İkram Kali

Futbolun ekonomik değeri

İkram Kali

Galatasaray yönetimi  Sneijder  ve Drogoba transferleri  için 70 milyon lira harcadı.  Galatasaray'ın Telekom Arena'dan yılda elde  edeceği  gelir ise 90 milyon lira. Galatasaray'ın  klas transferleri sonrası  futbol  yorumcuları  bu kadronun  Türkiye  Süper Ligi'nin ötesinde Avrupa'da  başarıyla mücadele edecek kapasiteye ulaştığını söylüyorlar. 
Galatasaray'ın çılgın transferlerine  Fenerbahçe eski futbolcuları İsviçreli Reto Ziegler ve Emre Belözoğlu ile anlaşmaya vararak karşılık verdi. 
Futbol yanlızca futbol  değil. Futbol ekonomdir, sosyol ve toplumsal güçtür. Futbol devasa ekonomik sektördür. Futbol  kulüplerini profesyonelce yöneten kulüplerde şampiyonluk tek  başına  başarı  sayılmaz. Şampiyonluklar  ve borsadaki ekonomik değerlerle birlikte ölçülür.  
Bu anlamda Manchester United ekonomik değerini ve büyüklüğünü bir kez daha ortaya koydu.
Forbes Dergisi'ndeki bir habere göre, 'kırmızı şeytanlar' piyasa değeri 3 milyar doları bulan ilk spor kulübü oldu. Temmuz 2012'de yapılan bir araştırmaya göre de 2 milyar 230 milyon dolarlık değeriyle yine United zirvedeydi. Dergiye göre televizyon gelirlerinde kısmi de olsa bir azalma olan United, buna rağmen özellikle Uzakdoğu ülkelerinden yaptığı sponsorluk anlaşmalarıyla değerini yükseltmesini bildi.
Manchester United'ı değeri 2,1 milyar doları bulan Amerikan futbolu kulübü Dallas Cowboys izliyor.
Manchester United, 2005 yılından beri ABD'li milyarder Glazer ailesinin kontrolünde bulunuyor. Büyükşehir olan ilimizde hepimizin gözü, gönlü mazideki Vanspor'u arıyor. 
İnsan sağlığının değeri
Mutlaka okuyanlarınız olmuştur. Ama ilginiz çeker düşüncesiyle sağlıkla ilgili iki haberi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu Türkiye'den: 
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre 1 Ocak 2013 yılından itibaren işe girişlerde temin edilmesi istenen sağlık raporları sadece yetkilendirilmiş sağlık birimlerinden ücret karşılığı alınacak.   Raporu vermekle yetkilendirilen sağlık birimlerinin döner sermaye bütçelerini güçlendirmeyi amaçlayan uygulama sosyal devlet ilkesine uymuyor. 
Bu da ABD'den:
Toplumda sağlıklı yaşamayı teşvik etmek için ABD Meclisi bir yasa çıkardı. Hasta olsun olmasın herkesin yıllık muayenelerden geçmesine, vücut kütle indeksi, diyabet göstergeleri, kan basıncı, kolesterol düzeyi, aşılanma durumu ve sigara içiciliğinin değerlendirilmesine olanak sağlayacak kaynak sağlandı. 3 yıl takip edilen kişilerde iyiye gidiş olursa kişi başına 400 dolara kadar ödül verilmesini öneren yasanın, ABD'nin büyük sağlık sorunlarının çözümüne katkıda bulunabileceği düşünülüyor. 
İnsanı ve ülke kaynaklarını koruyan yasa. 
Kepekli ekmeğin değeri
Önceleri sofralarda sağlıklı, bayatlamayan, çöpe gitmeyen tam kepekli, ekmek tüketiliyordu. Kepekli esmer unun yerine şimdi köylülerimiz de dahil, halk beyaz un, beyaz ekmek tercih ediyor. İnsanımız doğal besin ürünlerinden uzaklaştıkça daha çabuk, daha çok hastalanıyor. Halk bunun farkında değil. 
Artık toplum olarak bilinçlenmeliyiz. Sorun sağlıksız çok uzun yaşamak değil, sorun yaşam süresi içinde sağlıklı, kaliteli yaşamak ve verimli insan olmaktır.  
Van'da kepekli ekmek sadece bazı fırınlarda bulabilirsiniz. Lokanta, restoran, kahvaltı salonu, kamu kurum ve kuruluşların yemekhanelerinde kepekli ekmek bulundurma geleneği yok. Oysa bu tür yerlerde kepekli ekmek bulundurulması halk sağlığı açısından yasal zorunluluktur. Çünkü diabet (şeker), obezite (aşırı şişmanlık) ve farklı hastalıkları olan insanlar var. Ama bu durumu denetleyen kurum var mı? Yok. 
Kepek, vitamin ve minerâl madde bakımından pek çok zengindir. İşte kepekli ekmeğin bazı faydaları..
* Kepekli ekmek, çiğneme müddetini uzatır. 
* Tükürük salgısını da arttırdığı için fazla gıda alımını önler.
* Midede fazla kalacağı için çabuk acıktırmaz. 
* Bağırsaktaki geçişleri ise hızlandırır. 
* Kabızlığa faydası olur.
* Kepek suda çözülmez.
* Gıdalar içerisinde karbonhidrat ve yağlı maddelerin emilmesine kısmen mani olur.
* Kan şekeri ve kan yağları üzerine müspet tesir yapar. 
* Kepek ve posalı gıdalar sindirim sisteminde kanserin meydana gelmesini azaltır. 
* Kepekteki fıtık asit, kalsiyum, demir ve çinko elementlerinin fazla emilmesini azaltır. 
* Kepekli un mayalanırsa, bu zararlı etkisi kaybolur.
* Bol kepekli ekmeklerin kalori değeri azalmakta, buna karşılık vitamin ve protein değeri artmaktadır. Bu sebeple şişmanlığı önlemektedir. 
* Gıdalar içerisinde karbonhidrat ve yağların emilmesine kısmen mani olur. 
* Kanda lipid ve kolesterol üzerine etkili olur.  
 Kepekli ekmeğin tüketilmesi teşvik edilmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları