İkram Kali

Heyecan yok

İkram Kali

Cumhurbaşkanlığı/Başkanlık sistemine geçişin oylanacağı referanduma 35 gün kaldı.   Referandum kampanyasında beklenen heyecan Van'da şimdilik yok. 

Sahada AK Parti var.

 Bakanların,  parti üst düzey yöneticilerin, il yönetiminin katıldığı salon toplantıları düzenleyen, meslek odaları ve STK'lar ile harekete geçen, esnaf, kurum kuruluş ziyaretleri gerçekleştiren AK Parti çalışmalarında neden " Evet" denilmesi gerektiğini anlatıyor.  Kendi içinde sıkıntılar yaşayan, iddiaların ardı arkası kesilmeyen AK Parti'de her seçimde oluğu gibi gözler umutlar seçmeni etkileyecek kurucu genel başkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çevrilmiş durumda.

AK Parti iktidarı Vanlı seçmenleri etkileyecek, gönüllerini kazanacak kararlar açıklıyor ardı ardına. Bir süre önce TBMM Genel Kurulunda kabul edilen kanun tasarısıyla Kapıköy Gümrük Kapısı'na uluslararası sınır kapısı statüsü kazandıran iktidar,  yeni Et ve Süt Kombinası'nın yapım işini ihaleye çıkarmasının ardından önceki gün de Van Gölü havzasının 1655 olan afet kodunun 1652 - 1653 bandına çekilmesi  kararını Resmi Gazete de yayımladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın referandum kampanyası kapsamında gelecekleri Van'da bazı açılışların yanı sıra Vanlılara hitap edecekleri mitinginde Van'a 33 bin kişilik yeni stadyum yapılması, Van Gölü'nü kirlenmekten kurtaracak kanalizasyon arıtma tesisinin kurulması ve Van Gölü Koruma Kanunu'nun Meclis'ten çıkarılması gibi heyecan yaratacak açıklamalarda bulunmaları bekleniyor.  Bütün bunlar hoş da ama yetmiyor. AK Parti'nin çok çalışması, küsen, kırılan dökülenleri toplaması ve dile getirilen rahatsızlıkları ciddiye alması gerekiyor.

Van'da geçmişte milletvekili, belediye başkanı çıkaran CHP referandum kampanyasını caddelerde broşür dağıtarak, esnafları ziyaret ederek,  Ankara'dan milletvekilleriyle çıkarma yaparak sürdürüyor.  CHP neden " Hayır" denilmesi gerektiğini anlatıyor lakin CHP'nin ilimizdeki tabanı gücü belli.

 AK Parti ile yakınlaşarak sıçrama şansını  " Seni Başkan yaptırmayacağız" çakışıyla ve hendeklere sessiz kalarak kaybeden ve bu fırsatı MHP'ye kaptırmanın şaşkınlığı ve pişmanlığını yaşayan, Türkiye partisi olma iddiasından vazgeçen HDP referandum kampanyasında şu ana kadar adı var kendisi yok. Formalite maçına çıkan takım havasında görünen HDP'nin seçmenlerine ne söylediği net olarak belli değil.   HDP'nin "Hayır", Kürt muhafazakârlarının "Evet",   oyu kullanacağı, küskünlerin ise sandığa gitmeyeceği ileri sürülüyor.

Referandum kampanyasında gerçek çekişme, heyecan "Evet" için çalışan MHP'de yaşanıyor.  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve "Hayır" diyen ülkücüler arasında çatışma kavgaya dönüştü.  Her gün bir olay var.  Muhalifler tam saha markaj sistemiyle çalışıyor. Van'da geçmişte milletvekili çıkaran her zaman belli bir potansiyeli olan MHP'nin  "Hayır" için görünürde yaptığı bir çalışma yok. Van'da muhalif ülkücülerde aynı şekilde sahada yoklar. Bekle gör havasındılar.

Merhum Erbakan'ı anma toplantısına katılmak üzere Van'a gelen Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, AK Parti'yi eleştirdi. Ancak " Hayır" diyeceğini açıklayan SP'de referandum kampanyası yürütmüyor.  SP duruşu da HDP'den farksız değil İkisinin de ağzından sanki  " Havet" çıkıyor.

Vatandaşa gelince

Vatandaşın referanduma olan ilgisi bugün itibariyle nabız yoklama seviyesinde. Tahmin çok heyecan yok.  Son 10 gün içinde heyecanın aratacağın ı tahmin ediyorum.  Kahvelerde, çarşıda, pazarda, ev sohbetlerinde referanduma ilgi   karşılıklı "Evet'mi çıkar, Hayır'mı" soruları ile geçiyor. Ancak evet ve hayır kararını vermiş olan vatandaşlar çevrelerindeki kararsızları bir şekilde etkileyerek yeni seçmen kazanmaya çalışıyorlar.

 Esnafa  "işler nasıl",  vatandaşa, " keyifler nasıl" diye soruyoruz.

-"Van'da İranlı turistler hareket getirdi Özellikle Nevruz Bayramı tatili 15 Mart-5 Nisan hareketli geçecek.   Yerel ekonomi referandumu bekliyor" diyorlar.

Durum bu.

 

 

Yaşama şansı

8 Mart Kadınlar Günü çeşitli etkinliklerle, gönül almalarla, jestlerle kutulandı. Herkes yüreğinden kopan sözünü söyledi, elinden geleni yapmaya çalıştı.   Kadınsız bir dünyanın olmayacağı bir kez daha anlatıldı, anlaşıldı.  Kadınlar gününde bir süre önce yaşanan acı ama bir o kadar da onurlu bir ölümü anımsadım. Antalya'da yaşayan Edremitli değerli hemşehirimiz Zahide Özdemir hanımefendi beklenmeyen bir şekilde hayata gözlerini yumarak sevenlerini derin üzüntüye boğdu.  Ancak ölümü sıradan olmadı.   Merhume gözyaşlarıyla, dualarla sevenlerinin omzunda ebediyete uğurlanmadan önce organlarıyla 3 insana yaşama şansı verdi.  

Ruhu şad olsun.

 

 

Şimdi film zamanı

İranlı komşularımız nefes almak, alış veriş yapmak, eğlenmek üzere Van'a geliyorlar. Nevruz tatili süresince ilimizde 15 gün ekonomik şenlik yaşanıyor.  Kapıköy sınır kapısı modern tesisleriyle uluslararası trafiğe açıldığı gün   ticaret ve turizmde Van'ın üstüne yeni bir güneş doğacak.

Başka gelişmelerde var.

Önceki gün TBMM Genel Kurulunda, uluslararası anlaşma ve mutabakat metinlerinin onaylanmasına ilişkin 32 tasarı kabul edildi. Meclis Van'ı dolaylı ilgilendiren Türkiye ile İran Arasında Ortak Film Yapımına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısını da görüşerek kabul etti.  Tasarıyla Türkiye İran ortak filmleri çekilerek sinemalarda gösterime girecek. Kültür ortaklıklarımız bulunan acı tatlı hikâyelerin yaşandığı komşu iki ülke işbirliği ile çekilecek filimler dünya sinemalarında gösterime girecek.  Van senaryo, mekanı kapsayan film sektörü açısından üzerine düşeni yerine getirirse iki ülkenin sinema sektörü ekonomisinden payına düşeni alır.  Ekonomik ilişkiler kültür sanatla, sosyal etkinliklerle güçlendirilirse kalıcı olur ve anlam kazanır.

Yazarın Diğer Yazıları