İkram Kali

HDP Van’da sürpriz yapabilir

İkram Kali

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik TBMM’de düzenlediği basın toplantısında HDP’nin parti olarak seçime gireceğini söyledi. HDP siyasi rest çekiyor.  HDP Kürt, Türk, Ermeni, Laz ve diğer kesimlerin yani “Türkiye partisi” olduğunu söylüyor.  HDP Van’da oy oranını artırabilmek, barajı geçebilmek için özellikle HDP’ye mesafeli duran kesimlerin oyunu almak zorundadır. HDP’nin bu gerçekten hareketle farklı bir seçim stratejisi ve çalışması yürüttüğü söyleniyor.

Sıkı durun.

Kulağımıza gelen duyumlar var. Duyum şudur: HDP Van’da parti politikası ve seçim stratejisi çerçevesinde Türk kökenli, toplumda saygınlığı olan ve sevgi duyulan yerli aileden Vanlı bir ismi milletvekili listesinden aday gösterebilir. Olmaz demeyin.

Sanırım bundan daha büyük sürpriz olamaz.

HDP’ye yakın bir kaç isme bu iddiayı sordum. Yalanlamadılar. Ancak bu konuda konuşmanın daha erken olduğunu, HDP’nin toplumu şaşırtacak, dengeleri sarsacak ilginç isimlerle çıkış yapabileceğini kaydettiler.

Her seçim Ak Parti’yi destekleyen, ancak buna karşılık milletvekilliği, belediye başkanlığı hatta meclis üyeliği dahi layık görülmeyen, sadece oy deposu olarak nitelendirilen, bu nedenle Ak Parti’ye kırgın olan, diğer partilerden umudunu kesen yerli ailelerinin oyunu HDP’ye taşıyacak isim acaba kim olacak?  Bilemiyoruz.

Ötekiler adına kim siyaset yapacak?

AK Parti eski İl Başkanı Abdullah Aras milletvekili aday adaylığını gazetemiz aracılığı ile açıklayan ilk isim oldu.  Aras önceki gün ziyaret ettiği bir gazetede ilginç söylemlerde bulundu.

Van’ın lider vasıflı isimler tarafından temsil edilmesi gerektiğini vurgulayan Aras,  “ Bu memlekette bize liderlik yapabilecek, bir ağabeylik yapabilecek birisinin olmasını istiyoruz. Van’ın bu anlamda bir genel başkanlık, grup başkanlığı, bakanlık ile temsiliyetinin  artırılması gerekiyor. Hem 1 numara hem de genel merkezli bir isimin Van için temasları bir milletvekili ya da bir il başkanı ile kıyaslandığında daha farklı olacaktır” diyor.

Kürt seçmenlere göz, kırpan Aras, aday adaylığı için de şunları söylüyor: “Kürtler adına ben bu partide siyaset yapmak istiyorum. Çünkü 13 yıllık süreçte bu partinin Kürt halkı için yaptığı çok önemli şeyler var. Ve bundan sonra da Kürtlerin alması gereken ve verilmesi gereken hak ve hukuklar vardır ve ben bunları almak için AK Parti’de yer edinmek istiyorum.”

2009’dan 2014 yılına kadar  İl başkanlığı yapan, şimdilerde gönlünde milletvekilliği yatan Aras’a ve şahsında Ak Parti’ye soruyorum:

BİR: Peki, bu kentte Türkler, Araplar, Lazlar ve Kürt olmayan kendisini farklı şekilde ifade eden diğer seçmenler adına kim siyaset-milletvekilliği yapacak?  2015 seçimlerinde Ak Parti’de etnik yapıya göre mi kontenjan olacak?

İKİ: Van’ın lideri, önderi, toparlayıcısı yoktur. Van’ı bir aile gibi kabul edersek aile başsızdır. Bu tablodan lider çıkmaz.   Çünkü siyasette kimse kendisinden daha akıllısını ve güçlüsünü istemiyor. 13 yıllık Ak Parti iktidarı döneminde kaç Vanlı müsteşar, genel müdür, daire başkanı olabildi? Kaç vasıflı isme Lider  ve ağabeylik yolu açıldı ve şans verildi? Kaldı ki lideri halk belirler, halk çıkarır.  Merhum Ferit Melen ve Kinyas Kartal gibi.

Basını önemsemek bu mu?

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban bir söyleşi de “ Basını önemsiyoruz”   diyor.  Basının gönlünü okşayan, mutlu eden soyut bir ifade.

Hatice Hanım’a soralım:

Mart ayında bir yıl dolacak. Bugüne kadar tarafınızdan kaç basın kuruluşu ziyaret edildi?  Edildiyse kimler edildi? Yerel basını yaşatmak, geliştirmek adına herhangi bir proje ve düşünceniz var mı?  Basının bilinen sorunlarının çözümü için bir girişiminiz oldu mu? Basın ile kentin sorunlarını görüşmek, tartışmak üzere kaç defa bir araya geldiniz?  Basın ile belediye arasında sağlıklı işleyen bir iletişim var mı? Basını önemsemek sahi nedir?

