İkram Kali

Hayırlı olsun

İkram Kali

Dün yerel seçimler yapıldı. 

Seçmen kar, fırtına demeden sandığa koştu.

Seçmenler hasta yatağından kalkarak ambülânsla, sedyeyle,  tekerlekli sandalye ve sırtta taşınarak oyunu kullandı.

Demokrasiye inanan seçmen sandıkta tercihini yaptı. Vatandaş sorumluluğunun gereğini yerine getirdi.

Yerel seçimler genel seçim havasında geçti. Bütün seçmenler belediye başkanlığı için ilk defa bu seçimde oy kullandı. Köylerden oy sandıkları erken geldi. Lakin en fazla seçmene sahip ilçelerden İpekyolu, Edremit, Tuşba ilçelerinin sonuçların çok geç netleşti.

Şehirleşmenin ilk adımı oy kullanarak atıldı. Sınırdaki köy ile şehir merkezi arasındaki organik bağ dün resmen kuruldu.   Köyde yaşayan vatandaşımız şehir yönetimine katıldı.

Van bugün resmen Büyükşehir oldu. Van bugün yeni bir döneme başladı. İl özel idaresi, Van belediyesi,  il genel meclisi, köyler, belde belediyeleri tarihe karıştı.

Köyler bugün mahalle oldu.

Seçimlere katılım daha önce belirttiğim gibi yüksek oldu. Bu yazı dün gece 02.30 sıralarında yazıldı. Kesin olmamakla birlikte BDP mevcut Özalp, Başkale, Edremit, Muradiye belediyeleri yanında Ak Parti’nin elinde bulunan Çatak, Çaldıran, Saray, Gürpınar ve İpekyolu belediyesini de kazanarak ciddi bir başarı elde etmiştir.

5 yıl süreyle ilimizi, ilçelerimizi yönetecek, geleceğe taşıyacak belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlar belirlendi.  

Başta Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP ve Ak Parti’den seçilen ilçe belediye başkanlarını,  belediye meclis üyelerini kutluyorum.

BDP seçim sürecinde çok iyi çalıştı, söylemlerine, politikasına seçmenini inandırdı.  Hareketli bir seçim kampanyası yürüten BDP’ ye gönül veren her seçmen kendisi başkan adaymış gibi koşturdu.

 Bugünden sonra Van’ı yönetme yetkisini alan BDP’nin bu kentte yaşayanlar arasında dil, din, ırk, siyasi ayrım yapmadan, hiçbir kimseyi ötekileştirmeden kucaklayacağına ve eşit hizmet sunacağına inanıyorum. Bekir Kaya ikinci kez Van’da belediye başkanlığını kazanarak tarihe geçti.  Başkan Kaya seçim öncesi verdiği sözleri yerine getirmesi için en kısa sürede çalışmaya başlaması, partisine oy vermeyenlerin endişelerini de gidermesi gerekiyor.  

Kentin sorumluluğu artık Bekir Kaya’nın ve ekibinin omuzlarında.

Ak Parti’ye gelince.

Ak Parti Van’da şirket yani kar zarar ortaklığı yanında, önce bana ne yararı olur sonra bana ne zararı olur en sonun da Van’a ne yararı olacak mantığıyla yönetilmiştir.

Ak Parti seçime teşkilatı olmadan girmiştir.

Ak Parti Van’da seçimi 30 Mart 2014’te değil, 2009’da kaybetmiştir. Bugün alınan sonuçların temelinde 2009’da kibir, gurur, ben merkezli vesayetçi siyaset anlayışından vazgeçmeyenlerin payı çok büyüktür.

Sonuçtan birilerinin ders alacağını sanmıyorum.

Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Osman Nuri Gülaçar ve ekibi olumsuzluklara rağmen elinden gelenin en iyisini yapmıştır.  Seçim arifesinde bütün siyasi sarsıntılara karşın AK Parti Van’da oyunu artırmıştır. Seçimde oy artırmak yetmiyor, alınan sonuca, başarıya bakmak lazım.

Ak Parti’ ye verilen oylar ayn ı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sahip çıkma olaydır.  Bundan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim var.

Van, Vanlı ve çözüm süreci seçim sonuçlarından nasıl etkilenir onu da ilerleyen zamanda bekleyip göreceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları