İkram Kali

Hakan Fidan Van’dan aday olur mu?

İkram Kali

Görevinden istifa eden Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan'ın, 7 Haziran 2015'te yapılacak genel seçimlerde, AKP'den Ankara'dan milletvekili adayı olacağı öğrenildi.

Van’ın Hakan Fidan hayalleri bu haberle şimdilik suya düştü.

Diğer taraftan Hakan Fidan tartışmaları devam ediyor.

Fidan’ın milletvekili aday adayı olmak üzere görevinden istifa etmesiyle ilgili bir soruya Başbakan Ahmet Davutoğlu  “Millete ve devlete hizmet etmiş olanlar ister siyasi olsun, ister bürokrat, bir şekilde tarihe onunla adları geçer” dedi.

Hakan Fidan’ın siyaset girişini imalı bir şekilde değerlendiren Bülent Arınç , “MİT Müsteşarı Türkiye için çok önemli bir iş yapıyor şu anda. Belki 50 milletvekilinin yapabileceği bir işi yapıyor. Sıradan bir milletvekili olacaksa yani bir milletvekili arkadaşımızın yasama organındaki faaliyetlerini yapan bir milletvekili olacaksa bence bu görev çok daha önemliydi, orada kalması gerekirdi. Yok canım milletvekili olarak kalmaz, bakan olacak, başbakan olacak derseniz, başbakan olması mümkün değil düşündüğüm kadarıyla. Yani bu seçimden sonrasının başbakanı bellidir. Şu veya budur. Doğru, yaptığı görevin çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü eğer milletvekili mudur yani bir MİT Müsteşarı'nın ileride başbakan olması? Bana göre o da yanlıştır. Bakan olabilir mi? Belki bazı bakanlıklar olabilir ama her bakanlık da MİT Müsteşarlığı yapmış bir insan için bence doğru bir görev değil. Dışişleri bakanı yapsanız, karşınızdaki dışişleri bakanıyla konuşuyorsunuz. Adam diyecek ki 'Bu MİT'i idare eden bir insandı, benim hakkımda her şeyi biliyor. Ben de bunun hakkında her şeyi bileyim'. Yani söylenen sözler kuşkuyla karşılanacak "diye konuştu.

Hakan Fidan için CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da , “Hakan Fidan, Erdoğan’ın yeni başbakan adayı olacak” dedi.

Hakan Fidan’ın MİT Müsteşarlığından istifasını geç alınmış bir karar olarak nitelendiren MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural,  “İlk kez bir MİT mensubunun siyasete girişte bir tercih kullanması. Bu siyasi tercihin aslında bu güne kadar bu kurumu bir siyasi partinin aracı olarak kullandığın bir itirafıdır” dedi.

Hakan Fidan’ın Erciş Seyitki aşiretinden olduğu tezleri ileri sürülmüştü. Erciş’te yaşayan ve Hakan Fidan'ın kuzeni olduğunu iddia eden Abidin Can şu iddiada bulunmuştu;“Hakan Fidan’ın akrabası olduğumuz doğrudur. Hakan Bey, benim babamın öz dayısının oğlu oluyor. Hakan Bey’in babası Ankara’da evlenince o da Ankara’da doğdu. En son kendisini babasının vefatında gördüm. Taziyeye gittiğimde orada yüz yüze görüştük; tokalaştık ancak konuşamadık.

Van Hakan Fidan’ı bir şekilde kendisine yakın görüyor. Hemşehri olarak kabul ediyor.  Fidan kendisini Van’a ne derce yakın hissediyor onu bilmiyoruz.”

 Her ne kadar Ankara’dan milletvekili adayı olacağı açıklansa da Van’da bazı çevreler bir umutla Hakan Fidan’ın yolunu gözlemeye devam ediyor. Çözüm süreci, siyasi konjonktür, bölgesel gelişmeler dikkate alındığında mantık Fidan’ın adaylığını Van’a daha yakın buluyor.  Hakan Fidan’ın Van’da Ak Parti’den 1. Sıra adayı yapılacağı konuşulmaya devam ediyor.