Van için yeni  bir eser daha

Türkiye’de kent ile ilgili en az kitap yazılan şehirlerden biri sanırım Van’dır Mesela Adana’da Cezmi Yurtsever isimli yerel bir tarihçi valilik, belediye ve meslek odalarının desteği ile tek başına Adana ile ilgili 50 adet kitap yayınlanmış. Üniversitesi, akademisyeni olan Van’da ise kitap yazımı bir yılda basımı bir adeti geçmez. Basılan her yeni bir kitap Van’ın tarihine, kültürüne ve hafızasına önemli katkı sağlıyor. Halk yaşadığı kenti bu eserlerle tanıyor, anlıyor.

Vali Aydın Nezih Doğan ilimizdeki kültürel ve sosyal çalışmalara, çabalara destek veriyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktoğ da Vanlı olma sorumluluğu ve duyarlılığı ile ciddi çaba gösteriyor. Van’a yakışan tanıtım materyalleri ve internet sitesinden sonra Van Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yayını olarak “ Van Kültür ve Turizm Envanteri III”  hazırlanıyor. Basım öncesi kitabın son provasını gördüm.

 Alt başlığına “Halk Kültürü - l ” isimi verilen eserde Van’ın Dili, Anlatımı, Halk Edebiyatı- Müzik Kültürü işleniyor. Koordinatörlüğünü Muzaffer Aktoğ’un yaptığı Envanteri Doç Dr. Bedri Sarıca, Doç. Dr. Abdulselam Arvas, Yrd. Doç Dr. Yılmaz Önay, Araştırmacı Yazar M. Murat Oto kaleme almış. 375 sahifeden oluşan değerli kitapta Van’a ait Masallar, Efsaneler, Halk Hikayeleri, Maniler, Ninniler, Van Ağzı, Van Sözlüğü, Ata sözleri, Deyimler, Kalıp sözler, Lakaplar, Ölçülü sözler, Dualar Beddualar, Van Müzik Kültürü, Van Türküleri, Van’da Türk Halk Müziği, Van’da Türk Sanat Müziği,  Kürtçe gibi Van’da yaşayan diğer müzik türleri yer alıyor.

Naçizane önerim:

Kuru bilgiler kitabı sıkıcı yapmış. Eser görsel anlamda çok zayıf. Aceleye getirmeden konularıyla ilgili belge niteliği taşıyan fotoğraflarla desteklenerek albenisi olan tasarım sonrası basılmalıdır. Yoksa bunca emeğe yazık olur.   

CHP’nin gözü barajda

Doğu kentleri geçmişte CHP’nin kalesi konumundaydı. Ancak şimdi 14 ilin hiç birinde CHP yüzde 5’i bulamıyor. Deniliyor ki Doğu illerinde CHP yüzde 5’i geçerek milletvekili çıkardığı gün iktidar olur.  Halktan ve gerçeklerden kopuk politika ile  biraz  zor.

Biz Van’a bakalım.

Bugünkü seçmen profili ve siyasal tabloda CHP Haziran 2015 seçiminde Van’da ne yapar?

Hiç bir şey yapamaz.

Bunu ön yargıyla söylemiyorum. Gerçek bu.

Tek şansı var. CHP güçlü aday çıkarırsa,  yeterli oy alabilirse, HDP’de barajı aşmaz ise CHP Van’dan belki bir milletvekili çıkarabilir. Fıkra gibi oldu. Van seçmeninden ancak yüzde 3.76 oy alabilen CHP çevresinden esen hava böyle. CHP-HDP ittifakı mı dediniz? Kesenlikle olmaz, olamaz. Ortaya atılan siyasi fantezidir.


Yüzme bilmiyor

Bir ülkede bir bakan, kendisini gazetecilere hiç sevdirememişti. Ne yapsa makbule geçmiyor, basın hergün kendisiyle uğraşıyordu. Nihayet : 
-Öyle bir sey yapayım ki, gazeteciler mat olsun, diye düşündü ve ilan etti : 
-Pazar günü saat 10da bakan denizin üzerinden yürüyerek geçecek. 
Pazar sabahı saat 10da tüm basın mensupları toplandılar orada. Bakan geldi ve elinde bastonuyla denizin üzerinde yürümeye başladı. Karşı kıyıya kadar da yürüdü geçti. Herkesin gözleri dehşetle açılmıştı. 
Fakat ertesi günü tüm gazetelerde şu başlık okundu : 
-Bakan yüzme bilmiyor!

Yazarın Diğer Yazıları