İkram Kali

100. Yıl yok sayıldı!

İkram Kali

Van 1915'te Ruslar tarafından işgal edildi. İsyancı ve işbirlikçi Ermeni çeteleri tarafından 30 bin Vanlı Müslüman katledildi.  Güzel Van yakılıp yıkılarak geleceği mahvedildi. Üç yıl süren işgal sonrası 2 Nisan 1918'de düşman işgalinden kurutuldu Van.

Geçen yıl Van'ın kurtuluşunun 100. Yıl dönümüydü.

Van için çok anlamlı bir yıldı 2018.

Görevden vazife çıkardık. Kurum ve kuruluşlar tarafından 100. yıl nedeniyle gerçekleştirilebilecek etkinliklerle ilgili önerilerimizi 2017'den itibaren haber ve köşe yazılarımızda gündeme getirerek duyurduk. Çağrımızı sağır sultan duydu.

Davet edildiğimiz resmi toplantılarda 100. yılın Van ve Vanlılar için önemini ayrıntılarıyla anlattık.  Bunlarla da kalmadık. 100. Yıl ile ilgili hazırladığımız kutlama etkinlikleri öneri dosyasını yetkililere teslim ettik. 

Van'ın tanıtımı, Vanlılar ve Van dostlarının birlik beraberlikleri için 100. yılın fırsat olduğunu siyasilere, yetkililere, ilgililere anlattık.  2018'e Van'ın damgasını vuralım dedik.

2 Nisan'ı Dünya Vanlılar Günü ilan ettik.

Her yıl 2 Nisan günü Vanlılar ve Van dostları olarak birbirimize, dostlarımıza, sevdiklerimize," Dünya Vanlılar Günü Kutlu Olsun" mesajı çekip, o gün evimizde iş yerimizde misafirlerimize Van pastası,  ayran aşı ikram edelim dedik. Göle çaldığımız maya tuttu. Dünya Vanlılar Günü çağrımız heyecan yaratarak büyük ilgi ve destek gördü.  

2 Nisan 2018 de ilk Dünya Vanlılar Günü Van'da ve Vanlıların yoğun yaşadıkları şehirlerde ruhuna uygun kutlandı.  Mesajlar çekildi, Van pasataları afiyetle yenildi, ayran aşı ikramında bulunuldu. Vanlıların ve Van dostlarının yaşadığı her yerde Dünya Vanlılar Günü'nün geleneksel hale geleceği inancı güç kazandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yıl boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Van Büyükşehir Belediyesi bir şeyler yaptı! Meslek odaları 100. yılı görmezden geldi. Diyeceksiniz neyi görüyor ki? O da başka bir gerçek.

Ancak 100. Yıl fırsatı kaçırıldı.

 Van dışındaki birkaç dernek 100. Yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nü önemseyerek mütevazı imkânlarla etkinlik yaptı.  Özellikle on binlerce Vanlının yaşadığı İstanbul'da Van adıyla kurulan, Van adı taşıdığı için itibar gören, varlık sebepleri Van olan anlı şanlı vakıf, federasyon ve onlarca dernek Van'ın Kurtuluşunun 100. Yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nü hatırlamadı, güçlerinin farkında olmadı.

Ulusal ve uluslararası düzeyde etki yaratacak, iz bırakacak etkinlik gerçekleştirilmedi. Mesela "100 Yıl da Van" adlı bir eser hazırlanarak basılamadı.

Okullarda ne olduğu bilinmeyen bazı dernekler, vakıflar tarafından öğrencilere seminerler verirken (!) Milli Eğitim Müdürlüğü 30 bin şehit vermiş, Birinci Dünya Savaşı'nın canlı tanığı olan Van'ın 100. yılına gereken değeri vermedi.

1915'in mağduru olan dünyanın önemsediği, tarihçilerin, bilim insanlarının, siyasilerin, yazarların dikkat çektiği Van'ın 100. yılı resmen yok sayıldı.

Yapmak için bir şeyler yapılarak 100. yıl geçiştirildi.

Belediyeler bir parka 100. Yıl adını vermeyi düşünmedi.

