İkram Kali

Hakkımı helal etmiyorum

İkram Kali

Geçen hafta içinde Türkiye çok ilginç bir olaya tanık oldu. 
Türkiye,  olayı televizyon ekranlarından şaşkınlık içinde izledi. İnanmıyorum ki izleyen herkes komşuluk,  hak, hukuk, helallik üzerinekendi iç dünyasında sorgulama yaptı.Olay her yerde tartışılmakta konuşulmaya devam ediyor.
Bodrum Yalıkavak Beldesi Yemiş Camisi'nde film sahnesi gibi yaşanan olay şuydu:
Muğla'nın Bodrum İlçesi Yalıkavak Beldesi'nde Tahir Bice,  isimli vatandaş üç yıl önce astım hastalarının tedavisinde iyi geldiğine inanılan yeşil yumurta üretmek için iki dönüm arazi üzerine Ekolojik Yumurta Çiftliği kuruyor.Çiftlikte bulunan tavuk ve ördeklerinin komşusu emekli sağlık memuru Osman Dağar tarafından zehirlenerek telef edildiğini iddia ederek savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Savcılık soruşturması ve iki komşu arasındaki husumet sürerken, Osman Dağar yaşamını yitiriyor. 
Komşusunun öldüğünü ve cenazesinin Cami'nden kaldırılacağını öğrenen, Tahir Bice'de camiye gidiyor. Osman Dağar'ın tabutunun musalla taşına konmasından sonra imamın cenaze namazın nasıl kılınacağını anlatıp "Merhumu nasıl bilirdiniz?Hakkınızı helal ediyor musunuz?" diye sorması üzerine, cemaat arasında saf tutan Tahir Bice, elini havaya kaldırarak, "İtirazım var. Ben merhumu iyi bilmem. Haklarımı da helal etmiyorum. Çünkü benim, kanserli karımın ve üç çocuğumun rızkını elde ettiğim, 600'e yakın tavuk ve ördeğimi zehirleyerek öldürdü. Defalarca kendisine gidip, 'Komşumsun Osman amca, gel şu borcunu öde, helalleşelim' dedim. Çocuklarına da söyledim. Kimse beni ciddiye almadığı gibi elimdeki diğer hayvanlarımı da zehirlemekle tehdit ettiler. Haklarımı helal etmiyorum. Helal olmasın" diye bağırıp saftan çıkarak cenaze namazını kılmıyor.
Tabutunun arkasında saf tutanlarşoke olmalarına rağmen imam, cenaze namazına kıldırırken Tahir Bice,   olay sonrası kendisinin de dindar bir insan olduğunu belirterek şunları söylüyor:"Beni iflas etme ve çıldırtma noktasına getirdiler. Sırf bu komşum yüzünden eşyalarımı toparladım. Tam taşınma hazırlığı yaparken komşumun benimle helalleşmeden ölmesi çok gücüme gitti. Halleri, vakitleri yerinde. Fakir olsalar da borçlarını ödeyemeseler, ben de vazgeçerdim. Ama ben 1000 tavuğu ördeği ile geçinen bir insanım. Bunun da 600'ünü öldürdüler, diğerlerini öldürmekle tehdit ettiler. Ben bittim. Üç yıllık emeğimi bitirdi. Tüm yasal izinlerim ve ruhsatlarım vardı. Şimdi nasıl geçinirim. Allahım beni affetsin ama insanlar da borçlarını ödesinler diye böyle bir şey yaptım."
Tahir Bice'yi tartaklamak için üzerine yürüyen Osman Dağar'ın yakınları cenaze namazında yapılan bu davranışın ahlak ve din kurallarına uymadığını belirterek, Bice hakkında jandarmaya şikayette bulunuyor. 
Bodrum Müftüsü Emin Arık'ta komşusuna cenaze namazı sırasında hakkını helal etmediğini açıklayan Tahir Bice'nin davranışı ile ilgili olarak "Dinimize göre çok rastlanan bir olay değil. Cenaze namazlarında ve cenazede uğurladığımız kişinin iyiliklerinden bahsedilir. O kişi ile ilgili sorunları kişi yaşarken kendisi veya yakınlarını devreye sokarak çözmeliyiz. Bu tepkinin dini açıdan veya yasal olarak bir cezası yok. Olmasa çok daha iyi olurdu" diye açıklamada bulunuyor. 
Olayın her aşaması enteresan.
Ancak Tahir Bice'nin canı ne kadar çok yanmış, ne kadar çokmağdur olmuş ki inancına rağmen bu davranışıyapmak zorunda kalmış! Zatenkomşusunu neden helal etmediğini açıklıyor. Ölen Osman Dağlar'ın yakınları ise cenazeyi kaldırılmadanönce hakkını helal etmeyen komşularınınhakkını ödeyerek, helallik istemeleriyerine adamıtartaklamaları, ardından da gidip jandarmayaşikayet etmeleriKemal Sunal filmlerinin sahnesinebenzemiş. 
***
Hak, hareket ve varlığın meşruiyet kaynağıdır. Hak kullanılırken başkalarının haklarını çiğnemek suç veya haksız fiil teşkil eder  Buna göre hak, "Hukuk düzeni tarafından tanınan bir irade kudretidir." İslam'da kul hakkı, çok geniş bir kavramdır. Kulun bedenine ve malına yapılan tecavüzler maddî hukuk, kalp ve ruhuna verilen zararlar ise manevî hukuk olarak değerlendirilmektedir. 
Cenaze namazını kıldırılırken imamların "Merhumu nasıl bilirdiniz? Hakkınızı helal ediyor musunuz?"  sorusununanlamı, değeri ve karşılığı vardır. Tahir Bice'de komşusuna hakkını helal etmeyerek kendince farklı bir davranış sergilemiştir. Açık ve  dürüstçe  davranmıştır. 
Çevrenin psikolojik, sosyal baskısındançekindiği için hakkıbulunan kişiyi kalben helal etmediği halde cemaat, toplum arasında usulen helal ettiğini açıklayan nice insanlar biliriz. 
O nedenle siz siz olun borcunuza, komşu hakkına, kul hakkına dikkat edin.
Yoksa cenazeniz kaldırıldığında…

Yazarın Diğer Yazıları