İkram Kali

Van'da Hamamönü hayali

İkram Kali

Değerli okurlar, kısa süreli izinden sonra tekrar birlikteyiz.

 

 Kaysıların (Vanlıların deyimiyle eriklerin) olgunlaşma dönemlerinde her yıl kısa süreyle görülen ve daha sonra kaybolan Erik değdiren böceğinden ve Vanlıların Van dışında yaşayan yıldan yıla Van'a gelenlere yönelik " Erik değdirenler"  yakıştırmalarından esinlenerek Fecebook'ta "Erik Değdirenler" Grubu kurarak Van sevdalılarını " Erik Değdirenler Van Buluşması" etkinliğinde  Van'da bir araya getirmeyi başaran değerli dostumuz Azmi İlvan Van'ı tanıma ve tanıtma adına çok güzel bir buluşmaya öncülük ediyor.   Azmi İlvan'ı, emeği geçenleri ve coşkuyla katılanları kutluyoruz. Bizlerde erik değdirenler garip kalmasınlar düşüncesiyle buluşmaya destek olmaya çalışıyoruz! 

 

 İlki 2016 yılında yapılan"Erik Değdirenler Van Buluşması"na bu yıl İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Balıkesir, İskenderun, Bodrum, Yalova, Fransa'dan özlemle  katılan Vanlılar ve Van dostları büyük ilgi gösterdiler.  Van'dan   bizim ve birçok dostumuzun katıldığı 12-13 Ağustos tarihlerini kapsayan buluşma günleri unutulmayacak renkli, güzel görüntülere sahne oldu.  Bu arada evlerinin, bahçelerinin yerleri beton yığınına, binalara dönüşmesine, Van Gölü sahilinin betonlaşmasına ve kirlenmesine  üzülen erik değdirenler kimi zaman hüzünlenerek göz yaşlarına hakim olamadılar. 

 

 

Erik değdirenler bulundukları süre içinde şehirleriyle kültürleriyle ve yakınlarıyla bağlarını güçlendirdiler. Memleketlerinin havasını soluyup suyunu içtiler, göle girdiler, Van türküleri dinleyip halay çektiler. Tarihi yerleri gezerek Van yemeklerinin sunulduğu sofralarda  buluşarak özlem giderdiler.  Kıskandıran Van fotoğrafları çekerek sosyal medyada paylaştılar. Gelenler arasında 15-20 yıl sonra Van'ı görenler vardı. Programlı buluşma sonrası Van gezilerini 5-10 gün daha uzatan erik değdirenler 2018'de Van'ın 100.yılında tekrar buluşma dilekleriyle ayrıldılar.

 

Erik değdirenlerin iki günlük  kardeşlik, kucaklaşma dolu Van buluşmasının Naif Efendi'de düzenlenen görkemli final gecesine İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk de eşiyle birlikte katıldı. Keyifli Van oturuma gecesinde Van türküleri eşliğinde kol kola halay çekildi. Folklorcu hemşehirimiz Hüsnü Türkozü ve Van yemekleri ustası değerli eşinin damat-gelin olduğu temsili kına gecesinde katılımcılara unutulmaz anlar yaşatıldı.

 

Gecede İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk'le çalışmalar üzerine sohbet etme fırsatı bulduk.  Van'ın en büyük ilçesi İpekyolu'nun görüntüsünü değiştirerek şehre, insanlara dokunan yılların ihtiyacını karşılayacak kalıcı projeler hayata geçirmek istediğini belirten Kaymakam Cemil Öztürk heyecan yaratan bir projesinden söz etti.

 

Yolu düşenler bilir. Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Hacettepe Üniversitesinin merkez yerleşkesinin arkasında bulunan eski bir semt olan Hamamönü eski evleri yıllar önce Altındağ Belediyesi tarafından restore edilerek ve çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırıldı.

 

 

Hamamonü Ankara'nın kültür ve sanatla iç içe geçerek yaşayan örnek mahallesidir. Sanat Sokağındaki ev ve konaklarda, resim, ebru, cam vitray, deri, gümüş takı sanatçılarının eserlerini, kursları, çalışmaları görmek mümkündür. Hamamönü'nde el ürünleri pazarında çeşitli el işi ürünler satılıyor. Restoranlar, kafeler, yazlık sinema, kültür evi olan Hamamönü'nde çeşitli toplantı, konferans ve film, kısa oyun gösterimleri gibi etkinlikler düzenlenebiliyor. 

 

 1980-90'lı yıllara kadar Van'ın dört bir yanında yan yana dizilen iki ve tek katlı cumbalı cumbasız bahçeli Van evlerine sahip çıkılarak korunmadı. Van evleri betonlaşmaya,  ranta, özensizliğe, kötü şehirleşmeye kurban edildi.  Bugün ayakta kalabilen Van evi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.

 

 Her köşesinde yaşanmışlıklar olan, tarihten kültürden izler taşıyan Van evleri özlemi siyah beyaz fotoğraflarla giderilmeye çalışılıyor. Bu arada belediyeler tarafından eski Van evi örnekleri hayata geçiriliyor. İlki Van Kalesi kuzeyinde dönemin Valisi Abdulkadir Sarı tarafından Özel İdare tarafından yaptırılan örnek Van evine şimdi Tuşa Belediyesi Kalecik sırtlarında 4 evden oluşan Van evi ekliyor. Edremit Belediyesi de ilçe merkezinde eski Van evleri ve eski Van dükkanları görünümü tarihi sokak hazırlıyor.

 

 İpekyolu Belediyesi'nin projesi heyecan verici.

 

Erik değdirenler gecesinde konuştuğumuz İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk Van evleri ile ilgili çok farklı bir proje hazırlığı içinde olduğunu söyledi.  Öztürk,  İpekyolu merkezinde yan yana dizilen işlevsiz Van evleri yapmayacağını, Ankara Hamamönü benzeri eski Van evlerinden oluşan küçük bir mahalle oluşturacağını burada kültür sanat etkinliklerinin düzenleneceğini, yöresel lezzetlerin sunulduğu Van yemeklerinin yenilebileceği restoranların, Van türkülerinin dinlenebileceği mekânların yer alacağının müjdesini verdi. Eski Van evleri mahallesinde bir fincan kahve eşliğinde geçmişe yolculuk çok keyifli olacak. Şehrimize bir çivi çakan yaşamımıza huzur ve güzellik katan herkese minnettarız.

 

Kaymakam Öztürk'ün şehrin kalbi İpekyolu'na değer ve kimlik kazandıran kültür, sanat ve tarih odaklı projeleri Van evleriyle sınırlı değil. Ama şimdilik bunu sizlerle paylaşalım.

 

 Erik değdirenler nelere vesile oluyor görüyorsunuz.

Yazarın Diğer Yazıları