İkram Kali

HDP Bedia Özgökçe Ertan'ı neden aday gösterdi?

İkram Kali

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva'nın ardından HDP Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayları ve 6 ilçe eş başkan adayını açıkladı. HDP Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı'yı büyükşehir belediye eş başkan adayı gösterdi.

HDP adaylarına baktığımızda…

HDP’nin resmi başkan adayı erkekse eş başkan adayı kadın, resmi başkan adayı kadın ise eş başkan adayı erkek gösterilmiş. Büyükşehir de olduğu gibi 13 ilçenin tamamında adaylıklar bu şekilde olacak.

Öncelikle şunu belirteyim;

Seçimin ilk kazananı Vanlılar oldu.

Van halkının yerel basının, meslek odalarının, kanaat önderlerinin ve parti teşkilatlarının dile getirdiği “Van’da yaşayan, Van’ı bilen ve tanıyan, Van’ın derdini dert edinen nitelikli başkan adayı görmek istiyoruz” talebi gerçekleşti.

AK Parti ve HDP büyükşehir belediye başkan adayları Van'da doğan, Van'da yaşayan, Van'ı seven ve bilen, Vanlıların tanıdıkları isimler oldu. İthal isim aday gösterilmedi. Van’ın caddesini sokağını, türküsünü, yemeğini, insanını tanıyan bilen başkanlar kentimizi yönetecek.

Van sesini yükseltti, partiler de bu sese duyarsız kalmadı. Halkın gücü budur.

 İyi de oldu.

Adaylardan kim seçimi kazanırsa kazansın;  belediyeye yolu düşen Vanlılar aracı ihtiyacı hmeden, kendilerini uzun uzadıya tanıtmaya gerek duymadan dertlerini sorunlarını Vanlı başkana aktarabilecekler. Seçilen başkan da doğup büyüdüğü, sorunlarını ve beklentilerini bildiği kentin sakinleriyle yüz yüze gelerek,  doğrudan iletişim kurarak hizmet edecek. 

Yazımızın başlığındaki sorunun yanıtına gelince…

Bedia Özgökçe Ertan'ın ismi açıklandıktan sonra kendisiyle görüşme yaptım.

 Heyecanlı bulduğum Ertan, adaylık başvurusunda bulunmadığını söyledi ve ekledi, " Genel seçimlerden sonra uzun zamandır yerel seçim hazırlıklarımızı sürdürüyorduk. Yerel yönetimler komisyonumuz büyük çaba harcayarak Van'da çok yönlü bir eğilim yoklaması yaptı. Bu zamana kadar partimize başvuran çok kıymetli aday adayları vardı. Tabi ki onlardan biride olabilirdi. Büyükşehir Belediye Başkanlığı için birçok kesimle görüşülerek kimleri aday görmek istiyorsunuz sorusu soruldu. Eğilim yoklamalarında en çok benim ismim ön plana çıkmış, partimizin verdiği karar sonucu Büyükşehir Belediyesi'ne aday gösterildim. Şuan partimin milletvekili ve MYK üyesiyim. Bu görevleri gururla taşıdım. Şimdi de Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için uygun görüldüm."

Van halkının adaylığını takdir ettiğini, kendisinin de görevi büyük bir onurla kabul ettiğini kaydeden Ertan, seçim kampanyası ile ilgili kaygıları giderecek, umut veren şeylerden söz etti.

 "Şimdi bembeyaz bir sayfa açıp yazma zamanıdır" diyen Ertan,  "İnşallah hayırlısı olacak. Van'ı çok seven bir Vanlıyım. Kişileri, partileri hedef alan bir seçim kampanyası yürütmeyeceğiz. Özellikle kayyum atanan belediyelerimizde bu politikayı uygulayan iktidara yönelik eleştirilerimiz olacak"

Ertan'ın rakibi AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Tak ile ilgili konuşurken özellikle Vanlı olma vurgusunda bulunarak, " Necdet Takva Vanlı biridir. Elbette kendisi de kampanyasını sürdürecektir. Bizim bütün temel ilkelerimiz çoğulcu, herkesi kapsayan, Van'a dair hizmet üretebilir bir anlayıştır" ifadesinde bulundu.

