İkram Kali

İnsana yakışan güzel hareketler

İkram Kali

Örnek olacak güzel davranışları yazmasak olmaz...

 

Yazmak anlatmak lazım.

 

Hayvanlar ile insanlar arasındaki dostluk yeni gelişen ve öğrenilen bir davranış değil.  Asırlar boyu insanlar ile hayvanlar arasında yakın dostluk hep var olmuş. Onlar bize hep arkadaşlık etmiş en sadık dostlarımız olmuşlardır.  Ama yaban hayvanlarıyla insanlar arasındaki dostluk daha farklıdır. İki tür de birbirine daha temkinli yaklaşır.

Van Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi  (Van YYÜ) Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü, Jandarma, polis, basın ve vatandaşlarımızın yaban hayvanlarını korumaya yönelik işbirliği sevindirici sonuçlar veriyor. Ortak çabalar sonucu toplumda yüksek bir duyarlılık oluştu. Oluşan bu duyarlılık kartopu misali hızla büyüyor. Herkes görevi ve yetkisi sınırları içinde yaban hayvanlarına karşı yapılması gerekenleri biliyor.

 

İnsanlarımız kanadı kırık bir kartalı, çaresiz kalan bir ayı yavrusu için canla başla seferber oluyor. Yaralı bir hayvanı yeniden doğayla buluşturmak için inanılmaz ortak bir  efor sarf ediliyor.  Vatandaşlarımızın bu duyarlılığı hepimizi çok mutlu ediyor.  Takdir edilecek işbirliği sayesinde halk kültürümüze, şarkılarımıza türkülerimize konu olan ancak son yıllarda adını unutmaya başladığımız  nesli tükenmeye başlayan yaban hayvanlarıyla bu sayede yeniden buluşmaya başladık.

 

Yaban hayvanların yaşamda kalabilmeleri için yapılan mücadelelerle ilgili her gün yeni güzel haberler alıyoruz.  Hepsini burada tek tek yazmaya kalkarsam sayfalar yetmez. En can alıcı haberlerden birkaç tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

10 Ağustos 2018

Vatandaşlar tarafından yaralı olarak bulunan, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Van Bölge Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerine teslim edilen dünyanın en esrarengiz kuşu olarak tanınan Ebabil  ile yalnızlığı ve kimsesizliği ifade eden Kukumav kuşu Van YYÜ Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ekiplerince tedavi altına alındı.

 

10 Ağustos 2018

Vatandaşlar tarafından değişik tarihlerde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı, Van Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğüne teslim edilen sazlık, bataklık ve gölerin kuşu Gece Balıkçılı ve argoda aşağılama ifadesi olan, uçarken kafası görünmeyen Kerkenez Kuşu Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından yaklaşık 1 haftalık tedavilerinin ardından tekrar yaşam alanlarına bırakıldı.

08 Ağustos 2018

Çaldıran ilçemizin Kazgölü mevkiinde yiyecek ararken kafası teneke kutuya sıkışan ayı yavrusunun kafasındaki kutuyu çıkarmak için uğraş verdiğini fark eden vatandaşlar kurtarma çabaları sonuç vermeyince belediye zabıta ekiplerine haber verdi. Hayvanın bulunduğu yere gelen ekipler, veteriner hekimlerin yardımıyla ayıyı yakalayarak kafasındaki kutuyu makasla kesip çıkardı. Bakımı yapılan yavru ayı tekrar doğaya salındı.

 

06 Ağustos 2018

Edremit ilçemizin Süphan Mahallesinde vatandaşlar tarafından yaralı olarak bulunan, dünyada nesli tükenen  hayvanlar arasında yer alan, kalın gür sesiyle tanınan Balaban kuşu, Van Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.   Van YYÜ Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ekiplerince  tedavi altına alınan yaralı kuş tedavisinin tamamlanmasının ardından doğaya bırakıldı.

 

27 Temmuz 2018

Kuran-ı Kerimde kendisine kuş dilinin öğretildiği bilinen Süleyman peygambere Saba Melikesi Belkıs hakkında haber getiren ve Süleyman'ın irşad mektubunu Belkıs'a ulaştıran kuş olarak bilinen yaralı İbibik kuşu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Van Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Tedavisi yapılmak üzere Van YYÜ Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğüne teslim edilen,  İbibik kuşu tedavi sonrası doğaya bırakılarak yeniden kanat çırptı.  

17 Haziran 2018

Jandarma ekipleri, Özalp ilçemizin kırsalında gerçekleştirdikleri operasyon dönüşünde arazide yaralı bir baykuş buldu. İlçe merkezindeki veterinere getirilen akıllı ve bilge olarak bilinen baykuş tedavisinin ardından doğaya geri gönderildi.

 

28 Haziran 2018

Muradiye İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Mustafa Samğar, sabah işe giderken ağacın altında bulduğu ve uçamayan yavru baykuşu alarak önce iş yerine götürdü. Polis memuru daha sonra yaralı ve bitkin yavruyu veteriner hekime götürerek ilk müdahalesini yaptırdı. Bakımının ardından doğal ortamına salındı.

 

30 Mayıs 2018

Vatandaşlar tarafından yaralı olarak bulunan Ebabil kuşu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Van Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Van Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Van YYÜ Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğüne getirilen Yaralı Ebabil kuşu  tedavisi yapıldıktan sonra  doğasına geri döndü.

10 Nisan 2018

Gevaş ilçemizde vatandaşlar tarafından bulunan yaralı Kerkenez, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Yaralı Kerkenez kuşu, Van Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından teslim alındıktan sonra Van YYÜ Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü'nde tedavi altına alındı. Tedavisi başarıyla sonuçlanan Kerkenez kuşu ekiplerce  doğal ortamına salıverildi.

 

09 Nisan 2018

Erciş ilçemizde vatandaşlar tarafından bulunan ve Erciş İlçe Tarım Müdürlüğüne teslim edilen  yırtıcı kuşlardan yaralı Arı Şahin'i Van Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Van YYÜ Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğüne teslim edildi. Tedaviyle sağlığına kavuşan Arı Şahin  doğaya salındı.

2 Şubat 2018

Gevaş ilçemize bağlı Balaban mahallesinde bir otomobilin çarpması sonucu yaralanan kurt acı içinde yiyecek armaya başladı. Kar yağdığı için yiyecek bulmakta zorlanan kurt yerleşim yerine indi. Yaralı kurdu gören vatandaşlar durumu, Gevaş Belediyesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne bildirdi. Yaralı kurdun durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 14. Van Bölge Müdürlüğüne iletildi. YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan ekiplerle birlikte bölgeye giderek yaralı kurdu tedavisi için Van'a nakletti. Tedavisi yapılan kurt sağlıklı olarak doğal ortamına geri döndü.

 

İnsan olmak hayvan sevmek doğaya saygı  göstermek budur. 

 

Şehrimizde genelde tüm hayvanlara, özelde yaban hayvanlarına sahip çıkan  artan bir şekilde saygın bir dayanışma sergileniyor. İnsanın yüreğine dokunan bu güzel dayanışmayı gerçekleştiren Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan ve çalışma arkadaşlarına Van Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü'ne, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne, jandarma ve polis ekiplerine, duyarlı vatandaşlarımız ile haber ve köşe yazılarıyla toplumumuzda farkındalık yaratan basınımıza teşekkür ediyoruz. 

 

Hayvanlar için insanlık çabasında buluşmak değerlidir.

Yazarın Diğer Yazıları