İkram Kali

Gözler Ankara'da

İkram Kali

Hatırlanacağı üzere 4 Eylül 2016 günü Başbakan Binali Yıldırım, başbakan yardımcılarıyla birlikte Diyarbakır'da 23 ilin kalkınmasını hedefleyen "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi? Cazibe Merkezleri Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi" programını açıkladı. Başbakan Yıldırım,  bu illere 4 yılda 140 milyarlık yatırım öngörüldüğünü belirtti.

Kalkınma Bankası tarafından desteklenecek projeler için banka yetkilileri ile bakanlık bürokratları firmaların ilk etapta bölgenin ihtiyacı olan ve yüksek istihdam, katma değer yaratan projelerini desteklenmesini kararlaştırdı. Özellikle çağrı merkezi kurulması, veri merkezi kurulması. Bu iki hizmet sektörüne ayrıcalıklı destek sağlanacak. 

Doğu ve Güneydoğu bölgelerini yani 23 ilin yatırımcıya daha cazip hale getirmek amacıyla verilecek bu desteklerde öz kaynağın yüzde 30, kredinin yüzde 70 olacağı belirtildi. Projesi uygun bulunan yatırımcı cebinden 30 lira koyacak, devlet de 70 lirasını verecek. Bu şekilde yatırım yapmak isteyenlerde elini taşın altına koyacak. Devlet yatırım yapanlara yer, ücretsiz danışmanlık hizmeti de verecek. Destekler üretim ve hizmet sektöründe olacak.

 

Yatırım ve destek programı Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Elazığ, Malatya, Adıyaman, Tunceli, Bingöl, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Van, Hakkari, Muş, Bitlis, Ardahan, Kars, Ağrı, Iğdır illerimizdeki yatırımcılar arasında farklı talepler, öneriler ve bazı eleştiriler yanında büyük ilgi gördü.

Bölgenin  etkileşim merkezi ve  kalbi Van, harekete geçti.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı DAKA'nın faaliyet gösterdiği TRB2 (Van, Muş Bitlis, Hakkari) bölgesinde, ajansın yatırım destek ofislerinde kurduğu teknik yardım masaları aracılığıyla yatırımcılara danışmanlık yaparak, yatırım dosyası başvurularını aldı.  Bir kısım yatırımcı Kalkınma Bankasına dosya verdi.

Van'dan DAKA ve Kalkınma Bankasına toplamda 2 milyar 382 milyon 633 TL tutarında 15 bin 542 kişinin istihdamını öngören 156 proje başvurusu yapıldı. Sonuç memnuniyet verici olarak değerlendirildi. 

Bakanlık yetkilileri 23 ilden yapılan tüm başvuruları uzun yorucu çalışmalarla tek tek inceledi. Yapılan incelemeler sonucunda bazı firmaların FETÖ ile iltisaklı (bitişik) oldukları bazı firmaların ise  yeterli iş tecrübesi olmadığı tespit edilerek atıl bir yatırıma, heveslere geçit vermemek için bu durumda olanlar onay sürecinden çıkarıldı.

 

Projeleri desteklenmeye uygun bulunan firmalar çok yakında açıklanabilir.

Nitekim Başbakan Binali Yıldırım geçen hafta bir toplantıda 23 ili kapsayan özel yatırım teşvik program çalışmalarının tamamlandığı belirterek destek alamaya hak kazanan firmaları açıklayacağını söyledi.

Başbakan Yıldırım, "Amacımız terörün sebep olduğu ve geciktirdiği yatırımların daha hızlı bir şekilde yapılması ve diğer gelişmiş illerle arasındaki farkı kapatmasıdır. Bu amaca yönelik olarak yaptığımız çalışmalar nihayet tamamlandı. Sonuç, bir hafta içerisinde kamuoyuyla paylaşılacak. Neler var, ne getiriyoruz? Ana hatlarıyla söylemek gerekirse 23 ilimizde uygulayacağımız teşvik tedbirleri 6. bölge tedbirlerini kapsayacak. Artı, cazibe merkezleri için geliştirdiğimiz ilave teşvikleri de kapsayacak. Böylece buralarda bu 23 ilde yatırım yapmak için hiçbir mazeret kalmıyor. Artık hemşehrilerimizden bekliyoruz. İstanbul, Ankara, Kocaeli.. Batı bölgelerinde çok büyük yatırımları olan hemşehrilerimizin buraya da mutlaka, doğup büyüdükleri, hatırlarının olduğu baba ocağına da bir yatırım bekliyoruz" dedi.

Şimdi sona gelindi.

Neticede  Cazibe Merkezleri teşvik programı hükümetin tercihleri ve kaynakları doğrultusunda uygulanacak.

Hayal kırıklıkları da olabilir.

Sürprizler de yaşanılabilir.

Her şeye hazırlıklı olmak gerekir.

Van için akla karayı, dağın fare doğurup doğurmadığını hep birlikte göreceğiz.

Başvuruların sonucunu 23 il gibi Van'da merakla, heyecanla bekliyor. Açıklanacak sonuçlar Van'da yatırım yapan/yapmak isteyen girişimcilerin kapasitelerini, yatırım gerçekliğini, Van'ın siyasi gücünü, karşılığını da bir anlamada ortaya koyacak.

Açıklanan  firmaları, projeleri değerlendirme ölçümüz Van'ın muadili olan diğer iller olacak. Söz konusu illerin kabul edilen proje sayısı, sektörü ile Van'ın kabul edilen proje sayısı ve sektörlerine bakacağız, sonrada söylenmesi gerekenleri söyleyeceğiz.

Sonuçta tek bir projede geçse dahi bu Van için yararlı olacak ama  kesinlikle yeterli, tatmin edici olamayacak.

Yazarın Diğer Yazıları