İkram Kali

Hayırlı olsun

İkram Kali

17 Fakülte, 5 Enstitü, 4 Yüksekokul, 9 Meslek Yüksekokulu, 1 Konservatuar, 43 adet Uygulama ve Araştırma Merkezi, 30 bine yakın öğrencisi, öğretim elemanları ve devasa bütçesiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ)  Van  ve bölgemiz için çok önemli eğitim kurumdur.  Bilimsel düşüncenin yeşerdiği, harmanlandığı ve geniş halk kitlelerinin refahı için yayıldığı yer olan Van YYÜ  kentimiz için evrensel öneme sahiptir.

Üniversite aydınlıktır, bilimsel ışıktır,  nitelikli insan  gücüdür, heyecandır.

Van'ın 81 yıllık gazetesi olarak sorumluluğumuzun ve görevimizin bilinciyle Van YYÜ'ye 37 yıl sonra Vanlı rektör atanması için toplumdan gelen sese kulak verdik.  Üç maymunları oynamadık. Zira Van'da herkes bu konuyu konuşuyordu.

 Önce kentimizin farklı kesimlerini temsil eden siyasi parti, meslek odası, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları ve Van halkının bu konudaki görüşlerini aldık. Gazetemize açıklama yapan değerli temsilciler, "Vanlı rektör istiyoruz" çağrısında bulundular. Bizde "Yeni Rektör Vanlı Olsun" manşet haberimizin yanı sıra köşe yazılarımızla Van halkının beklentisini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasilerin ve kamuoyunun gündemine taşıdık. Korku duvarını yıkarak memleketimizin ortak arzusuna tercüman olduk.  Vanlı rektör  beklentimizin birilerine karşı bir çıkış olmadığının altını çizdik. Gündeme bomba gibi düşen manşet haberimiz ve köşe yazılarımız her kesimden çok büyük ilgi ve destek gördü.

Van'ın derdini dert edinen, sevincinden mutluluk duyan Vansesi ailesi olarak  "Van üniversitesinin rektörü 37 yıl sonra neden Vanlı bir isim  olmasın" dedik. Rektör istemek Erzurum, Diyarbakır, Sivas, Antalya gibi illerin ne kadar hakkıysa Van'ın da o kadar hakkıdır dedik.

Çağrıda bulunarak," Biz kuru yerel milliyetçilik yapmıyoruz ama bu kentin önünün açılarak değişim dönüşüm yaşamasını da istiyoruz. Rektör olmak için Vanlı olmak yetmez. Bunun için öncelikle üniversitemizi geleceğe taşıyacak, kentimizin, insanımızın üniversiteden beklentilerini karşılayacak ehliyet liyakat sahibi, Vanlı bir ismi rektörlükte görmek istiyoruz" dedik. 

Çabamızla rektör adayı olmak isteyen ehliyet liyakat sahibi  hemşehrilerimizin önünü açtık. Diğer bir ifadeyle algıları, korkuları,   bertaraf ederek önerimizle değişim dönüşüm sürecini başlatmış olduk. Değerli Van kamuoyu da önerimize samimiyetle sahip çıktı.

Ancak…

Adaylık sürecinde 'Rektör adayıyım' demekten çekinenler de oldu, cesaretle rektör adayı olduğunu açıklayan da.

Bunların yanı sıra…

"Vanlı rektör istiyoruz" çağrımıza, çabamıza eyyamcılık yapanlar, ikiyüzlü ve korkak davrananlar, özgüven eksiği olanlar, psikolojik sorunları olanlar, çokbilmişler tayfası anlamsız değerlendirmelerle karşı çıkarak karalama kampanyası başlattı. Kimileri de Van'ı yakından ilgilendiren toplumsal beklentiyi görmezden gelerek yok saymaya çalıştı. Şimdi bu zavallılar yeni rektöre methiye diziyor, kutlamak için gelmesini bekliyor.  Üniversite ve kent tarihi bunların hepsini  yazacak.

Sonuçta…

Abartıyorsun diyen olabilir. Ama gerçek şudur; içimizdeki Fransızlar istemese de Vanlıların  ortak beklentisi gerçekleşmiştir. Van kabuğunu kırarak, sesini duyurarak tarih yazmıştır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Van YYÜ rektörlüğüne genç ve dinamik akademisyen olan Prof. Dr. Hamdullah Şevli'yi atadı. Böylece 37 yıllık Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarihinde ilk defa Vanlı bir isim rektör oldu.

Hayırlı, uğurlu olsun.

Prof. Dr. Hamdullah Hoca'ya yeni görevinde başarılar diliyorum. Önerimizin, çabamızın hayata geçmesinden Van adına, Vanlılar adına bizde mutluluk duyuyoruz. Bundan sonraki esas görev Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli'nindir.

 

 

Teşekkürler Battal Hoca

İki dönem Van YYÜ Rektörü olan Prof. Dr. Peyami Battal  üniversitede önemli başarılara imza attı. Yeni fakülteler bölümler açtı. Zeve yerleşkesini yeşillendirerek modern yollarla, ışıklandırmalarla, yeni  yapılarla değiştirdi.

Akademik ve idari personel arasında  ayrım yapmamaya çalıştı. Özellikle 2011 depremlerinde  kurumuna, öğretim elemanlarına, öğrencilerine, idari personeline sahip çıktı. Üniversiteye yurtların lojmanların yanı sıra spor salonu, kütüphane gibi önemli kazanımlar sağladı. 

Resmi kurum ve kuruluşlarıyla,  siyasi ve mesleki kuruluşlarıyla, farklı kesimlerle diyalog içinde oldu. Kapısını herkese açık tuttu. Gazetecilerle sağlıklı iletişim kurdu. Kentimizin ekonomisine, kültürüne, sosyal hayatına samimi çabalarla katkı sundu. 

Kurumlarda görevler gelip geçicidir. Önemli olan geride  saygıyla anılmak ve  iz bırakmaktır. 

Van YYÜ'de bayrağı şimdi Prof. Dr. Hamdullah Şevli taşıyacak. Pof. Dr. Peyami Battal ve ekibine kentimize yaptıkları değerli hizmetlerden dolayı teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki yaşamlarında sağlık esenlikler diliyoruz. 

 

 

Mutlu olduk

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Van'ın tarihine, kültürüne hafızasına katkı  sağlayan ve heyecanlandıran  tez çalışmalarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç Dr. Bekir Koçları’ın yüksek lisans öğrencilerinden Emrah Dağ  Van Belediyesi eski başkanlarından  merhum Tayyar Dabbağoğlu'nun, Gönül Ebri Van milletvekillerinden merhum Kinyas Kartal'ın  hayatını tez olarak hazırlıyor. Doç Dr. Güneş Şahin'in öğrencisi Rıdvan Süzülü eski başbakanlardan Van milletvekili  Ferit Melen'in hayatını, Doç Dr. Mehmet Pınar'ın öğrencisi Şeyma Pınar ise eski Van milletvekillerinden merhum İbrahim Arvas'ın hayatını çalışıyor. Edebiyat  Fakültesi  Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan'da  Vanlı şairlerden  merhum Selim Gülsoy'un hayatını öğrencilerine hazırlatıyor. Sevindik mutlu olduk.  Teşekkür ediyoruz. 

Eski valilerden, eski emniyet genel müdürü, Van Vakfı kurucusu, merhum Celalettin Tüfekçi gibi  değerli Vanlı  büyüklerimizin de hayatı çalışılmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları