İkram Kali

Önce huzur ve güvenlik

İkram Kali

Yeni yıl bir anlamda geçen yılın özetinin çıkarılmasıdır.

Her şeye rağmen yüzünüz gülüyor, içiniz rahatsa gidecek yılı güzel dileklerle uğurlarsınız. Hüzünle, acıyla geçmişse, tadınız kaçmışsa "gitsin gelmesin" temennisinde bulunarak umutlarınızı yeni yıla saklarsnız.

Güle güle 2017…

Acısıyla, tatlısıyla, sevinçleriyle, üzüntüleriyle, sağlıklarıyla ve hastalıklarıyla bir yılı daha geride bıraktık.

2017 yılı ülkemiz, kentimiz ve kendimiz için iz bırakan olaylarla geçti.

Dünyada, ülkemizde ve memleketimizde 2017 yılı ilginç olaylara sahne oldu.

Acılar, gözyaşları, işgaller durmadı.

Emperyalist güçlerin parçala böl yönet oyunları bitmedi.

İnsan hakları ihlalleri, kadınlara, çocuklara şiddet hız kesmedi.

Zengin fakir arasındaki makas açıldıkça açıldı.

Mağdur yaratılmaya devam edildi.

2017'de yaşananların tamamını başlıklarıyla olsa da bu köşeye sığdırmamız mümkün değil.

Kendi yaşadıklarımız bizlere kalsın.

Van'da yaşananların öne çıkanlarını başlıklarıyla paylaşarak, hafızaları tazeleyip tarihe bir kez daha not düşmek istiyorum.

* AK Parti İl Başkanlığı'na 7 aday arasından Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan tarafından 23. Dönem Van Milletvekili iş adamı Kayhan Türkmenoğlu atandı. Türkmenoğlu'nun atanması geç kalınmış olmakla beraber Van'da her kesimde memnuniyet yarattı.

* Büyükşehir Belediyesi tarafından toplu taşıma araçlarında para yerine geçerli olan BELVAN kart uygulaması başlatıldı.

* Su kaynağı olan, yıllardır susuzluktan kıvranan Gevaş'ın 50 yıllık su sorunu Van Su Kanalizasyon İdaresi tarafından çözüldü.

* Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, hafif raylı sistemin Van için çok maliyetli bir yatırım olacağını belirterek, "Kısa vadede Van için trambüs sisteminin makul bir çözüm olacağını düşünüyorum" dedi ve tartışma başlattığını açıkladı.

* İngiltere merkezli Customer Management Center (CMC) şirketi Van'da 500 kişiyi istihdam edeceği çağrı merkezi kurdu. İngilizlerin Van'da çağrı merkezi kurması bazı kesimlerde tartışmalara yol açtı.

* Van Ticaret Borsası bünyesinde 11 yıl önce hayvancılığın, süt inekçiliğinin ve yem bitkiciliğinin geliştirilmesi amacıyla kurulan, hisselerinin büyük bir bölümü daha sonra Van Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Van Organize Tarım İşletmeleri Anonim Şirketi (VOTAŞ) hisseleri, Van Ticaret ve Sanayi Odası iştirakçisi Van Asya Tarım Hayvancılık İnşaat A.Ş.'ye ihale yoluyla devredildi. Enteresan bir durum oldu. Hayvancılık ile uğraşması gereken Van Ticaret Borsası ticaretle, ticaret ile uğraşması gereken Van Ticaret ve Sanayi Odası hayvancılıkla uğraşacak.

 * Van İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) tarafından Ocak 2016'da başlatılan 9 milyon 200 bin Euro bütçeli "Van İŞGEM Büyüyor" projesi ile 30 yeni modern iş yerinde 700 kişiye istihdam alanı açıldı.

* Van'ın en yüksek ısınma giderini ödeyen TOKİ afet konutları yararlanmasa da Edremit ilçesinin bir bölümü doğalgaza kavuştu.

* Van Gölü adına sevindirici bir gelişme yaşandı. Kirletilerek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Van Gölü'nün korunması amacıyla güneş enerjisiyle çalışacak, 100 milyona mal olacak, 2019'da faaliyete geçeceği açıklanan atık su arıtma tesisi yapılacağı belirtildi. 

* Van mutfağının lezzetli yemeklerinden bir yemek ilk defa tescillendi. Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu "Keledoş" yemeğini onaylayarak tescilledi.

* Van'ın ekonomisi, yerel sorunları, kalkınması 23-24 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Van Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma Zirvesi'nde tartışılarak konuşuldu.

*  Tuşba ilçesinde 200 bin metrekare arazi üzerinde, günlük 70 büyükbaş, 200 küçükbaş kesim ve 900 ton depolama kapasitesi ile Van ve bölgedeki diğer illere hizmet verecek, 2019 yılında açılması planlanan Van Et Kombinasının temeli Alaköy de atıldı.

* İpekyolu Belediyesi tarafından kültür ve sanat çevrelerinin buluştuğu Kültür Sokağı açıldı.

* Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İmar konusunda taviz vermeyeceğini açıkladı.

* Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu kentin eğitim durumunun görüşüldüğü toplantıda Van'ın akademik başarı sıralamasında 70'li sıralarda bulunduğunu, bu durumun kabul edilemez olduğunu ve gerekli çalışmaların başlatılmasını istedi.

* Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin Van'ın en başarılı kurum amiri seçildi!

* Amerika'da yaşayan ünlü İranlı sanatçılar Ebi ve Agili Van'da İranlılara özel konser verdi. Biletler 60 ve 150 dolardan satıldı. İranlılar konsere büyük ilgi gösterdi.

* Gıda ve Tarım İl Müdürü İbrahim Görentaş, Van'ın yerli meyve türlerinin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için Edremit'te Van Yerli Meyve Fidanlığı kuracaklarını açıkladı.

* Van Valisi İbrahim Taşyapan görevden alınarak yerine Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu atandı.

* Büyükler Dünya Tekvando Şampiyonası'nda kadınlar 67 kiloda milli sporcumuz, 2015 yılında düzenlenen dünya şampiyonasında gümüş madalya kazanan Vanlı Nur Tatar Askari Haziran 2017 ise altın madalya kazandı.

* Van İran yakınlaşması evlilik getirdi. Milli Tekvandocu Nur Tatar, İran asıllı tekvandocu Mehran Askari ile dünya evine girdi.

* Milli Eğitim Müdürü Van'ın merkezinde okul yapımı için arsa bulamadıklarını açıkladı.

* 13 bin Vanlı İpekyolu Belediyesi iftar sofrasında Cumhuriyet Caddesinde kurulan masalarda toplu iftar yaparak rekora imza attı.

* Gazeteci, yazar, ekonomist, 23. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Mithat Melen,  gazetemize yaptığı açıklamada, "Ne kadar pasif insan varsa, ne kadar okumamış, yazmamış adam varsa görevlendiriliyor. Okumamış, yazmamışlığı moda haline getiriyoruz" dedi.

* Van'da parkomat sistemine geçildi.

* 500 bine yakın İranlı turistin geldiği Van 3. Türkiye İran Formuna ev sahipliği yaptı. Formun sonuç bildirgesinde sınır illerinin rolünün artırılması çağrısında bulunuldu.

* Türkiye'de 16 Nisan'da yapılan anayasa değişikliği referandum oylamasında Türkiye "evet" Van "hayır" dedi. Van'da sandıktan Evet: 44,86, Hayır: 55,14 çıktı.

* 1995 yılında gölün yükselmesi sonucu afet kapsamına alınan Van Gölü havzası kotunun 1655 seviyesinden 1652-1653 seviyelerine çekilmesine sert tepki gösteren Van Gölü Havzası ÇEKÜL Vakfı Koordinatörü Dr. Mimar Şahabettin Öztürk, söz konusu kararla Van'ın ölüm fermanının imzalandığını vurgulayarak, "Bütün belediyeler, siyasiler ve kamuoyunda sanki bir zafer kazanılmış gibi sevinç algısı yaşandı. Hâlbuki bu Van'ın ölüm fermanıdır. Ayrıca buna sessiz kalan üniversitedeki ilgili hocalar, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve muhalefet bu işin sorumlularıdır" dedi.

* Van'ın asli unsurlarından yaklaşık 50 binin üzerinde bir nüfusa sahip olan Beyzadeler topluluğu Van Kültürü Yaşatma Derneği çatısı altında bir araya gelerek dernek başkanlığına Kaya Ortasaç seçildi.

 * Van, Balıkesir, Bursa, Ankara, Antalya, İzmir, İstanbul, Altınoluk'da Vanlılık ruhuyla bir araya gelen Vanlılar Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yılını coşkuyla, heyecanla kutladılar. Van tarihinde ilk defa 2 Nisan Kurtuluş Bayramı'na sivil inisiyatifle ortak dayanışmayla sahip çıkan Vanlılar, tarihi günde Van yemekleri etrafında örnek etkinlikler gerçekleştirdiler. Mavi Fularlı kadınlar Van'da yemek gösterisi yaptı.

* Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Van'da 'Üreten Türkiye Konuşuyor' toplantısı yapıldı.

* Edremit'in sahillerini işgal eden, sahilde çirkin görüntü oluşturan barakalar Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli tarafından bir gecede kaldırılarak işgale son verildi.

* İlçe belediyeleri arasında hizmet yarışı yoğunluk kazandı.

* Vali ve Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu eski belediye binası, eski müzenin yeri, Şehir Parkı, Mısır Çarşısı'nı içine alan 25 bin metrekarelik alanın kent meydanı yapılacağını açıkladı.

* Tekel binasının Valilikçe Özelleştirme İdaresinden istendiği ve buranın Van Kent Kütüphanesi olarak değerlendirileceği açıklandı.

Bunlara sizde kendinize göre ekleme, çıkarma yapabilirsiniz.

VANSESİ

2017 yılı gazetemiz ve okurlarımız açısından başarıyla geçti. Van'ın ilk gazetesi olarak misyonumuzun, okurlarımıza ve kentimize olan sorumluluklarımızın gereğini yerine getirmeye çalıştık. Gazetemizde yeniliklere imza attık. Yapıcı, birleştirici, uyarıcı olduk. Daha çok çalışmayı, Van'ı daha çok sahiplenmeyi teşvik ettik. Vanlılık ruhunu güçlendirici haber ve yazılara yer verdik. Van'da ve Van dışında yaşayan Vanlıların ve Van dostlarının sesi soluğu buluşma adresi olmayı sürdürdük.

Başka neler yaptık?

Van Radyocular Derneği (VANRAD-DER) tarafından düzenlenen '2016 Yılı Van'ın En Başarılıları Yarışması'nda 2016 yılının en başarılı gazete ödülü Vansesi'ne layık görüldü.

Eski Van Sanat Okulunun Kent Kütüphanesi ve Kent Müzesi olması için gündeme getirdiğimiz önerimiz kabul gördü. Kent Müzesi proje çalışmalarına başlandı. Van'ın kurtuluşunun 100. yıllında sonbaharda açılışı yapılacağı açıklandı.

Jandarma Merkez Komutanlığının TOKİ'ye devredilen arasının park olmasını gündeme getirdik. Vali Zorluğolu'nun girişimleri sonucu arsa Vanlıların istedikleri şekilde Milli Egemenlik Parkı olarak Van'a kazandırıldığını açıkladı.

1937 yılında Van'ın ilk gazetesi olarak yayın hayatına başlayan Vansesi 21 Temmuz 2017 günü 80. yaşını kutladı. Yaş günü nedeniyle Van Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma Zirvesi" kapsamında Elite World Van Otel'de gerçekleştirilen "Vansesi Gazetesi 80 Yaşında- Ekonomik ve Sosyal Kalkınmada Yerel Basının Önemi" başlıklı panel gerçekleştirildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin adının Van'dan kopuk olduğunu önüne Van eklenmesi gerektiğini yazı ve haberlerimizle dile getirdik. Van'ın sesine kulak veren YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal girişimiyle senatoda alınan kararın daha sonra YÖK ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması ile birlikte üniversitemizin adı resmen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) oldu.

Edremit Kıyıcak mevkiinde inşa edilen Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hizmet binası ve lojmanları için Van Gölü doldurularak, beton duvarlar örülerek gölün doğal yapısı ve sahil görüntüsü tahrip edilerek yerleşke yolu için köprülü kavşak yapımıyla ilgili  "Sahilde Katliam Var"  haberimiz gündemi sarstı.

2018'den itibaren her yıl 2 Nisan gününü Dünya Vanlılar Günü olarak ilan ettik. Dünya Vanlılar Günü, Vanlılar ve Van dostları arasında çok büyük destek ve ilgi gördü.  

Özetlersek…

Van için Vanlılar için 2017 yılında en önemli başlık huzur ve güvenlik oldu. 30 yıl sonra yaşam kaygısı olmadan huzur ve güven içinde bir yıl yaşandı. Huzur ve güven gündemin birinci sırasından düştü. İşsizlik, kalkınma, yatırım, ulaşım, kentin yaşanılabilir park ve sosyal donatılara sahip olması ilk sıralarda yer aldı. İnsanlarımız kendi memleketlerinde, aileleriyle huzur güven kaygısı duymadan yaşamaya devam etmek istiyor.

Bu ümitlerle 2018'e girdik.

Yazarın Diğer Yazıları