İkram Kali

Haydi sandığa

İkram Kali

Yoğun bir seçim kampanyası dönemi daha noktalanıyor.

 

Seçim yasakları yarın akşamdan itibaren başlıyor.

 

Bu seçimler Türkiye Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimi olarak görülüyor.

 

Türkiye’nin geleceğini yakından ilgilendiren seçimi öncesi Cumhurbaşkanı ve milletvekili adayları günlerdir süren kampanyalarda, mitinglerde kucaklarındaki taşları döktü. Söylenecek sözleri söyledi. Verilecek mesajları verdi.

 

Vatandaşlar da herkesi dinledi.

 

Şimdi, herkes kendi vicdanı ile baş başa kalarak muhakemesini yaparak 24 Haziran Pazar günü iradesini oylarıyla sandığa yansıtacak. 

 

Vatandaş olmanın sağladığı haklar kadar bazı görev ve sorumluluklar da var.  Vergi vermek, askere gitmek, kanun ve yaslara uymak gibi oy kullanmakta önemli bir görev ve sorumluluktur. Seçmen olan her vatandaş oylarla bu sorumluluğunu 24 Haziran Pazar günü yerine getirmelidir.

 

Şikâyet edenlerin, memnun olanların, yeni beklentisi bulunanların fire vermeden sandık başına gitmesi gerekir.

 

Ülkemizin,  milletimizin, kentimizin kaderiyle birlikte kendi kaderimizi biz kullanacağımız oylarımızla belirleyeceğiz.

 

Özgürlükçü ve çoğulcu demokrasinin ülkemizde güç kazanması için tüm ülkedeki seçmenler gibi Van’da oy kullanacak olan seçmenler de fire vermeden sandık başına gitmeleri gerekir.

 

Türkiye 24 Haziran’da tarihi bir seçim gecesi daha yaşayacak.

 

İlk kez yasal ittifak yapılarak gidilen seçim sonucunda TBMM’deki milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkacak.

 

Yaklaşık bir yıldır fiilen “Başkanlık Sistemi” ile yönetilen Türkiye Cumhuriyeti erken seçimde bir anlamda yeni sistemi oylayacak. Önümüzdeki dönemde Başbakanlık makamı yürürlükten kalkarken, Cumhurbaşkanı yürütme erkinin başına geçecek. Yetkileri büyük ölçüde artacak olan Cumhurbaşkanı bakanları atayabilecek ve yürütme yetkisine ilişkin konularda kararname çıkarma yetkisine sahip olacak.

 

Bu seçim dönemi aynı zamanda 16 Nisan 2017 referandumuyla kabul edilen ve bugüne kadar kısmen uygulamaya koyulan yeni anayasanın da tamamen yürürlüğe girmesine vesile olacak.

 

24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde yurt içinde ve yurt dışında toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmen yaklaşık 180 bin 896 sandıkta oy kullanacak.  Van’da kurulacak yaklaşık 2 bin 042 sandıkta 643 bin seçmen oy kullanacak.

 

Geldik sona…

 

Milletçe tarihi bir dönemece doğru ilerliyoruz. 24 Haziran akşamı sandıklardan çıkacak sonuçlar ülkemiz, milletimiz için şimdiden hayırlı olsun. 

 

 

Seçimlere katılım

Seçime katılan seçmenlerin sayısının toplam seçmen sayısına göre oranını gösteren rakamlardır.

 

Türkiye’de 1950 seçimlerinden 1 Kasım 2015 seçimlerine kadar yapılan milletvekilliği genel seçimlerinde en yüksek katılım yüzde 90,70 ile 1987 yılı seçimi, en düşük katılımın olduğu seçim ise yüzde 68,04 ile 1969 yılı seçimidir. 

 

Van’da en yüksek katılımın olduğu seçim yüzde 92,9 ile 1954 yılı seçimi, en düşük katılım yüzde 74,5 ile 2002 seçimi olmuştur.

 

Kadın vekiller

Ülkemizde yapılan seçimlerde kadınlar TBMM’de milletvekili olarak yer almış. 1950’de yapılan 500 milletvekilinin seçildiği seçimde 3 kadın TBMM’ne girebilmiş. Kadın vekillerin Meclis’te en çok olduğu dönem 7 Haziran 2015’te yapılan 25. Dönem seçimi olmuş. Kadın vekillerin Meclis’te en az olduğu dönem 1950 ve 61 seçimleri olmuş.  600 milletvekilinin Meclis’te yer alacağı bu seçimde kaç kadın adayın seçileceğini 24 Haziran akşamı göreceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları