İkram Kali

Hazırlığı olan kazanacak

İkram Kali

Koronavirüs salgınıyla mücadele küresel ölçekte devam ediyor.

Can kayıpları devam ederken başlatılan aşı çalışmaları daha sonuç vermiş değil. Bilim dünyası canla başla çalışıyor. Bu anlamda ülkeler ve bilim insanları arasında adı konulmamış yarış var.

Dünya ekonomisi salgından kötü etkilenmiş durumda.

İş yerleri kapanmış, milyonlarca insan işsiz kalmıştır. Fakat her şeye rağmen üretim yapan ülke ve işletmelerin sayısı da az değil. Zira hayat devam ediyor.

Korona belasından Türkiye ekonomisi de etkilenmiştir. 

Yönetenler ve millet olarak korona belasından hepimiz gerekli dersleri çıkararak liyakate, bilme, üretene değer verirsek salgın sonrası daha üretken, daha çalışkan, daha güvenli, birlik beraberlik değerleri ivme kazanan Türkiye fotoğrafı ortaya çıkabilir.  Bunları ve daha fazlasını gerçekleştirmek ülkeyi yönetenlerin ve bizlerin elindedir.

Dünya genelinde…

İnsanların ihtiyaçları, tüketimleri korona nedeniyle ortadan kalkmadı yalnızca bir süreliğine ertelendi.  Salgın sonrası tüketim ihtiyaçları değişerek daha da artacak denilebilir.

Türkiye’nin salgın sonrası ekonomik anlamda çıkışa geçeceğini söyleyenlerin sayısı bir hayli fazladır. 

Tarımda ekim biçim dönemini ıskalamadan arz ve talep dengesine göre planlama yapan Türkiye, ekonomik tedbirler ve teşviklerle tarihinin en büyük sebze ve meyve ihracatını gerçekleştirebilir.

Hayat normale dönmeye başladığında tarım ürünlerinin yanı sıra gıda, otomotiv, giyim, kişisel bakım, eğitim, spor, sağlık, turizm, taşımacılık ve konut gibi sektörler gözde olacak. Söz konusu sektörlerde bugünden üretim, pazarlama hazırlıkları yapan ülkeler, işletmeler bir adım önde olacak ve pazardan daha fazla pay alacak.

Türkiye bir taraftan salgınla mücadele ederken diğer taraftan salgın sonrasını doğru öngörerek ve planlayarak hazırlıklarını yapabilirse hızla toparlanabilir.  İşini kaybedenlerin büyük çoğunluğu kısa sürede işlerine dönebilir. 

Özetlersek.

Virüs sonrası hangi ülke, hangi kent, hangi işletme daha erken hazırlığını yaparsa yapabilirse o daha fazla kazanacak, erken kalkan erken yol alacak.

Kurtuluş savaşının küllerinden doğan laik, demokratik, çağdaş Türkiye, koronavirüs felaketinden de güçlenerek çıkabilir. 

 

 

Belediyeler sınavdan geçiyor

Virüsle mücadele devam ederken gözler belediyelerde.

Yerelde topladıkları vergilerle yurttaşlara hizmet etmekle yükümlü olan belediyeler korona salgını sürecinde bir taraftan halk sağlığını korumak diğer taraftan sosyal destek sağlamakla yükümlüdürler. Varlık sebepleri budur. Tüm belediyeler çaba gösteriyorlar. Ama daha iyi hizmetler yaparak halkı daha mutlu ve memnun eden belediyeler var.

Halkının rahatını sağlayan, güvenini kazanan belediyelerin başarılı ve çağdaş uygulamaları örnek gösterilerek takdir görüyor.  Bu belediyelerin toplumun tüm kesimlerini kucaklayan soysal destek uygulamaları özenerek izleniliyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş gündelik temizlikçileri düşünerek sahip çıkarken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ekonomik durumu iyi olmayan yaşlılara 1 ay yetecek kuru gıda yardımı sağlıyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de ihtiyaç sahiplerine belediyeye gelmeden internet ortamında başvuru yapabilmeleri imkânı sağlıyor. Tüm çabalar insanları mutlu etmeye yönelik.

Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri de korona sürecinde imkânları ölçüsünde hizmetler yapıyorlar. Ama yaptıkları yeterli midir? Değil tabi. Çok daha iyi hizmetler yapılabilir, yapılmalıdır. Halkın belediyelere en fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçiyoruz. 

Korona günleri elbette geçecek.

Geride kurumların, kuruluşların ve hayırseverlerin yanında belediyelerin yaptıkları veya yapamadıkları akıllarda kalacak.

Hepsini halk takdir edecek.

Sınıfta kalan da olacak, takdirle geçen de.

 

 

İyilik yapın

Merhamet özelliği olan toplumumuz en zor koşullarda iyilik yapmayı görev kabul eden özelliğe sahiptir.  Yetimin öksüzün yüzünü güldürmek, kimsesize sahip çıkmak, düşene el uzatmak, yardımlaşmak, paylaşmak bizim kültürümüzde var.

İyilik, iyi olmaktan gelir.

Hiçbir karşılık beklemeden yapılan yardımın adı iyiliktir. 

Diğer tanımıyla iyilik;  yardımlaşma dayanışma ve paylaşmadır. Başa kalkılmadan iyilik yapmanın yolu ve yöntemi çoktur. Yeter ki iyilik yapmayı isteyelim.

İyilik yapmak hem yapanı hem de yapılanı mutlu, huzurlu eder. İyilik olan yerde kardeşlik, hoşgörü, güzellik olur.

Koronavirüs salgını nedeniyle işsiz kalan, geliri olmayan binlerce kardeşimiz var. Kardeşlerimize maddi destek sağlamak, gıda yardımında bulunarak sıkıntılarını hafifleterek iyilik yapma zamanıdır. İş yeri kirasını ödeyemeyen esnafın kirasını iki üç ay almamak da kıymetli iyiliktir.

Bu arda… Hayırseverler 2019 yılına ait zekatlarını bu dönemde ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirler. Zekâtı hak sahibine vermek için Ramazan aynı beklemenin manası yoktur.  Gün bugündür. Gün iyilik yapma, dua alma, yüzleri güldürme zamanıdır.

Herkesin herkese yapabileceği bir iyilik mutlaka vardır.

Gelin…

Fırsatı değerlendirelim.

İyilik yapıp iyilik görelim.

***

"Yanlış yapma fırsatı günde bin kez bulunur, iyilik yapma fırsatı yılda bir kez gelir, onun için bu fırsat kaçırılmamalıdır." Voltaire

Yazarın Diğer Yazıları