İkram Kali

Heyecanlandıran, umutlandıran fotoğraf

İkram Kali

Sabah kahvaltısı sağlıklı ve dengeli beslenme açısından en önemli öğündür. Uzmanlar güne hem daha iyi başlamak hem de günün daha iyi geçmesini sağlamak için sabah kahvaltısını her fırsatta vazgeçilmez olduğunu öğütlüyorlar. Bu konuda İngilizlerin güzel bir sözü vardır; Sabah kahvaltısı altın, öğle yemeği gümüş ve akşam yemeği ise bakır değerindedir. Kahvaltı işte böyle bir şeydir.

Kahvaltı ve yemek sofraları karın doyurmanın ötesinde buluşma, konuşma, kaynaşma, tanışma, dostlukları ve arkadaşlıkları güçlendirme, sevdiklerimizle mutlu olma, küskünlükleri gidermeye vesile olan değerli zamanlardır. O nedenle Vanlılar Van kahvaltısına beslenme ötesinde çok farklı anlamlar yükler.

Şimdi Van’ın gündeminde  "Guinness Van Kahvaltısı Dünya Rekoru”   deneme etkinliği var.

Rekor kırmak çok mu önemli?

Kentinize ait değerleriniz, İddianız ve rekor kıracak inancınız, alt yapınız, iddanız varsa elbette önemlidir. Gönül kırmak yerine rekor kırmak daha iyi değil mi? Rekor etkinliği hazırlıkları devam ederken rekor kırmaktan daha kadar değerli ve anlamlı bir iş başarıldı.

Vali Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban ve diğer yöneticiler arasında umutları tazeleyen bahar havası oluştu. Yukarıdakilerin samimi yakınlaşması, ortak hareket anlayışı halka kucaklaşma olarak yansıdı.  Geçmişte ili yönetenler arasında anlamsız, duyusal ve ön yargı ve siyasi nedenlerle gerginlikler ve küskünlükler yaşandı. Bu da hizmetleri, çalışmaları aksattı, kentin huzurunu bozarak sonuçta Van’a ve Van halkına zarar verdi.   Vanlılar; Vali, Belediye Başkanı, Rektör, Milletvekilleri, STK başkanları ve diğer yöneticilerin güç birliğinden, yakınlaşmasından mutlu oluyor. Halk artık kavga çekişme, küskünlük, kırgınlık istemiyor. Dolaysıyla çözüm ve barış sürecinin başarıya ulaşmasını isteyen herkesin ama herkesin önce kendi dünyasında ve çevresinde çözümü, barışı içselleştirerek gerçekleştirmesi gerekiyor. İli yönetenler arasında umutları tazeleyen yakınlaşma, ortak ses bu nedenle önemlidir.

Vali Aydın Nezih Doğan, rekor etkinliğini destekleyerek Van’da ve İstanbul’da yapılan iki toplantıya da katıldı. İki toplantıda da Büyükşehir Belediye Eş başkanı Hatice Çoban’la birlikte bir araya gelerek kahvaltı sofrasının ruhuna uygun mesajlar verdi. Vali Doğan’ın “Organizasyonun temel hedefi Van'ın marka değerine katkı sağlamaktır. Aynı zamanda çözüm süreciyle başlayan kardeşlik ortamının Van'da yarattığı değişimi de göstermek istiyoruz" ifadesi bu anlamda birçok şeyi özetlemeye yetiyor. 

Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban’nın ideolojik taassuba girmeden, yerel yöneticiye yakışan duruşuyla iki toplantıya katılarak Vali Doğan ile sergilediği birliktelik görüntüsü ve birleştirici ifadeleri de toplumda ilgi gördü. Eş başkan Çoban, sorumluluk taşıyan bakış açısıyla Van’ın geleceği adına ön yargıları kırarak umut tazeledi. Hiçbir siyasi ve kurum ayrımı yapmadan, kentimizin geleceği için çok önemli gördüğümüz bu rekoru hep birlikte başarmak istiyoruz diyen Hatice Çoban’ın,”  Bugün belki de ilk kez tüm kurumlarımız, kentimizi Dünya'da hak ettiği noktaya taşıma ortaklaşması yaşıyoruz. Bu sofra; kardeşliğimizin, dostluğumuzun, birlikte yaşama duruşumuzun ve kentimizin geleceğinin kurulacağı sofradır. Aynı sofrayı paylaşmak barıştır, eşitliktir, dostluktur. Aynı sofrada oturmak kucaklaşmanın ve paylaşmanın adıdır. Hiç şüphemiz yok ki, paylaştıkça ve bölüştükçe bir ekmeği 'başarmışız' demektir. Dostlarımıza çağrımızdır, gelin bu dost sofrasında güne birlikte ‘merhaba’ diyelim” vurgusu dikkate, alkışlanmaya değerdir.

Bazen tek bir fotoğraf karesi çok şey ifade etmeye yeter.

İstanbul’da rekor etkinliği ile ilgili yapılan lansman toplantısından gelen fotoğraflar gibi. Bütün fotoğraflarda Van heyetinin tamamının gözlerinin içinin gülmesi, yüzlerdeki ifade hoştu. Ama en anlamlı kare Guinness Rekorlar kitabının Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Orhan Kural’ın kardeşlilik duygularıyla yanında bulunan Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban’ın omzuna elini attığı, kareydi. Dostluk kokan ifadeler vardı.  

Özlenen bu güzel tablonun oluşmasında TSO Başkanı Necdet Takva ve rekor deneme organizasyonda emeği bulunan isimsiz kahramanların büyük payı vardır. Van için oluşturulan çabaya, kardeşliğe, birlik beraberliğe, samimiyete her kim ki bir hesap kitap içinde girmeden katkı sunmuş, vesile olmuşsa onlara da helal olsun.

 

Yanlış

 "Guinness Van Kahvaltısı Dünya Rekoru”   deneme etkinliği 1 Haziran günü Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, Valilik, Belediye, Van Denizi Turizm Derneği ve diğer kurum kuruluş ve sponsorların desteği ile gerçekleştirilecek.

Rekor denemesinin amacı Van’ı markalaştırmak,  tanıtmak, Van’da yaşanan kardeşliğe,  güç birliğine katkı sunmaksa ki öyledir. O zaman ilimizde turizm sektörü içinde yer alan bazı kuruluşları ve kişileri organizasyondan dışlamak neyin nesidir?  Siz bir taraftan turizm, tanıtım kardeşlik, Van diyerek her kesimden etkinliğe destek isteyeceksiniz, diğer taraftan sevmiyorsunuz, beğenmiyorsunuz veya başka yaklaşımlarla birilerini dışlayarak ötekileştireceksiniz.  Bu yaptığınız kahvaltı sofrasının ruhuna, amacına yakışmadı.

Turizm sektörüyle çok yakından ilgisi olmayan isimleri Van ve İstanbul’da yapılan toplantılara davet edeceksiniz ancak bu sektörde emeği bulunan aynı zamanda etkinliğe katkı sağlayacak kesimleri yok sayacaksınız.  Asıl amaç ilimizin ortak başarısı için kentin değerleri etrafında birleşmek, sinerji yaratmak değil mi? Kahvaltı soframız gönül sofrası değil miydi? Ne oldu? 

Yanlış yapıyorsunuz.

Gönülleri kırdıktan sonra dünya rekoru kırılsa ne olur, kırılmasa ne olur?  Unutmayalım ki mahkeme kadıya mülk değil.

Murtuka nedir?

Van’da birçok kurum kuruluşun bol para harcayarak işi bilmeyenlere hazırlattığı internet siteleri güncellenmek bir yana resmen dökülüyor. Sitlerde kurum verileri yanında Van ile ilgili bilgilerin, verilerin çoğu yanlış, eksik, uydurma, özensiz ve kullanışsız. Sitelerin çoğu yaptım oldu havasında.

 "Guinness Van Kahvaltısı Dünya Rekoru”   deneme etkinliği ile ilgili   www.kahvaltininbaskenti.com isimli bir site hazırlanmış.  Yüksek rakamlı bütçeyle hazırlanılan rekora kısa bir süre kalmasına rağmen sitede hiçbir veri yok. Sadece bir köşede  “Van yöresine ait en çok hangi yiyeceği beğendiniz?”  anketi var. Ne alaka? Anketin cevap şıklarında; a) peynir, b) murtuka, c) keledoş yer alıyor. Hemen söyleyeyim. Anketin sorusu kurgusu da cevap şıkları da tamamen yanlıştır. Site iki aydır böyle.  Onun dışında Van’da “murtuka” diye bir kahvaltı yiyeceği yoktur, murtuğa vardır. Van’ı ve kültürünü önce kendiniz doğru tanımanız lazım.     

Yazarın Diğer Yazıları