İkram Kali

Fransız usulü

İkram Kali

Başarılı iş adamı Nihat Özdemir, temelleri 1976 yılında atılan Limak İnşaat adı altında sektöre giren,  halen turizm, çimento, altyapı, üstyapı ve enerji yatırımları, taahhüt, havacılık ve gıda alanlarında faaliyet gösteren, Türkiye'nin en önemli devasa inşaat projelerini gerçekleştiren Limak Holding A.Ş.'nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır.

Tesisat projeleri, fabrika montajları ve çelik yapı alanlarında yoğunlaşan inşaat firması olarak yola çıkan Özdemir,  "Küçük olsun benim olsun,  kazandığım bana yeter" anlayışı yerine " ülkem de kazansın, insanım da kazansın ben de kazanayım" ilkesiyle büyüyerek, binlerce insanımızı istihdam ederek ulusal ve uluslararası alanda adından söze ettirmiştir.

Havaalanlarından limanlara, barajlardan sulama tesislerine, otoyollardan hidroelektrik santrallere, endüstriyel tesislerden petrol ve doğal gaz boru hatlarına, tatil köylerinden bina komplekslerine kadar başarıyla tamamladığı 100'den fazla projenin toplam değeri 10 milyar doları aşan Limak İnşaat, Engineering News Record Dergisi'nin yaptığı sıralamalarda dünyanın en büyük uluslararası inşaat şirketleri arasında yer alıyor.

Limak Holding'in bugün üstlendiği birçok proje arasında, yurt içinde İstanbul Havalimanı, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu ile yurt dışında Kuveyt Uluslararası Havalimanı ve Rusya'da Habarovsk Havalimanı İç Hatlar Terminali projeleri yer alıyor.

8 oteli ve 6.000'in üzerindeki yatak kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük otel zincirlerinden birine sahip olan Limak Turizm'in patronu Nihat Özdemir, sürdürdüğü sosyal yatırım ve yardımlarını 2016 yılında kurduğu Limak Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı kanalıyla gerçekleştiriyor.

11 çimento fabrikası, 24 hazır beton tesisi, 1 BİMS Blok tesisi ve 16,7 milyon ton yıllık çimento üretim kapasitesiyle Türkiye'nin sektörde toplam varlık büyüklüğünde birinci, kapasite sıralamasında ikinci en büyük ikinci çimento üreticisi olan Limak Çimento'nun kısa süreli Van hikâyesi de var.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu''nun (TMSF), Uzan Grubu varlıkları arasında yer alan 9 çimento fabrikası için düzenlediği satış süreci içinde 2005 yılında gerçekleştirilen Van Çimento Fabrikası ihalesi için 54 milyon 250 bin dolarla en yüksek teklifi veren Özdemir'in Limak Kurtalan Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş ihaleyi kazandı. Vanlı iş adamlarının oluşum olarak katıldığı ihale sonucunda 2004 yılında 18 milyona yakın gelir elde eden Van Çimento Fabrikası Nihat Özdemir'in oldu.  Ancak yapılan itiraz üzerine Rekabet Kurulu Limak Kurtalan Çimento AŞ'nin çimento pazarında hakim durum yaratılması ve rekabetin önemli ölçüde azaltılmasına yol açacağı gerekçesiyle ihaleyi iptal etti.

Rekabet Kurulu kararı doğrultusunda Van Çimento, ihalede ikinci sırada en yüksek teklifi veren Mısırlıların sahibi olduğu OCI Çimento A.Ş. (OCI Türkiye)'nin olunca Nihat Özdemir'in yatırımı gerçekleşmedi. Özdemir, bunun üzerine 2008 yılında memleketi Bitlis’te 32 milyon TL’lik yatırımla sarı- lacivert renklerle boyanmış Çimento Fabrikası kurdu.

Orascom Çimento Grubu Van Çimento Fabrikası'nın ticari unvanını Lafarge Van Çimento A.Ş. şeklinde değiştirdi. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Erzurumlu iş adamlarının ortak kuruluşu Aşkale Çimento, Fransız çimento devi Lafarge Grubu ile yaptığı görüşmeler sonucunda üretime devam eden Van Çimento'yu 2009 yılında 33 milyon Euro'ya satın aldı. Fabrika üretimine devam etmektedir.

 Van'a yatırım düşüncesi yarım kalan 1950 doğumlu, aslen Bitlisli ailenin çocuğu olarak 1950 yılında Diyarbakır'da dünyaya gelen, Gazi Üniversitesi Mimarlık Akademisi'nden makina yüksek mühendisi olarak mezun olan Nihat Özdemir, 1995-96 yılında Ali Şen başkanlığında Fenerbahçe yönetimine girdi. 2000 sezonundan itibaren Aziz Yıldırım yönetiminde ikinci başkan olarak Fenerbahçe'de görev aldı.

 Özdemir, başarısız bir dönem geçiren Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) eski başkanı Yıldırım Demirören'in ardından 179 geçerli oy ile 1 Haziran 20019 günü Türkiye TFF yeni başkanı seçildi.

Daha önce Fransa karşısında galibiyeti olmayan Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2020 Avrupa Şampiyonası Elemeleri H Grubu 3. maçında Konya'da Fransa'yı kaliteli, seyir zevki ve teknik kapasitesi yüksek futboluyla 2-0 yenerek tarih yazarken TFF Başkanı Nihat Özdemir'e de Fransız uslu  "Hoş geldin" dedi. " İşte benim takımım" diyen Türkiye, Fransa galibiyetiyle moral kazanarak yüzünü yeniden futbola döndü.

TFF Başkanı Nihat Özdemir, teknik patron Şenol Güneş ve Ay Yıldızlı futbolcularımızla muhteşem bir başlangıç yaptı.  Fransa galibiyeti futbolumuza can suyu oldu. Engin tecrübesi, kurumsal birikimi ve vizyonuyla Özdemir'in hem TFF'de hem sportif alanda, hem de tesisleşme ve kurumsallaşmada önemli yenilikler gerçekleştirmesi bekleniyor. Van'a spor projeleriyle dönmesi temennisiyle hemşehrimize başarılar diliyoruz.

 

 

Önce saygı

Konya'da oynanan Türkiye-Fransa maçında Fransız milli marşının ıslıklanması kabul edilemez. Yanlıştır, ayıptır.  Fransız faşistler bu bahaneyle Türkiye'ye saldırarak FIFA'dan, Türkiye Futbol Federasyonu'nu cezalandırmasını istediler. Ülkelerin, ulusların inancına, bayrağına,  kimliğine ve tüm değerlerine saygısızlık, hakaret kimden gelirse gelsin kabul edilmez.  Fransa milli marşına yapılan saygısızlık güzel futbola, haklı galibiyete yakışmadı. Önce kendimize saygılı olalım. 

 

 

İzlanda panikte

Fransa galibiyeti İzlanda'nın ödünü koparmışa benziyor. A Milli Takım kafilemizin Keflavik Havalimanı'nda maruz kaldığı muamele, çirkin davranışlar millileri daha da hırslandırdı. Ne olduğu belli olmayan bir kişinin millilerimizi tahrik etmek ve öfkelendirmek amacıyla elinde tuvalet fırçası ve telefonla Emre’ye yaptığı saygısızlık, tahrik İzlanda ağlarına gol olarak dönecektir. İzlanda'nın saygısızlıkları FIFA ve UEFA'nın "Respect" yani "Saygı" söylemiyle bağdaşmıyor.  Dedik ya… Herkes için önce saygı.

Yazarın Diğer Yazıları