1962 yılında Amerika'da atıldı. İlk bağlantı 1969 yılında kuruldu. 1990 yılında İleri Ağ Hizmetleri Network olarak adlandırıldı.

12 Nisan 1993'te  ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından Türkiye'nin ilk internet bağlantısı gerçekleştirildi. Ticari kuruluşlar ve hane halkları gibi geniş kitlelere ulaşması 1996 yılında mümkün olan internet günümüzde, iş yaşamından sosyal hayata kadar her alanda hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. İletişimde yeni bir çağ açan internet kullanımının üzerinden 20 yıl geçti.

Aynı yıllarda, 1991 tarihinde Finlandiya Başbakanı Harri Holkeri, Nokia tarafından sağlanan ekipmanlarla ilk GSM görüşmesi ise yerel GSM operatörü Radiolinja üzerinden gerçekleştirdi. Türkiye'de ilk cep telefonu görüşmesi 1994 yılında yapıldı. Cep telefonuyla ilk SMS de 1995 yılında gönderildi. SMS'lerde Türkçe karakter kullanımı ise 2008 yılında başladı. Cep telefonuyla görüşmelerin başlamasının ardından tam 22 yıl geçti.

Gazetecilik mesleğine başladığım 1980'li yıllarda ve valilikte görev yaptığım 1990'larda en önemli iletişim aracı sabit telefon, yazı makinesi daktilo, belgegeçer faks vardı. O sıralar aletler gibi yaşamın akış hızı, çalışma temposu , güne sığdırılan üretim kapasitesi daktilo tuşları gibi ağır, telefon gibi tek düzeydi.

İnternet ve akıllı cep telefonlarının sayesinde dünya küçüldü, sınırlar deyim yerindeyse ortadan kalktı. Bilgiye ulaşmak, haber paylaşmak çok kolaylaştı. Yaşam inanılmaz şekilde hızlandı. İnsanlar internet ve cep telefonları sayesinde birbirine dokunacak kadar yakınlaştı. 

Yapılan araştırmalara göre 2015 yılında Türkiye çapındaki web sitesi sayısının 35 milyon adet civarında  olduğu bunlardan yaklaşık 8 milyon'unun aktif olarak hizmet verdiği tespit edilmiş. 2015 yılı sonunda mobil telefon abone sayısının 73,2 milyon bu abonelerin 41.5 milyonu ise akıllı telefon kullandığı görülmüş. Anlayacağınız teknoloji ülkemizde son derece yaygın kullanılıyor. Elimizde resmi bir rakam yok ama, Van'da sektörel bazda en fazla iş yerinin cep telefonu ve bilgisayar satan mağazalar olduğunu söylersek kullanılan cep telefonu ve bilgisayar sayısını rahatlıkla tahmin edebilirsiniz.

Gelişen iki yönlü teknoloji ile birlikte internet, dünyada olduğu gibi ülkemizde ve Van'da da vazgeçilmezler arasında yerini aldı. İş yerleri, evler gibi kurum ve kuruluşları internet ağına sahipler. Bütün kurumların kuruluşların artık internet sayfası da var. Var ama yok. Çünkü teknolojik son derecede kötü kullanıldığından siteler  işe yaramıyor. Özellikle kamu hizmeti veren kurumların internet sitelerinin birçoğu kaderine terk edilmiş.  Denetleyen ilgilenen, soran yok.

 Ahbap çavuş ilişkiler ile pahalı ama kötü şekilde tasarlanan siteler yığınla. Sitelerde  bilgiler  zamanında güncellenmiyor, bilgilere ulaşım mümkün değil. Sayfa tasarımları görsellikten  uzak ve  sıradan. Fotoğraflar eski, yönlendirme amaçlı verilen telefon numaralarının çoğu kullanılmıyor.   Bazı sitelerde yer alan bilgiler, fotoğraflar yıllar öncesine ait. Kurum  hizmetleriyle ilgili bilgiler  kim sitelerde ya hiç yok ya da yetersiz. Van ile ilgili veriler yalanına yanlışına bakılmadan tamamen kopyala yapıştır tarzında. Kurum şeması var, ama ne isim var ne  de bilgi.  Özetlersek ilimizde  kurum ve kuruluşların  internet siteleri Van'a  yakışmıyor.  Van'ın  teknoloji   ayıbından kurtulması lazım.

 

Mesaj yayınlamayın!

İlimizde son dönemlerde şık olmayan bir gelenek başladı.  Törenler bitiyor, üzerinden bir iki gün geçiyor kurum amirlerinden ve siyasilerden yeni mesaj geliyor.  Bu hem kutlanan veya anılan güne hem de vatandaşlara karşı yapılmış ayıptır. Ya gününden önce usulüne uygun mesaj yayınlayın, ya da hiç yayınlamayın. Günü geçmiş  mesajın ne anlamı var.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları