İkram Kali

İnsanlık yerlerde süründü

İkram Kali

Önceki gün mazlum ve yardıma muhtaç  insanlar  İspanya'da aşağılandı.

Şampiyonlar Ligi Son 16 Turu'nda Atletico Madrid ile PSV Eindhoven arasında oynanacak karşılaşma öncesi Hollanda ekibinin taraftarları, Plaza Mayor meydanında insanlık dışı görüntülerin yaşanmasına sebep oldular.

PSV'liler, dilenmek zorunda kalan kadınlara para atıp onları yerlerde süründürdü. Yetmedi şınav çektirdiler. Yetmedi hayvanat bahçesinde hayvanlara yapılmayacak muameleyi yaparak  eğlendiler.

Sıcak havada, kafede biralarını yudumlayan PSV'liler, dilenen kadınlara para atıp onları bir sağa bir sola koştururken, alınan her para sonrası "oley" çekerek zevkten dört köşe oldular.

Avrupa'nın orta yeri insanlığın yerlerde süründüğü  trajik sahneye dönüştü.

İnsanlık onurunu yok eden, son derece üzücü ve ahlaksızca insanlık dışı olay, İspanyol TV şovu El Chiringuito tarafından canlı olarak yayınlandı.

Üzüntüyle izlediğimiz o görüntüler içimizi sızlattı.

Görüntüler, sosyal medyada adeta deprem etkisi yarattı.

İnsanlığını kaybetmiş, ırkçı bir Avrupa'nın mide bulandıran  fotoğrafından bir kesit gördük.

Hollandalıların utanç verici davranışları bana göre Avrupa'da tehlikeli şekilde yaygınlaşan  yabancı düşmanlığının  İspanya'da dışa vurumudur. Liderler  mültecileri ölüme  terkederse  fanatiklerin  yaklaşımı böyle olur. Cami imam  meselesi gibi.

Avrupa'da herkes Hollandalı faşistler gibi midir? Elbette değil.

Adam gibi adamlarda var.

PSV Eindhoven taraftarlarının  iğrenç hareketlerine İspanyollar da sesiz kalmayarak  büyük tepki gösterdi.  Mağdur mültecilere insanca para  dağıttıktan sonra Hollandalı taraftarlara el kol hareketi yaparak tepki gösteren bir beyefendi de muhtemelen Avrupalıdır.

Lakin bu ayıplı davranış Avrupa'da Müslümanlara karşı oluşturulan algı ve ötekileştirmenin de bir sonucudur. Hollandalı taraftarlar bilinçaltı zihniyetlerini sergilediler.

Bize insanlık dersi vermeye kalkan Avrupa…

Hukuk kurumlarıyla, kamu vicdanıyla  skandal karşısında derhal harekete geçerek gereğini yapmalıdır.

Nazileri, Hitleri, Musoloni'yi  yazan tarih bugünkü Avrupa'nın insani ayıplarını da yazacak. 

 

Çanakkale de Van

Osmanlı İmparatorluğu, 101 yıl önce bugün  Britanya, Kanada, Fransa ve Anzak (Avustralya ve Yeni Zelanda orduları) güçlerine karşı kazandığı Çanakkale Zaferi  sonunda yıkık bir imparatorluktan Cumhuriyet ve Mustafa Kemal Atatürk çıkardı.

Tarihin akışını değiştirerek, ülkelerin kaderini belirleyen  Çanakkale Savaşı'nda  destan yazıldı.  Bu önemli savaşta Osmanlı Devleti en seçkin ve genç evlatlarını kaybetti. Van ilimiz de Çanakkale de 36 evladını şehit verdi. Çanakkale'de 101 yıl önce omuz omuza savaşan Anadolu çocukları şimdi yan yana yatmaktadır. Ruhları şad olsun.

 

Eksiklik giderilmeli

Ömrünü yerel gazeteciliğe veren, değerli meslektaşımız abimiz, Van Postası Gazetesi sahibi, Turan Şahinbaş,  gazetesinin 53 yıllık çok değerli emeğini, arşivini bir anlamda hazinesini hiçbir karşılık beklemeden memleket sevgisi ve Vanlılık ruhuyla Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Kütüphanesi'ne bağışlayarak takdir edilecek nazik bir davranışta bulundu. Van Postası Gazetesi arşivi YYÜ'de araştırma yapacak akademisyenlere ve öğrencilere önemli ve yararlı bir kaynak oluşturacaktır.

Bağış vesilesiyle bir konuyu hatırlatmak istiyorum.

Bildiğim kadarıyla YYÜ'de yerel gazete koleksiyonu yani arşivi bulunmamaktadır. Van'ın yerel tarihini, hafızasını oluşturan yerel gazetelerin arşivlerinin üniversite gibi araştırmaya dayalı eğitim kurumunda bulunmaması ciddi bir eksikliktir.

30 yılı aşan geçmişi olan Doğu Anadolu üniversitelerimizin en köklü üniversitelerden bir olan YYÜ'de bu eksikliğin en kısa sürede giderilmesi Van'a ve üniversiteye hizmet olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları