İkram Kali

Gözler Başbakan Davutoğlu’nda

İkram Kali

7 Haziran seçimine 9 gün kaldı. Liderler şehirlerde, milletvekili adayları ve partililer ilçe, köy ve mahallelerde seçim çalışması yürütüyor. 

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu bugün Ferit Melen Meydanı, Beşyol kavşağında düzenlenen mitingde Vanlılara seslenecek.

Başbakan Davutoğlu konuşmasında Çözüm süreci, başkanlık sistemi ile 2015 seçimlerinin ülke açısından önemine dikkat çekecek.  Konuşmasının bir bölümünde muhalefet partilerini eleştirerek özellikle CHP ve HDP' ye yüklenecek.

2011 depreminde Van'da gerçekleştirilen çalışmalara da değinmesi beklenen Davutoğlu AK Parti hükümetlerince Van'da 13 yılda yapılan hizmetleri, yatırımları anlatarak TOKİ konutlarına özel bir vurguda bulunacak. Siyasi,  ekonomik değerlendirmelerden sonra konuşmasını Vanlılardan 8 milletvekili adayı ve Ak Parti için oy isteyerek tamamlayacak. Van'dan ayrılmadan önce milletvekili adaylarını, aday adaylarını, parti küskünlerini, teşkilatı bir araya toplayarak kırgınlıkları gidermeye çalışarak Ak Partililere moral verecek.

Depremzede esnaf vatandaşlarımız ve TOKİ sakinleri adına Başbakan Davutoğlu'na buradan seslenmek istiyorum.

Sayın Başbakanım,

Vanlılar bugünkü konuşmanızda sizden manşetimizde de belirttiğimiz gibi müjde, yani mutlu edecek  bir açıklama bekliyor.

TOKİ afet konutlarının AK Parti hükümeti tarafından kısa bir süre içinde yapılarak teslim edilme başarısı herkes tarafından takdir edilmektedir. Ancak konut alanlarının sosyal, sportif donatılardan yoksun bulunmasının yanı sıra geri ödemelerin yüksek olması ve yakında başlaması depremzede vatandaşlarımızı endişelendirmektedir.

Van'da ki AK Parti yetkilileri bir süre önce,"AK Parti Genel Başkanımız ve Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu 29 Haziran Cuma günü yapılacak Van mitinginde TOKİ konutları ile ilgili müjdesi olacak"   şeklinde basına açıklamalarda bulundular.

Van milletvekili adaylarınız da,  " TOKİ konutlarının geri ödemlerinde depremzede vatandaşların yaşadıkları sıkıntıları Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'na aktardık, indirim ve erteleme konusunda inşallah sorun çözülecek" ifadesinde bulundular.

Seçim çalışmaları için geçen hafta Van'a gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ta Erciş Ak Parti mitinginde yaptığı konuşmada, TOKİ konutlarında yaşayan Vanlıların borçlarının yeniden yapılandırılacağını, sıkıntıları çözmek ve halka hizmet etmek için siyaset yaptıklarını vurgulayarak, " TOKİ konutlarında yaşayıp ödemelerde sıkıntı çekenler, bizi biraz rahatlatın diyenler emin olsun. En uygun şartlar ile TOKİ'nin sizden olan alacaklarını yeniden yapılandıracağız. Başkasına rica edecek halimiz yok, TOKİ bu hükümetin elinde, hükümet söz veriyorsa yapar"  açıklamasıyla 25 bin TOKİ sakinine umut verdi. Vanlı depremzedeler Arınç'ın "TOKİ bu hükümetin elinde, hükümet söz veriyorsa yapar"  ifadesinin müjdesini bugün sizden duymak istiyor.

Sayın Başbakanım,

Depremzede vatandaşları her defasında umutlandıran, heyecanlandıran açıklamalar, TOKİ afet konutları indirim ve geri ödemeleri konusunun artık bir sonuca bağlanması gerekir. Zira 2011 depremleriyle sarsılan, sosyal ve ekonomik çöküntü yaşayan Vanlılar depremin olumsuz etkilerini ellerindeki avuçlarındaki birikimleri tükendikçe daha ağır şekilde hissetmektedirler.

TOKİ konutlarında indirim, erteleme  sözleri bugün sizin müjdeli açıklamalarınızla gerçeğe dönüşmelidir. Verilen sözlerin gerçekleşmesi 7 Haziran seçimi sonrasına kalması veya gerçekleşmemesi 25 bin dar gelirli TOKİ konut sahibi insanımızda hayal kırıklığı yaratacaktır. İnsanlarımızın bütçesi ve psikolojisi bozulacaktır. Her ailenin bütçesinden ayda ortalama 350 lira daha çıkacaktır. Bu durum hem depremzede aileleri hem de Van'ın sarsılan ekonomisini olumsuz etkileyecektir.

Deprem sonrası ağır ekonomik sorunlar yaşayan, ticari işleri durma noktasına gelen Van esnafı da bugün sizden vergi terkini müjdesi beklemektedir. Vergi terkini ile esnafımız, iş dünyası sorunlarını büyük ölçüde çözecek ilin ekonomik hayatına yeni bir ruh ve heyecan gelecektir.

Sayın Başbakanım,

Van'ı Vanlıyı anlatan  " Vanlıyam Şanlıyam"  türkümüzün bir mısrasında vefaya, dostluğa vurgu yapılarak  " Kes başım kanım aksın, kadir bilene doğru" ifadeleri yer alır. Vanlı vefaya, dostluğa böylesine bir önem verir. Bir bardak çayın hatırını, uzatılan sıcak eli, yürekli insanların samimi dostluğunu, çabalarını Vanlılar unutmaz.    Bu bağlamda Vanlılar 2011 depremlerinde her kesim tarafından gösterilen insanlığa "Teşekkürler Türkiye" seslenişiyle karşılık vermiştir.

Sayın Başbakanım,

 Suriyeli mağdurları, mültecileri bağrına basan,  dünyanın dört bir yanında açlık çeken, mağdur olan ülke ve milletlere insanlık adına koşan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin o büyük gücü ve zengin kaynakları öz yurttaşı olan depremzede Vanlıların sorunlarını çözmeye de muktedirdir. Yeter ki siyasi irade istesin ve karar versin.  Vanlılar bugün söz konusu  iradenin müjdesini duyarak rahatlamak istiyor.

 

Depremzede Vanlıların bir de şikayeti var

Sayın Başbakanım,

Madem ki zat-ı alinize bir mektup yazdık, bu vesileyle depremzedelerin haklı bir şikayetini de buradan bilginize sunmak istiyorum.

Deprem gibi afetlerde ve sonrasında barınma ve travma geçirmiş insanların psikolojik rehabilitasyondur acil olan. Edremit ilçemizde deprem sonrası 6 bine yakın TOKİ afet konut yapıldı. Konutlarda yaklaşık 25 bine yakın insanımız yaşıyor. Ancak konut alanında çocukları, kadınları, yaşlıları, engellileri mutlu edebilecek insanları rahatlatabilecek tek bir park, spor alanı, yeşil alan yani sosyal alan maalesef yoktur. Konutlar mevcut haliyle otel olarak kullanılmaktadır. Alt yapıda çözülemeyen sorunlar ise vatandaşları canından bezdirmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Edremit TOKİ konut alanında yerel yönetimlerle iş birliği yaparak öncelikle sosyal eksiklikleri gidermek, yeşil alan planlamak yerine park, ilçe meydanı, yeşil alan olarak ayrılan göl manzaralı arsaya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet sarayı inşa edilmesi kararı almıştır.   Betonlaşmaya ilçede izin vermemesi gereken DBP'li Edremit Belediyesi'de binanın yapımına ruhsat desteği sağlamıştır. Yeşil alan olması gereken arsada göl manzaralı, doğayı kirleten, kamu kurumundan çok beton yığını görünümü alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binası yükselmektedir.  Depremzede vatandaşlarımızın bakanlık nezdinde yazılı, sözlü girişim ve itirazlarına rağmen betonlaşma inadından vazgeçilmemiştir. İnsanların beklenti ve ihtiyaçları nedense dikkate alınmamıştır. Depremzede vatandaşlarımız bu konuda kırgın, üzgündür.

Vatandaşlarımız turizm ve yaşam beldesi olan yeşil Edremit'te özellikle devlet eliyle yapılan/yapılacak olan betonlaşmaya izin verilmemesini, istiyor.

 

Türkiye Van'ı konuşacak

Sandığa gitmek için çok kısa bir süre kaldı.  Van’da seçmenler sessiz ve suskun. Dinliyorlar, izliyorlar,  gözlüyorlar. 7 Haziran akşamı Van'da sürpriz dolu bir seçim sonucu ortaya çıkacaktır. Sonuçlar değerlendirildiğinde Türkiye'nin Van sonuçlarını çok fazla konuşacağını söyleyebilirim. Van sürprizi sever.

Yazarın Diğer Yazıları