Haber yapmamıza, köşe yazıları yamamıza rağmen İpekyolu'nda Milli Egemenlik Parkı adıyla açılan parka inatla ısrarla bir levha asılmadı,  şehit ve gazilerin isimlerinin yer alacağı 100 yıllık geçmişi ifade edecek Milli Egemenlik Anıtı yapılmadı.

Ülkelerin, kentlerin, kuruluşların ve insan hayatında 100. yıl önemli dönüm noktasıdır. 100 Yıl hafızayı tazelemek, tarihe yolculuk yapmak, geçmişle geleceği birbirine bağlamaktır.

Van'ın 100. yılı yok sayılsa da…

Kurtuluş ruhu ve felsefesi bin yıl geçse de bu topraklarda hissedilecek. 

 

 

Dünya Vanlılar Günü

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü geliyor.

2 Nisan Salı günü…

Vanlılık kimliğimizle Dünya Vanlılar Günü'nü bulunduğumuz ülkede, şehirde, evde, iş yerinde heyecanla kutlayacağız.

Dünya Vanlılar Günü; Van'ın yaslandığı tarihsel mirasın, sahip olduğu doğal ve kültürel zenginlikleri Türkiye'nin ya da dünyanın değişik yerleşim noktalarında yaşayan Vanlıların Vanlı olduklarını hissedecekleri özellik taşıyan çağrışımdır.

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü, bütünleştirici işlevinin yanında Van'ın tanıtımına, kent kimliğinin şekillenmesine katkı sağlamayı hedefleyen tarih ve kültür temasıdır. 

Dünya Vanlılar Günü, Vanlılar ve Van dostları arasında yakınlaşmayı, dayanışmayı güçlendirmek, Vanlılık kimliğine ivme kazandırmak farkındalık yaratma düşüncesidir.

Dünya Vanlılar Günü, yerel ve ulusal hatta uluslararası ölçekte bakıldığında benzeri olmayan özgün bir düşüncedir.

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü neler yapıyoruz?

Anlatayım.

Vanlılar ve Van dostları yakınlarına, tanıdıklarına telefon açarak veya sosyal medyadan, telefondan " 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü Kutlu Olsun" mesajı göndererek kutlamada bulunuyoruz.

Başka?

Dünya Vanlılar Günü vesilesiyle eşe dosta, konu komşuya Vanlıların milli pastası olan Van pastası veya milli aşı olan Ayran aşı ikram ediyoruz. 

Yani.

Kimliğimize ve kentimize hem sahip çıkıyoruz, mutlu ederek mutlu oluyoruz.

Dünya Vanlılar Günü şimdiden kutlu olsun.

 

 

Kurtuluş Günü kaldırılsın

Kurtuluş günleri düşman işgaline uğrayan il ve ilçelerin bağımsızlık günleridir. Dünyanın her yerinde kutlanır. 6 Ekim İstanbul'un, 9 Eylül İzmir'in kurtuluş günüdür. Amerika Bağımsızlık Günü kutlarken, hem Güney Kore hem Kuzey Kore ise aynı günü Kurtuluş Günü Bayramı olarak kutlar.

Van'da onlarca yıl coşkulu katılımlarla kurtuluş günü kutlandı.

Ancak kurtuluş günlerinin içi son yıllarda boşaltıldı, ruhu ve heyecanı yok edildi. Sırdan törenle geçiştiriliyor. Daha önce de yazdım. Elin yabancı ülkelerinde uyduruk günler, kutlamalar icat edilirken bizde tarihi değeri, önemi olan günlerin içi boşaltılıyor. Değiştirilen kurtuluş günleri ne festivale, ne panayıra, ne de şenliğe benziyor.

Çağrıda bulunuyorum;

Van gibi işgale uğramış, acılar görmüş şehrimizde ve ilçelerimizde kurtuluş günleri ruhuna uygun şekilde kutlanarak tarihe saygı gösterilsin veya kaldırılarak ecdadımızın ruhu incitilmesin. 

Yazarın Diğer Yazıları