İkram Kali

Hepsi bizim değerlerimizdir

İkram Kali

1683 senesinde Sadrâzam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasındaki İkinci Viyana Seferine ordu şeyhi olarak katılan, İstanbul'da boğazda kendi adıyla anılan Vanîköy'de bir câmi ve medrese yaptırdığı gibi,  Bursa Kestel'de büyük bir câmi ve mektep yaptıran, Arâisü'l Kur'ân ve nefâisü'l furkân ve ferâdîsü'l cinân isimli tefsirinde Kuran ayetlerini yorumlayan aslen Van Hoşaplı olan  Vani Mehmet Efendi'de…

16. Yüzyılda  yaşayan   Divanı Humayın Katipliği, Deftardarlık yapan, 1671 yılında döneminin ünlü şairlerinden  Van'da vefat eden Vanlı  Şani Efendi'de… 

Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murad devirlerinde yaşayan ve ilmiye sınıfının  pek çok kademesinde görev almış, İmam-ı Gazali'nin Kimyâ-i Seadet adlı eserini Farsçadan Türkçeye tercüme eden El Cevheri'nin "El Şihah" adlı eserini mükemmel bir şekilde Vankulu lügati adıyla Türkçeye çeviren, ilk Türk matbaacısı İbrahim Müteferrika tarafından 1728'de bastırılan ilk eserin sahibi Vankulu Mehmet Efendi'de…

 1590 - 1660 yılları arasında yaşayan Van Bahçesaraylı ünlü bir şair, masal ve destan yazarı Vanlı Faki Teyran'da (Feqiye Teyran)…

Ülkemiz aydınlarına türkü dinlemeyi sevdiren öğreten Vanlı Opera ve halk müziği sanatçısı büyük ozan Ruhi Su'da…

 Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli olan, gazeteci, Büyük Romancı Vanlı Yaşar Kemal'de…

Gerçek aydın, bilge insan, bilim adamı, yazar, çevirmen gazeteci ve sayısız edebi eserleri olan Vanlı Prof. Dr. Akşit Göktürk'de…

 Van Bahçesaray (Müküs) ilçemize bağlı Doğanyayla (Arvas) köyünden olan, soyadı kanunu çıktıktan sonra köylerinin adı soyadları  olan gazeteci, edebiyatçı, şair  Seyyit Ahmet Arvasi'de…

Şair Duri Efendi'de, Ressam Naile Akıncı'da…

 17. Yüzyılda yaşayan şiirleri ve türküleri dilden dile dolaşan   halk ozanı  Ercişli Emrah'da  bu toprağın değerleridir.

 Edebiyatta, sanatta eserleri ile yaşayan Van'ın yetiştirdiği önemli isimlerin hepsi bizimdir, bizdendir.

 Van'da bu isimleri tanıyan çok az sayıda Vanlı var. Zira bu değerlerimizin isimleri gerektiği gibi yaşatılmamaktadır.

 Din, dil, ırk verdiği eser  ayrımı yapılmadan memleketimize ait bütün değerlerimizi  yaşatmak anmak, tanıtmak   başta Van halkının sonrada  Van  Yüzüncü Yıl Üniverstesi'nin  ve  belediyelerin görevidir.

Van'ın tarihi ve turistik mekanlarının tanıtılması amacıyla TRT ile Vanlı sanatçılardan oluşan, 80 kişilik ekip tarafından 7 Van türküsünün seslendirildiği, 83 ayrı mekanda çekimi yapılan  Van türkülerinin klibinin YYÜ'de düzenlenen gala gecesine  gitmiştik.

Orada merhabalaştığımız  YYÜ Edebiyat Fakültesi  Dekanı Prof Dr.  Zeki Taştan, " Ercişli Emrah'a büyük saygısızlık" manşet haberimizi okuduğunu, üzüldüğünü  belirtti.   Zeki Hoca'ya Van'ın yetiştirdiği alanlarına giren isimlere gerektiği şekilde  değer verilerek sahip çıkılmadığını söyledim.  YYÜ Edebiyat Fakültesi olarak  bir salona Ercişli Emrah isminin verilmesini,  Emrah adına  panel, konferans şiir dinletisi gibi etkinliklerin yapılması önerisinde bulundum.

