Nedim İlikçi

ŞİİRLERDE VAN

Nedim İlikçi

Değerli okurlar; Ali Laleci Hocamız, Van'ımızın eğitim-öğretim ve basın-yayın hayatına önemli hizmetleri dokunmuş bir büyüğümüzdür. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Yüksek Okulunda idarecilik ve sosyal bilgiler öğretmenliği yapmıştır. Emekli olduktan sonra Van'da yayınlanan İkinisan ve Vansesi gazetelerinde yıllarca sorumlu yazı işleri müdürlüğü ve başyazarlık yapmıştır. Van'ı, Vanlıyı, Van tarih ve kültürünü en iyi bilen hocalarımızdan biridir. İlimizin hayrına olduğuna inandığı her alanda çaba harcamış, birçok sivil toplum örgütünde görev almıştır. Kendisine sağlıklı ve verimli uzun ömürler diliyorum.  

Ali Hocamızın Van'a hizmetlerinden biri de bu hafta sizlere tanıtmaya çalışacağım "Şiirlerde Van" isimli kitabı derlemiş oluşudur. Son elli yılda Van'ın yerel" İkinisan Gazetesi'nde" yayınlanmış bulunan Van ile ilgili şiirleri bir araya getirmiş ve bizlerin bilgisine sunmuştur. Bu şiirlerin ve şairlerin unutulmasına ve kaybolmasına gönlü rıza göstermemiştir. Titiz bir çalışmayla İkinisan Gazetesi'nin arşivini incelemiş, bu şiirleri derleyip toplamış ve bir kitap halinde Van'ın kültür ve edebiyat hayatına kazandırmıştır.  

İlleri ve yöreleri tanımak için o bölgenin doğası, havası, suyu, insanları, hikâyeleri, destanları, menkıbeleri, türküleri, şarkıları, şiirleri incelenmelidir. İllerde yaşayan ve eli kalem tutan edebiyat ve kültür insanlarının yazmış oldukları edebi ürünleri okumak ve öğrenmek o illeri ve kültürel yapılarını analiz edebilmenin kaçınılmazıdır. Bir yerleşim yerinde edebiyata, sanata ve kültürel etkinliklere verilen ehemmiyet de o yörenin kültürel düzeyinin seviyesini belirlemenin mihengidir. Son elli yılda İkinisan Gazetesinde ilimizde eli kalem tutan ediplerce yazılmış şiirleri derleyip bize sunan Ali Hocama teşekkür ediyorum. Bu kitabın bizlere, ilimizin tarihi seyri ve kültürü hakkında şiirler ve şairler aracılığı ile önemli bilgiler verdiğini belirtmek istiyorum.

Ali Laleci Hocamız kitaba yazdığı takdim yazısında "ilimizin kültür varlıklarını gelecek nesillere taşımak, kalıcı duruma getirmek için sadece Van ve Van'ın çeşitli yörelerini ya da varlıklarını konu alan ve gazetemizde yayınlanan şiirleri derledik. "Şiirlerde Van" adı altında bir kitap vücuda getirdik. Gazetemizin sahibi Nail Başıbüyük ağabeyimizle müşterek karara vararak hazırladığımız bu derleme ile hem gazetemizi, hem şiirleri, hem de şairleri yaşatmayı gaye edindik. Böylece, ilimizin kültür hayatında önemli bir yer tutan bu değerlerimizi gelecek nesillere taşımak ve ilimizi şiirlerle tanıtmak istedik."diyor.

Kitapta Vansesi Gazetemizde bu gün hala yazılarını takip ettiğimiz Şahabettin Uluat Abimizin, Van'ın kurtuluş günü sebebiyle 2 Nisan 1973 tarihinde İkinisan Gazetesinde yayınlanmış olan ve seferberlik dönemini anlatan "Kurtuluş Destanı" isimli şiirinden bir bölümü siz okuyucularla paylaşmak istiyorum://Yıl dokuz yüz on sekiz, mart ha bitti bitecek,//İniyor süzülerek semalardan bir melek.//Yoğun bir ses perdesi kaplamış gökyüzünü,// Martılar zor seçiyor, gölü, Erek düzünü.// Güneş gülümsemiyor buradaki insanlara,// Başta, vücutta, kalpte, her birinde bir yara.// Dalgalar çığlık çığlık rüzgâr ağıt söylüyor,//Her tarafta bir hüzün, dağ, taş, dere inliyor.// Ermeni neşe ile yudumlarken şarabı, //Vanlı çocuk çekiyor en büyük ızdırabı.//Ağlıyor günler boyu, yaş döküyor sızlıyor,// Güneşin doğacağı sıcak günü bekliyor.//
 "Şiirlerle Van" isimli kitap Ali Laleci tarafından derlenmiş. Van Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından 2018 yılında basılmıştır. Kitabın baskısı Doğu Anadolu Matbaacılık İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından Van'da yapılmış ve 285 sayfadan ibarettir. Kitapta tanınmış şairlerden Arif Nihat Asya ve Kurtuluş Savaşımızın ünlü komutanı Kazım Karabekir Paşa ile Van'ı tanıyan ve seven 106 şairimizin 186 şiiri yer almaktadır. Van'ımızı şairleri ve şiirleri ile tanımak isteyen herkesin okuması ve kütüphanesinde bulundurması gereken bir kitap olduğunu belirtmek istiyorum. Kalın sağlıcakla…  

Yazarın Diğer Yazıları