İkram Kali

HDP'de aday arayışları sürüyor

İkram Kali

Onlarca isim yazıldı, konuşuldu.

 Sonunda karar verildi.

AK Parti  Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva ile 31 Mart'ta yapılacak  yerel seçimlere gireceğini açıkladı. Seçim çalışmalarına hızlı başlayan Takva'nın adaylığı büyük ilgi gördü. Gerek AK Parti gerekse HDP çevrelerinde Takva isimi tartışılmaya devam ediyor.  

Diğer taraftan Necdet Takva'nın sosyal medyada farklı tarihlerde paylaştığı AK Parti karşıtı sert mesajları ulusal medyanın gündeminden düşmüyor. Gazetelerde mesajlarla ilgili yer alan haberlerde, televizyonlarda düzenlenen tartışma programlarında paylaşımlar üzerinden Takva ağır şekilde eleştiriliyor. Bunlar seçmen üzerinde nasıl bir etki yaratır, sandığa nasıl yansır bekleyip göreceğiz.

Gelelim HDP'ye…

Kamuoyu AK Parti gibi HDP'den kimlerin adaylık için müracaata bulunduğunu, kimlerin isimlerinin ön plana çıktığını haklı olarak merak ediyor. Ama HDP ser veriyor sır vermiyor.

HDP Van Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için bir süre önce ismi konuşulan Celal Doğan muadili nitelikli, donanımlı, heyecan yaratan ve seçim dengelerini alt üst edecek deneyimli bir belediyecinin Van'dan aday gösterileceğini tahmin etmiyorum. Kanımca adaylar siyasi ağırlıklı olacak.

Aday adayları şuana kadar kamuoyunda pek bilinmeyen, tartışılmayan HDP'de sessizlik hâkim.

HDP'de beklemenin nedenleri var.

Birkaç nedenle beklemede kalındığı düşüncesindeyim.

Birincisi  yeterli sayıda liyakat, ehliyet ve donanımda aday adayanın başvuruda bulunmadı.

İkincisi taktiksel olarak AK Parti'nin ilçe adaylarını açıklaması bekleniyor.

Bunu nerden anlıyoruz?

Bunu şuradan anlıyoruz...

HDP'den aday adayı olmak isteyenlerin başvuruları 20 Kasım'da başlayıp 5 Aralık'ta son bulacağı söylendi. Aday adaylarının bir kısmının başvurular için gerekli hazırlıkları yetiştiremedikleri yönündeki talepleri gerekçe gösterilerek başvuruların HDP Yerel Yönetimler Komisyonu tarafından 12 Aralık mesai bitimine kadar uzatılmasına karar verildiği duyuruldu.  Birinci uzatma. 

Dün, yani Perşembe günü…

HDP Genel Merkezi tarafından kısa bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Açlık grevi destek eylemleri gerekçesiyle il ve ilçelerimize yönelik yapılan polis baskınları, gözaltı ve tutuklamalar ve parti binalarımıza dönük ablukalar nedeniyle bazı yerlerde aday adayı başvuruları işlemleri aksamıştır. Bu nedenlerle başvuru süresi 18 Aralık 2018 Salı günü saat 17:00 ye kadar uzatıldı" denildi. İknci uzatma.

 Edindiğim  bilgilere göre HDP aday adayları arasında sürpriz bir isim yok. Tabi şimdilik.

Aday gösterilecek muhtemel isimler…

Büyükşehir… Gülcihan Şimşek, Nazmi Gür,  Murat Melet, Selami Yaşar, Gülcan Sağyiğit Kaçmaz, Şerif Kaylık. Başvuru sayısının 10-15 civarında olacağını tahmin ediyorum. 

İpekyolu… Önder Soğukbulak, Remzi Gür, Seher Ataş,Cevdet Altındağ, Fatih Fırat Arvas

Edremit…  Şevket Tuci, Sezer Örenç…

Tuşba…  Ayla Tarhan, Servet Aktaş, Öner Yiğit, Fehim Oflas, Ali Esili, İsmet Tan, Ahmet Kaya, Berker Kızlkarlıdağ…

Erciş… Selçuk Aladağ, Gülderen Varlı…

Bu isimler aday adaylığı başvurusunda bulunmuş veya aday gösterilebilecek kişilerden oluşuyor.  Liste eksik yanlış olabilir. Neticede bunlar kulis bilgileridir. Ancak önemli bir ayrıntıya da dikkatinizi çekmek isterim. AK Parti'nin açıklayacağı  başkan adayları profiline göre HDP adı hiç gündeme gelmemiş  sürpriz adaylara yer verebilir. 

Seçime ilişkin yazılarımızda hep aynı şeyleri söyledik.

Van halkı… Çalışkan, dürüst,  kentle barışık hizmet belediyeciliği yapabilecek başkanlar görmek istiyor. Partiler seçim kazınabilecek aday arıyor.

Hayırlısı olsun.

Kazanan huzuru, gelişmeyi arayan Van olsun.  

Yazarın Diğer Yazıları