İkram Kali

Futbolun birleştiren gücü

İkram Kali

İnsanları aynı heyecan etrafında buluşturan dünyanın en popüler spor dalı futboldur. Futbol, ulusların, ülkelerin, insanların hayatında büyük öneme sahip sosyo-kültürel olgudur.

Çeşitli dil, din, ırk ve coğrafyaya ait insanların, aynı ölçüde ilgisini çeken, milyonlarca insanı peşinden koşturan futbol, aynı zamanda milyarlarca doların döndüğü endüstridir.

Futbol, birçok ulus tarafından, gençlerinin ruhen ve bedenen sağlıklı yetişmesi yanında, sosyolojik ve psikolojik açıdan, gelişimlerindeki olumlu etkilerinden dolayı, bir eğitim vasıtası olarak kabul edilmektedir. Avrupa'da başlayan Latin Amerika'da bambaşka bir şey olan futbol, dünyanın her köşesini saran heyecan sarmalıdır.

Futbol, renkleri ve amblemleriyle ülkeleri, şehirleri en güçlü şekilde temsil ederek tanıtır. Başarılarında taraftarlarını sokaklara döken, başarısızlığında taraftarlarını yataklara düşüren hayat gerçeğidir futbol. Mahalle aralarında da modern stadyumlarda da oynanabilen futbol, her çocuğun yaşamında ilk oynadığı oyun, gençliğinde gerçeğe dönüştürmek istediği hayaldir.  

Futbol yalnızca futbol değildir.

Kitleleri arkasından sürükleyen futbolun, 90 dakikalık karşılaşma dışında daha büyük bir anlamı ve gücü vardır.

Futbol; ekonomidir, kültürdür, siyasettir, rekabettir, psikolojidir, edebiyattır, sosyal dayanışmadır, iletişimdir, dostluktur, kardeşliktir. Örneğin, spor turizmini başlatan Barcelona, şehre gelen turistlere Nou Camp Stadı turları düzenleyerek büyük paralar kazanmaktadır. Tur sırasında satılan hediyelik eşyalar dışında, gösteri amaçlı antrenmanlar da büyük ilgi görmektedir.

Müthiş taraftarları,  mabede dönüşen statlarıyla Brezilya, İtalya, Almanya, İngiltere, İspanya gibi ülkeler ve Berlin, Nottingham, Manchester, Madrid gibi şehirler futbol heyecanını kitlesel şölen havasında yaşarlar. Ülkemizde İstanbul, Trabzon, İzmir, Ankara, Eskişehir, Bursa futbol sevgisi ön plana çıkan kentlerimizdir.

Van'ın da birleştirici gücü, toplumsal şöleni futboldur.

Resmi olarak Siyah Beyaz renklerle 1931 yılında kurulan Vanspor, tarihinde   ( Vanspor Gençlik Kulübü) taraftarlarına unutulmaz büyük sevinçler, coşkular yaşattı. Vanlıların 88 yıl önce Vanspor ile başlayan futbol tutkusu ve kültürü bugünde devam ediyor.

Kentimizin birlik ve beraberliğe, ortak sevinçlere büyük ihtiyaç duyduğu, Vanspor'un olmadığı bu dönemde şehrimizi kırmızı siyahlı Van Büyükşehir Belediyespor temsil ediyor.

Bu sezon futbolcular görevlerini başarıyla yerine getirdi. Büyükşehir Belediyespor, 3. Lig 2. Grupta Play-Off'a kalarak önemli şans yakaladı. Van BBS 2. Lig'e yükselmek için bugün Ankara Eryaman Stadyumu'nda Esenler Erokspor ile finalde karşılaşacak.  Erokspor'un güçlü ve Başakşehir'in alt yapı takımı olduğu söyleniyor. Vanlı taraftarların desteği ile takımımızın bu maçı inanarak kazanacağına yürekten inanıyorum. Van'a şampiyon olarak dönen kırmızı siyahlı Van BBS ile uzun yıllardır özlemini çektiğimiz 2. Lig'de yeniden mücadele edeceğiz. Futbolda hedefimizi yükselteceğiz.

Van kazanırsa…

1 Lig'de, bugünkü adıyla Süper Lig'de başarıyla mücadele ederek adını Türk futbol tarihine yazdıran, centilmen taraftar kitlesiyle sempati toplayan Vanspor'un yeniden doğuşunda önemli bir eşik geçilmiş olacak.

Van kazanırsa…

Uzun yıllardır yorulan, yıpranan, kent kimliği yozlaşan Van, yeniden özgüven, moral motivasyon ve heyecan kazanacak.

Van kazanırsa…

Şehrimizin kimliğinde, tanıtımında yeni bir sayfa açılacak. Kazanımlar yeni kazanımlar getirecek.

Birlik beraberlik ruhunu ve inancını futbolla yeniden yakaladık.

2. Lig'e yükselmek için çok önemli olmayabilir ama Van'ın başarmaya, kazanmaya ihtiyacı var. 

Ayrım yapmadan, burun kıvırmadan…

Van'ın başarmasını, Vanlıların sevinmesini ve kenetlenmesini isteyen… Vanlı olan olmayan, Van'a gönül veren herkes aynı duygular etrafında bütünleşti.

Valisi, askeri, belediyeleri, siyasi partileri, meslek odaları,  iş adamları,  federasyonlar, dernek başkanları, taraftarları, Van dışında yaşayan hemşehrileri  "Her şey Van için"  anlayışıyla harekete geçerek özlenen tablonun parçası oldu.

 Van'da başlayan heyecan rüzgarı İstanbul, Antalya, İzmir, Eskişehir, Bursa, Balıkesir, Yalova, Denizli 'de yaşayan Vanlıların ve Van ile gönül bağları olan Van dostlarının destekleriyle fırtınaya dönüştü.

Başkentte Vanlılar bugün birlik beraberlik gösterisi yapacak.

Sonuç ne olursa olsun…

Oluşan birlik beraberlik ve kardeşlik fotoğrafı şampiyonluk kadar anlamlı ve değerlidir.

 

 

Van dostları yanımızda

1993-94 sezonunda 1. Lig'e çıkarken yaşadığımız tabloyu (organizasyonda bazı eksiklikler olsa da) görür gibiyim. Play Off maçları öncesi ilk ses ve desteği veren İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya'da yaşayan Vanlılar ve Van dostları olmuştu. Sonrasında Türkiye'nin dört bir yanında Vanspor taraftarlarının sesleri yükselmişti.  Deplasmanda oynadığımız tüm maçlarda Vanlıların yanı sıra Vanlılara kız vermiş, kız almış,  oğlu kızı Van'da görev yapan, yıllar önce Van'da görevi gereği bulunmuş Van dostlarını tribünlerde, gecelerde yanımızda gördük.

Bugün de aynısı olacak. 

Ankara Eryaman Stadyumu'ndaki final maçında Van'dan ve Türkiye'nin farklı illerinden Ankara'ya akın eden binlerce taraftarımıza Van'ı seven Van dostları da omuz verecek. Tribünlerdeki Van dostluğunun gücü sahaya destek olarak yansıyacak. Ve kazanan Van olacak.

 

 

Vanlılık ruhu budur

Yerel basının ve yürekli insanların samimi özverili çabalarıyla destek kıvılcımı yangına dönüştü. Vanlılık kimliği ve ruhuyla hareket eden güzel insanlar  iyi iş başardı. Şehrimizde toplumsal dayanışma, duygudaşlık güç kazandı.Destekleriyle alkışlanacak duruş sergileyenlere, yaşadığı şehrine gönülden bağlı olanlara, özveriyle emek verenlere helal olsun.

Van sevgisiyle gariban insanlar yollara düşerken… Herkes gücü oranında katkı sağlarken... Halk dalkavukluğu yaparak boş laftan öteye gidemeyenlere, şehrimizin ortak heyecanına duyarsız kalanlara da yazıklar olsun.

 

 

Diyelim ki olmadı!

Van Büyükşehir Belediyespor-Esenler Erokspor maçında 2. Lig vizesini alarak döneceğiz. Çünkü inanıyoruz, istiyoruz. Olur ya. Diyelim ki olmadı. Olmadıysa hayatın sonu değil. Futbol kültürümüzde küsmek, üzülmek, kırılmak, dağılmak, bozulmak yarıştan kopmak yoktur. Vanlılık ruhuyla siyah kırmızı renklere yine gönül ve destek vereceğiz. Yine hedefimizin peşinde koşacağız. Çünkü memleketimize ve siyah kırmızı renklere olan sevgimiz, desteğimiz Pazar'a kadar değil, sonsuza kadardır.

Yazarın Diğer Yazıları