İkram Kali

İnsanlık torbada

İkram Kali

Gürpınar İlçemize bağlı Yalınca Köyü'nün Çeli Mezrası'nda oturan Taş ailesinin, 3 yaşındaki biricik evladı Muharrem Taş’ın çuvaldaki cansız bedeni yüreklerimizi dağladı. Vatandaş televizyonlarda, gazetelerde gördüğü o fotoğrafla irkildi. Türkiye Muharrem’inin hüzün dolu ölümüne kitlendi. Sosyal medya Gürpınar’da çuvala giren insanlığa gösterdiği tepkiyle yıkıldı.

Ateş düştüğü yeri yaktı.

Suriye’den, Irak’tan, Mısır’dan insanlık dışı, yürek burkan fotoğraflar dün Muharrem’in cansız bedenine ait fotoğrafının yanında anlamını kaybetti.

Hiçbir insan bu olay karşısında sesiz kalamaz.

Ölümde ihmali olanlar hakkında Önce Valilik ve Gürpınar Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açtı. Sonra da Sağlık Bakanlığı Van’a bir müfettiş görevlendirerek soruşturma başlattı. Öte taraftan çuval görüntüsünün mizansen olduğu yönünde çeşitli iddialar var.  Bunu şimdilik bilemiyoruz.  İddia doğru çıkarsa Van adına hem çok ayıp,  hem de çok kötü olur. 

Bu arada ihmal varsa gereği mutlaka yapılsın, sorumlulardan da hesap sorulsun. Ancak hiçbir kimse Muharrem’in bedeni üzerinden, ailenin acısı üzerinden nemalanmaya kalkmasın.

 

Partilerin Kan Kardeşliği

Kan üzerine söylenmiş, yazılmış binlerce sözümüz var. Bizim gibi az gelişmiş toplumlarda tartışmalara, gerginliklerde son söz kan üzerine olur. “Kan dökerim”,” Kan ağlamak”, “Kan kusturmak”, “Kanına ekmek doğramak”, “ Kanını yerde koymak”,” Kan temiziler”,” Gözünü kan bürümek”,” Kan gütmek”,” Kan davası”, “ Kanı suyla yıkamak” gibi.

Çözüm sürecindeyiz.

Çözüm süreci nedir?

Çözüm süreci kan kaybını durduran, toplumsal kucaklaşmayı sağlayan, anaların gözyaşına son veren,  huzura duyulan özleme son veren irade ve inançtır.

Vansesi olarak akan kanın durması adına çözüm sürecini sonuna kadar inanarak destekleyeceğimizi, koruyacağımızı ilk gün söyledik. Sözümüzün gereğini de haber ve yorumlarımızla yerine getirmeye çalıştık ve çalışacağız. Çünkü kardeşçe yaşamaktan, kanın durmasını istemekten başka çaremiz yok.

Çözüm dedik,  normalleşme dedik, geldik seçim dönemine.

Maalesef 30 Mart yerel seçim çalışmaları ilimizde siyasete yakışmayan aşırı sertlikte başladı. Kırmızı kartlık, sarı kartlık hareketler oldu. Neyse ki ortama kısa sürede sağduyu hakim oldu.  Bizde Van’ın 77 yıllık gazetesi olma sorumluluğu ile gergin havaya kan ile müdahale edelim dedik. Bu düşünceyle harekete geçtik. Ancak dedik ki çabamız sadece yakınlaşma, tokalaşma güzel sohbetle sınırlı kalmasın. Somut elle tutulur, gözle görülür aynı zamanda topluma örnek olacak bir birliktelik olsun istedik. Fazıl Erüş arkadaşımızın “Adaylar Örnek Olsun”  başlıklı başkan adaylarını, siyasileri kan bağışına davet eden haberi ile çağrı yaptık. Çağrımız çok büyük ilgi ve destek gördü.

Haberimiz sonrası duyarlılık gösteren Ak Parti, SP ve CHP değerli belediye başkan adayları, parti yöneticileri seçim öncesi önceki gün Kızılay Kan Merkezi’nde kan bağışı için bir araya geldiler. Önce kucaklaştılar, selamlaştılar, birbirlerine başarılar dilediler.  Kan Merkezi siyasetin farklı renklerine ev sahipliği yaparken bağışlanan kanlar Van Hakkari, Ağrı, Bitlis, Muş, Iğdır’da hastalara can olacak.

Ankara’dan gelen Sabah gazetesi usta yazarı Yavuz Donat’ın katılımıyla Kızılay Kan Merkezi görülmeye değer, renkli ve farklı bir ortama tanık oldu. Sohbetler, şakalaşmalar, tahminler, kan üzerine doğaçlamalar,  esprili sözler hoştu.

Yetmez!

Bütün partilerin büyükşehir adaylarını Kan Merkezi’nde kan bağışı yaparken tek karede fotoğraflamak istiyoruz.  Vatandaşlarımızı başkan adaylarımızı tek karede görmek istiyoruz. Van’ın  buna ihtiyacı var. Gönlümüzden geçen budur. Sıra diğer başkan adaylarımız ve partilerde. İyi niyetli çabamıza başkan adaylarının destek vereceğine inanıyoruz. Bütün haberlerde olduğu gibi bu organizasyonda da yürekleriyle koşturan Fazıl Erüş, Rıdvan, Can ve İlhan Siyahtaş arkadaşlarımızı kutluyorum.

 Akan kan bu olsun.

 

Yazarın Diğer Yazıları