Bazıları bundan hareketle algı çalışması başlatmış. İsim, adres belirtmeden Ak Parti de kesinleşen liste diyerek oraya buraya liste sallıyor. Ama cingöz listenin başına da Hakan Fidan’ı yazıyor.  Hakan Fidan’ın Van’dan aday olup olmayacağını yalnızca Allah ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan biliyor.

Bu tür spekülasyonlar son üç dönemdir Ak Parti merkezli ortaya atılıyor. Milletvekili ve belediye başkanlığı seçimleri aday adayları gündeme geldiğinde de öyle oldu. Van’da Bakan olan bir ismin aday yapılacağı topluma fısıldandı. Fısıltı beklentiye dönüştü. Halkın bu heyecanı, ilgisi Ak Parti camiasının hoşuna gitti. Söylentileri yalanlamadılar.  Bakan aday olmayacak demediler. Adaylar açıklanınca beklentiler boşa çıkınca halkta aldatılmışlık duygusu ve kırgınlık oluştu. Ak Parti bu anlayışın kendilerine zarar verdiğinin farkında değil.

Şimdi de Hakan Fidan veya benzer isimler kulaktan kulağa dolaşıyor.

Van’da bu beklentinin esasında birçok nedeni var.

Vanlılar, kenti sürükleyecek,  Türkiye genelinde kabul gören her yönüyle temsil kabiliyetine sahip güven veren, Van ile özdeşleşen halka efelik taslamayan, kucaklayıcı toparlayıcı sinerji yaratabilen önder-lider istiyor. 

Boşluğu, beklentiyi güçlü isim er geç dolduracak.  Bu Hakan Fidan olmaz başkası olur. Ama arayış beklenti budur.

 Merkez adaylığı

Van’ın en büyük ilçesi İpekyolu’dur,  Edremit Tuşba’yı da buna katarsanız seçimin kaderini merkez seçmenlerinin belirleyeceği kesindir.  O nedenle yerli ve kararsız oylar belirleyici olacak. Merkezde bu kadar yoğun oy varken Ak Parti ve HDP’de merkezden kimlerin aday yapılacağı önem kazanıyor.

Mehmet Atalay

2009 yılından itibaren Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü görevine getirilen Mehmet Atalay, 25. Dönem Genel Seçimi’nde Trabzon’dan Ak Parti milletvekili adaylığı için görevinden ayrıldı. Hayırlı olsun. Trabzonluları her yerde koruyan, kollayan BİK çok sayıda Trabzonluyu göreve getiren, iş ekmek sahibi yapan Mehmet Atalay’a listede iyi yer verilmesi gerekir.  Trabzon için yapacağının en iyisini yaptı. Bence hakkıdır. Atalay’ın aday adaylığı ile ilgili yayınlanan haberde Yeni Şafak Gazetesi Genel Müdürlüğü görevinden söz edilirken  Zaman Gazetesi’nde ki çalışmasına yer verilmemesi dikkat çekti.

Benzemez kimse sana

Söz yazarı  Rüştü Şardağ bu şarkıda koca bir sevgiyi en etkileyici sözlerle anlatmış.  Şarkı Türk musikisinin en kült eserlerinden biridir. Müziğe aşina olanlar “Benzemez kimse sana”  şarkısını en mükemmel seslendiren ismin Müzeyyen Senar olduğunu bilirler. Senar, sağlığında Tarkan ile de bu eseri düet yaparak seslendirmişti.  Kendisine has tavrı, ses rengi ve o güçlü yorumuyla gönüllerde taht kuran Müzeyyen Senar dün  vefat etti.  Tek söylenecek söz  “ Benzemez kimse sana”dır. Allah rahmet etsin.  

Yazarın Diğer Yazıları