Nedim İlikçi

VAN, BİTLİS, MUŞ VE KARSTAKİ ERMENİ KATLİAMLARI -GAZİLERLE MÜLAKAT-

Nedim İlikçi

Değerli okurlar; Ermeniler tarihimizde önemli bir konuma sahiptirler. Yüzlerce yıl birlikte yaşamışız. Topraklarımızın yaşamak için bizlere sunduğu imkân ve olanaklardan birlikte faydalanmışız. Yüzlerce yıl birbirimizin varlığına ve dirliğine saygı duyarak yaşamışız. Ancak on dokuzuncu yüzyılın sonlarına doğru bu barış ortamı ve birlikte yaşama kültürü bozulmaya başlamış. Yirminci yüzyılın başlarında Ermeni isyanlarına ve çatışmalara dönüşmüş. Bu isyanlar, yaşanması asla arzu edilmeyecek sonuçlar doğurmuş.

Ancak Ermeni isyanları bir anda ortaya çıkmamış. İsyana giden yolun taşları uzun bir tarihi süreç içinde döşenmiş. Ermeni militanlar, ilimizde ve Anadolu’da ayrıştırıcı dernekler kurmuşlar. Avrupa ve Rusya’da, gizli emelleri olan bir takım teşkilatlar vücuda getirmişler. Bu dernekler ve teşkilatlar aracılığı ile hem Ermeni halkı hem de bizler üzerinde yıkıcı baskılar oluşturmaya başlamışlar. Yüzlerce yıldır oluşturulan beraber yaşama kültürünü bozmaya çalışmışlar. Ermeni militanlar bu faaliyetlerini Emperyal devletlerin akıl hocalığı ve destekleri ile yapmışlar.

Emperyalistler, isyana giden yolda kiliseleri etkin bir şekilde kullanmışlar. Topraklarımızda açtıkları okullar da yetiştirdikleri Ermeni milliyetçisi öğrencilerle isyanın alt yapısını oluşturmuşlar. Misyonerleri aracılığı ile Ermeni milliyetçiliğini palazlandırabilmek için ellerinden gelen çabayı harcamışlar. Ülkemizi yönetilemez hale getirip güçsüz ve işgale hazır konuma getirmeye çalışmışlar. Avrupalılar ve Ruslar ilimizde ve Anadolu’nun birçok ilinde açtıkları konsolosluklar aracılığı ile halkların farklılıklarını siyasi emelleri doğrultusunda yönlendirmeye çalışmışlar. Ermeni militanları Avrupa’ya ve Rusya’ya götürüp yıkıcı ve bölücü her türlü faaliyeti yapabilecek eğitimleri ve donanımı verip ülkemize göndermişler. Kısacası batılı devletler ve Ruslar ülkemizi bozguna uğratabilmek için Ermeni militanlardan ve onlar aracılığı ile Ermeni halkından yararlanmışlar. Batılılar bu faaliyetlerinin neticesinde başarılı olmuşlar. Maşa olarak kullandıkları Ermeni örgütleri aracılığı ile Müslüman ve Ermeni halklara onulmaz acılar yaşatmışlar.  

Yazımın başlığına isim olarak verdiğim “Van, Bitlis, Muş ve Kars’taki Ermeni Katliamları-Gazilerle Mülakat-“ isimli kitap, Birinci Cihan Harbinde ilimizde ve bölgemizde Ermeni mezalimini bizzat yaşamış, bu mezalim esnasında yaralanmış, yakınlarını yitirmiş insanlarımızın, olaylara şahadetlerini anlattıkları metinlerden oluşmaktadır. Bu yazımda kitaptan alıntı yapmayı ve siz okuyucularla paylaşmayı uygun bulmuyorum. Ancak o dönem Avrupa ve Rusya destekli Ermeni Taşnaklarının yaptıkları mezalimin ahlak, insaf ve merhamet sınırlarını çok aştığını söyleyebilirim. Kitabı okuyunca sizler de buna şahit olacaksınız.

Bu günlerde Ermeni ve Azerbaycan arasında yaşanan savaş halini izliyoruz. Ermeni devletinin yaklaşık otuz yıl önce işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çıkmamakta direndiklerine şahit oluyoruz. Avrupalı devletlerin bu işgali -hukuken doğru bulmamakla beraber-  onayladıklarını ve Ermenistan’ı desteklediklerini görüyoruz. Avrupalıların yüzyıl önce yaptıkları gibi iki -ya da belki beş yüzlü- tavırlarını sürdürdüklerine şahit oluyoruz.

Ermeni Diyasporasının ve Taşnaklarının güdümünde bulunan Ermenistan Devletinin savaş alanlarından kaçtığını ancak sivil yerleşim bölgelerini füzelerle vurduğunu görüyoruz. Sivil yerleşimlere yaptıkları bu kalleşçe saldırıları bana yüzyıl önce bizlere yaşattıkları insafsızlıklarını hatırlatıyor. Yüzyıl önceki vicdansızlıklarını korudukları hissi uyandırıyor. Cephede savaşmayan mazlumların canlarına kıymak, evlerini yıkmak ancak Taşnakların ve benzeri terör örgütlerinin yapabileceği bir eylem olabilir diye düşünüyorum. Bu tür eylemlerin, İslam coğrafyasında mazlumların kanları ve canları üzerinden gelecek inşa etmeye çalışan Avrupa devletlerinin merhametsizliği ile de ifade edilebileceğine inanıyorum.

Yaşanan bunca zulme karşılık Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin diye dua ediyorum.  Ermeni halkının da Avrupa devletlerinin, Taşnakların ve Ermeni diyasporasının maşası olmaktan kurtulmalarını diliyorum.

 “Van, Bitlis, Muş ve Kars’taki Ermeni Katliamları- Gazilerle Mülakat-“ isimli kitap (kitabın basıldığı dönemin ünvanları ile) Prof. Dr. Azmi Süslü, Yrd. Doç, Dr. Gülay Öğün ve Öğrt. Gör. M. Törehan Serdar tarafından yazılmış. 1994 yılında Kültür Ofset Ltd. Şti. yayınevi tarafından basılmış. Kitap Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yayınlarından piyasaya çıkmış ve 184 sayfadan ibarettir. İlimizin ve bölgemizin tarihini Ermeni olaylarını bizzat yaşamış görgü tanıklarının anlatımları ile öğrenmek isteyen herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu tavsiye ederim. Kalın sağlıcakla…

Yazarın Diğer Yazıları