İkram Kali

Hıdrellez, yine geldi bahar yaz

İkram Kali

6 Mayıs Hıdrellez, Balkanlar'dan Kafkaslara kadar uzanan çok geniş coğrafyada farklı halklar tarafından coşkuyla kutlanan, yazın gelişini müjdeleyen mevsimlik bayramlardan biridir.  Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. Halk arasında kabul edilen inanışa göre; Hızır karaların ve havanın, İlyas ise suların hâkimidir. Bu ikisi birleştiğinde, doğada var olan her şeye güç yetecek konuma gelinmektedir.

Hıdırellez Vanlıların kutladığı köklü bir bayramdır.

Siz bu satırları okuduğunuzda gün ağarmadan, konuşmadan niyet tutarak yollara düşerek Akköprü Değirmenbaşı Van Gölü ve diğer akan su kenarlarına akın eden ve su kenarında kağıtlara yazarak, kumdan,  topraktan, ağaçtan tasvirler yaparak evlenme,  hastalıklarına şifa, ev, iş sahibi olma gibi dilekler de bulunan Vanlı kadınlar evlerine dönmüşlerdir.

UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne aldığı Hıdrellez Van'da maalesef hak ettiği değere sahip değil. Belediyelerin duyarsızlığı, DSİ'nin ilgisizliği ve kurumların özensizliği nedeniyle Hıdrellez'in yüz yılı aşkındır kutlandığı Akköprü Değirmenbaşı mevkii çirkin beton kanal ile çöplüğe dönüştürülerek Van'ın somut olmayan kültürüne büyük darbe vuruldu. Defalarca yazmamıza rağmen Akköprü Hıdrellez kutlama alanı kültürümüze yakışır biçimde düzenlenmedi. Oysaki DAKA, SODES, belediyeler isterlerse burası için özel bir proje hazırlayabilirler.

2011 depremleri sonrası gittiği Antalya'da vefat eden Antalya'da defnedilen Vanlı şair, yazar rahmetli Abbas Güven Hıdrellez geldiğinde çocuklar gibi heyecanlanırdı. Güven, şiirinde Hıdırellez'i şöyle anlatıyor: Sevinçle bekleriz biz Hıdrellezi/ Çünkü o müjdeler baharı yazı/  Evelikle, kuş pepesinin şilesi/Ovayı süsler dağın lalesi/Nezirler diler kızın anası/ Topluca söyleriz gel Hıdrellez/ Kış da bitti, çiçeklendi geldi yaz.

Ekonomide tahsilat krizi

Parti liderleri seçim beyannamelerini açıkladı. Beyannamelerde rakamlar farklı olsa da ekonomi vurgusu hepsinde ön planda yer almış. Ülkemizde seçimler,  beyannameler konuşulup tartışılırken Ankara'da TOBB 71. Genel Kurulu'nda yaklaşan seçimler öncesi ekonomiye ilişkin önemli uyarılar ve çözüm önerileri dile getirildi. Siyasiler ekonominin derdine çare olacak reçetelerini toplantıda açıklayarak seçim öncesi iş dünyasının gönlünü hoş etmeye çalıştı.

Toplantıda konuşan iş dünyasının patronu TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yerel, bölgesel ve küresel riskler nedeniyle 2015'in "düşe kalka geçecek bir yıl" olacağına işaret etti. Hesabını kitabını iyi yapmayan iş çevresinin zor durumda kalabileceğini satır arasında söyleyen Hisarcıklıoğlu, Van'ı da yakından ilgilendiren Anadolu'da iş dünyasının tahsilât sorunları konusunda değinerek Anadolu'da yaşanan tahsilat sorunlarına ve büyümenin zayıf kalacağına dikkat çekerek, "İç piyasada hem işler durgun, hem de tahsilatta, özellikle de çeklerde giderek artan ölçüde sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıları aşmak için büyüme temposunu mutlaka artırmalıyız…" dedi.

Tahsilat ve ekonomide yaşanan sorunların sonuçları deprem gibi kendine özgü olumsuzlukları olan Van'da daha derin yaşanıyor. Van iş çevresinde ise 2015 hatta 2016'ın ilk yarısına kadar sıkıntılı bir dönem yaşayabileceği öngörüsü var. Kentin ekonomisinin motor gücü olan inşaat sektörü kendisiyle beraber bağlı sektörleri de durdurmuş. Erteleme olmaması durumunda Haziran ayından itibaren yaklaşık 25 bine yakın birçoğu alt ve orta gelir grubu ailenin bütçesinden TOKİ konutları için her ay ortamla 350 lira ek ödeme çıkacak. Ailelerin yüzde 90'nı geri ödeme nedenle olmayan tasarrufun tasarrufuna veya borçlanmaya yönelecek.  Zorunlu harcamalar dahi kısılacak. Bu durumda piyasayı daha olumsuz etkileyecek. Depremde yıkılan binalarının yerine kentsel dönüşüm kapsamında yeniden evlerini yapmak isteyen ailelerin birçoğunun kredi kullanması aileleri ek borçlanma altına sokacak. Özellikle kirası ve aşınma giderleri çok yüksek, geliri ise düşük iş yerleri durgun ekonomiden daha çabuk etkilenecek.

İlimizde durağanlaşmış, patinaj yapan ekonomi ve tahsilât sorunları merkezi çözümler yanında yerel çözümler de bekliyor.

 Kamuoyu baskısı

Kamuoyu baskısı sonuç verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Haber Türk'te katıldığı programda ağır eleştirilere neden olan makam aracı için; "İbreti alem olsun diye, arabayı geri veriyoruz"  diye bir açıklama yaptı. "İbreti âlem olsun" ne demektir onu anlayamadım.  Diyanet İşleri Başkanlığı öncelikle tartışma yaratacak makam aracını almamalıydı.  Eleştirilen aracın şimdi geri verilmesinin hiçbir kıymeti yoktur. Asıl ibreti alem budur.

Yazarın Diğer Yazıları