Projelerinizi, hedeflerinizi, yerel yönetim anlayışınızı halk önünde konuşarak tartışmak üzere Vansesi Gazetesi olarak düzenleyeceğimiz bir programda Necdet Bey'le sizi bir araya getirirsek katılır mısınız diye sordum.

Ertan davet niteliğindeki önerimize " Necdet Takva ile programa çıkabilirim. Çok da memnun olurum. Vanlı hemşerilerimizde böyle bir şey olmasını ister"  yanıtını verdi.

  Görüşmememizde belediyecilik anlayışı ile ilgili konuşan Ertan şunları belirtti:

"Biz çoğulcu, çok kültürlü, çok dilli bir belediyecilik anlayışıyla hareket edeceğiz. Yine eş başkanlık temel prensibimizdir. Bütün belediyelerde eş başkanlık sistemi devam edecek. Kadının siyasette olduğu bir belediyecilik anlayışı söz konusu olacak. Bizim amacımız demokrasiyi işletebilmek, dolayısıyla bunun içerisinde her türlü argümanı görebiliriz. Van'a hizmet eden bir perspektifle hareket edeceğiz. Çalışmalarımız herkesi kapsayacak"

 Van için hayal ettiği proje olup olmadığını sorduğum Ertan, " Van için çok sayıda projelerimiz var. Geçtiğimiz dönemden hazırladığımız ve halkın onayına sunduğumuz birçok proje var. Bunları gerçekleştirmemiz için türlü türlü sorunlar çıkardılar. Hükümet tarafından kredi çekmemize bile izin vermediler. Ne yazık ki böyle sorunlar vardı. Kayyumlar yüzbinlerce lira döktü ama maalesef projelerimizin yüzde birini bile gerçekleştiremediler. Projelerimiz Van'ın nefes almasını sağlayacak. Vanlıların hayatını kolaylaştırmak için projelerimiz var. Önümüzdeki günlerde projelerimizi Van halkına açıklayacağız" diye konuştu.

Yukarıda belerttiğim gibi Van'ı seven ve bilen, Vanlının tanıdığı isimlerin aday gösterilmesi önemlidir.  HDP Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Bedia Özgökçe ve AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva bu anlamda doğru isimlerdir. 

Seçim yarışı heyecanlı ve huzurlu geçecek.

 Ertan seçimi kazanırsa Van belediye tarihinin ilk kadın belediye başkanı ünvanını alacak.

 

 

Bedia Özgökçe Ertan kimdir?

HDP Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı 3 çocuk annesi Avukat Bedia Özgökçe Ertan’ın bilinen biyografisi TBMM ve internet sitelerinde var.  

Ben merak edilen tarafını söz edeyim.

Burukan aşiretine mensup olan Bedia Hanım AK Parti Milletvekili İrfan Kartal ile akrabadır. Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, İyi Parti Van İl Başkanı Selim Özgökçe, Kapatılan Van Kadın Derneği Başkanı Zozan Özgökçe ile amca/amcazade çocuklarıdır.   

 

 

Eş Başkanlık nasıl olacak?

HDP Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanlığı adaylıkları için Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ve HDP MYK Üyesi Mustafa Avcı’yı aday gösterdi.

 Geçmişte Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) belediyelerinde denen eşbaşkanlık sistemini bu kez 31 Mart 2019 seçimi sonrası HDP kazndığı belediyelerde uygulayacak.

Ancak…

  Eş başkanlık yasal mevzuata uygun, yasal çerçevesi belirlenmiş bir durum değil. Zira kanunda, belediye başkanı olarak seçilen kişi siyasal temsiliyete sahiptir.  Ancak HDP facto (fiili) durumu yaratarak yasal zorlukları olan eş başkanlık sistemini yürütmeye çalışacak.  Bakalım nasıl olacak.

 

Yazarın Diğer Yazıları