İkram Kali

Hepimizin üst kimliği VANLI olmaktır

İkram Kali

Yarın özel ve güzel bir etkinliğe tanık olacağız.

Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde ortak ruhla hazırlandığımız "En kalabalık kahvaltı" rekoru ile Guinness World Records kitabına girmeye çalışacağımız etkinliğe dostlarımızla, arkadaşlarımızla,  sevdiklerimizle tam kadro katılacağız.

Bizim için esas olması gereken Van’ın bütün değerlerine, kültürüne sahip çıkmak, korumak, tanıtmak ve bu düşünceyle yapılan değerli çabalara sorumluluk duyarak katkı sunmaktır.

Bizim için Van varsa akan sular durmalıdır.

Yarın sabah Van kalesi, eski Van şehri Tebriz kapı Doğu kısmında yer alan Atatürk Kültür Park alanında gerçekleştirilecek  “Dünyanın en kalabalık kahvaltısı” rekor denemesine heyecanla katılacağız.

Yaşamımın anlamlı güzel vakitlerinden bir bölümünü bahçeli evimizin önünde bulunan, iri iğdeleri olan dev iğde ağacının altında geçirdim.  O ağacın altında sohbet ettim, ağladım, güldüm. O iğde ağacının altındaki sedirde başımı yastığa koyarak huzurla uydum. En keyiflisi de o iğde ağacının serin gölgesi ve saçılan çiçeklerinin kokusu altında Van semaverinin fokurdayan sesi ile birlikte kahvaltı yaptım. O iğde ağacı yok şimdi. Geride özlem duyduğum anıları var. Ama yarın sabah kardeşlik, dostluk kahvaltısına giderken mutluluk veren,  ruhu tazeleyen iğde çiçeklerinin kokusunu ciğerlerime soluyarak gideceğim.

Vanlı olana kâğıt bardakta çay içmek yakışmaz. O nedenle termosta çay ve cam bardaklarımızı yanımızda getireceğiz.

Rekor denemesine katılmak hepimizin şehrimize karşı yerine getirmemiz gereken bir sorumluluktur. Çünkü bu şehirde yaşayan hepimizin üst kimliği  “VANLI” olmaktır.  Vanlı olmak için de Van’da doğmak, Van’ı sevmek yetmiyor. Aidiyet duygusu taşıyarak Van şehrini içsesleştirip, Van şehri ile özdeşleşmek gerekir. 

Yarın VANLI üst kimliğimizle hepimiz kahvaltıda olacağız.

Ama üst kimliğimizin bize yüklediği sorumluluğumuzun gereği 31 Mayıs ve 1 Haziran 2014 tarihleri arasında Erciş'te gerçekleştirilecek olan  festivale  Van balığı isminin değiştirilmesine karşı olan tepkim nedeniyle katılmayacağım.  Van’ın kültür değerleri üzerindeki dejenerasyona katkı sunmayacağım.

Ercişli kardeşlerimizin isim oyununa gelmesi üzüntü vericidir.  Bir dostumuz “  Van balığı inci kefali olmayacak”  sosyal paylaşım grubunda şöyle diyor: ” Ercişlilerin Ercişli Emrah gibi saygı duyulacak efsane ozanı varken uydurma “ Erciş inci kefali”  ismini ön plana çıkarmaları düşündürücüdür.” Ercişlilerin gönlünü hoş tutarak Van bağlının isminin “ İnci Kefali”  yapılmasına karşı VANLI üst kimliği taşıyan hiçbir kimse izin vermemelidir.

Van gölü, Van kedisi, Van kalesi, Van otlu peyniri, Van canavarı, Van cacığı, Van balı gibi Van gölü sularında yaşayan balığın adı Van balığıdır. Değerlerimizin önünden Van’ı çıkarırsanız sadece kedi, kale,  göl kalır. Bunların Van ile bağı kopar. Yani sıradanlaşır, bize ait olmaz. 

Oyuna gelmeyin.

 Memleketinize, değerlerinize sahip çıkmakta kararlı ve cesur olun.  

Kahvaltıya da gidin, Van balığı ismine de sahip çıkın. Bir kez daha yazıyorum.  Yaşadığınız,  doyduğunuz, sevdiğiniz Van’ı ve değerlerini sahiplendiğiniz ölçüde Van’da sizi sahiplenir. Sizde o zaman  gerçek Vanlı olursunuz. 

Yazarın Diğer Yazıları