Zeki Taştan hoca, önerimize samimiyetle ilgi göstererek  konuyu Rektör Prof. Dr. Peyami Battal ile görüşerek  Edebiyat Fakültesi'nin konferans salonuna Ercişli Emrah  isminin verileceğini ve geleneksel hale getirilmek kaydıyla  akademik düzeyde etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi. Bizde teşekkür ettik.

Aradan bir süre geçti. Ses seda çıkmadı. Kendime dedim ki, "O da diğerleri gibi verdiği sözü unuttu sanırım."

Ama öyle olmadı.

Geçen hafta Zeki Hoca aradı," Önerin üzerine Ercişli Emrah'ın ismini fakülte konferans  salonuna verdik. İsmine  yakışan şekilde her yıl aynı dönemde  kültürel etkinlikler düzenleyeceğiz.  Şubat ayının  24'ünde  saat 19.00'da  Edebiyat Fakültesi, I. Geleneksel Buluşma Gecesi'nde de teşekkür beratlarımız olacak. Temamız ise "2015 Vefa Yılı"... Ercişli Emrah adına da uygun görürsen Teşekkür Belgesi'ni size takdim etmeyi düşünüyoruz" dedi.

Ercişli Emrah'a memleketinin eğitim, bilim yuvasında sahip çıkılmasının erdemli bir  davranış  olduğunu, benim teşekkür beratını hak edecek bir şey yapmadığımı  yalnızca Vanlılık ruhuyla görevimi yapmaya çalıştığımı vurgulayarak şahsında YYÜ ve Edebiyat Fakültesi'ni kutlayarak   doğru bir iş yaptıklarını söyledim.

Önceki akşam düzenledikleri  geceye katıldım.

 YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ın elinden teşekkür  beratını aldım. Manevi değeri olan  berat onursal simgedir. Ercişli Emrah adına böyle bir  ödül almak onur vericidir. Ödülü Van'ın  yetiştirdiği değerlere sahip çıkan Vanlılar ve Van kültürüne gönül verenler adına aldım.

Ancak bu yetmez.

YYÜ'nün salonlarında, duvarlarında, dersliklerinde, çevre düzenlemesinde  bu toprağın yani Van'ın yetiştirdiği  Vani Mehmet Efendi' de, Van Kulu Mehmet Efendi'de, Ruhi Su'da  diğer bütün  isimlerde  kısa biyografileriyle  hatta temsili resimleriyle sergilenmelidir.  Ayrıca   değerlerimizin tamamı tespit edilerek  YYÜ'de özelliklerine  göre sürdürülebilir ciddi etkinlikler düzenlenmelidir.

Şehirleri değerli, farklı kılan kültür ve sanatta yetiştirdikleri isimler, verdikleri eserler  ve  bu alanda gösterdikleri ilgilerdir.

Van'a sahip çıkan, Van'ın değerlerini rol model olarak önemseyerek yaşatanları kutluyoruz, seviyoruz, destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz.

 

Çığrışır Bülbüller


Çığrışır bülbüller gelmiyor bağban

Hoyrat dost bağından gül aldı gitti

Türlü mihnet ile bir bağ bezettim

Yari ben besledim el aldı gitti

 

Yüz bin mihnet çektim bir daha gerek

Hayli ömür ister bir daha görek

Yari elden aldı o kara felek

Aktı gözüm yaşı sel oldu gitti

 

Nazlı yardan kem haberler geliyor

Dostlarım ağlıyor düşman gülüyor

Dediler ki sefil Emrah ölüyor

Kimi kazma kürek bel aldı gitti

Ercişli Emrah

Yazarın Diğer Yazıları