İkram Kali

Ferit Melen'e vefa ağlattı

İkram Kali

Vefalı olmak, insan olmanın vasfı, vicdanen huzurlu ve rahat olmanın yoludur. Vefanın zıttı  ise nankörlüktür. Vefa; sözünde durma, sözünü yerine getirme, borcunu ödeme, sevgi, dostluk ve bağlılıkta sebat etme, kendini sevenleri, kendisine iyiliği dokunanları unutmama, dostlarıyla ilgiyi kesmeme gibi anlamlara gelir. Vefakâr toplumlar ve kişiler dostlarını, kendilerine iyilikte bulunanları, hizmet edenleri, fedakârlık yapanları unutmazlar.

Van’da görmeye pek alışık olmadığımız vefa kavramı dün ilk defa hatırlandı.

Van eski milletvekili, eski maliye, milli savunma bakanı ve başbakan merhum Ferit Melen’e vefatından 30 yılı sonra ata baba toprağı, doğduğu ve aşkla hizmet ettiği memleketinde ilk defa vefa gösterildi.

Dün Atatürk Kültür Merkezi Devlet Tiyatrosu salonunu dolduran, bir kısmı ayakta kalan genç öğrenciler ve Vanlılar, Ferit Melen’in şahsında Van’ın yakın tarihine kısa bir yolculuk yaparak onu tanımanın, anlamanın ve vefa gününde bulunmanın iç huzurunu yaşadılar.Gelişen kalkınan,  geleceğe emin adımlarla yürümeye devam eden vefalı toplumlar aynen böyle yapıyorlar.

Bilindiği gibi genelde öğrenciler bu tür salon programlardan sıkılırlar, dinler gibi yaparlar ama dinlemezler. Hatta bitsin de bir an önce çıkıp gidelim düşüncesiyle programa ilgisiz kalırlar. Ama dün öyle olmadı. Van’ın değerli evladı merhum Ferit Melen’in çeşitli yönleriyle anlatıldığı programa Vanlı gençler çok büyük ilgi gösterdiler. Öğrenciler Ferit Melen ile ilgili hazırlanan görsel sunumu meraklı bakışlarla izleyip anlatılanları can kulağıyla dinlediler.  Coşkularını alkışlarla yansıtan gençlerin görüntüsü salondaki yaşça büyük katılımcılardan tam not aldı.

 

 Gençlere eğitimde, bürokraside, politikada başarısı ve örnek devlet adamlığıyla gerçek anlamda rol model olan Ferit Melen ile ilgili araştırmalar yapan doktora öğrencisi Rıdvan Süslü  Melen gibi saygın bir şahsiyetin Van’ın övünülecek değeri olduğunu hatırlattı.

 Karizmatik, asletinin yansıdığı görüntülerinden oluşan fotoğraflar eşliğinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ferit Melen Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı İsmail Çetinkaya’nın katkılarıyla hazırlanan sunumda Van’ın değerli isimlerinin görüş ve düşüncelerine yer verildi.

Melen’in vatanını, memleketini seven, çalışkan, dürüst, namuslu, onurlu, sözünün eri Van sevdalısı saygın devlet adamı olduğunu belirten Vanlılar, Melen’den övgü ve saygıyla söz ettiler.

Turan Haydaroğlu önemli siyasi gücü, imkânları olmasına rağmen Ferit Melen’in evini taksitle alabildiğine dikkat çekerken,  Cengiz İnanç ev mobilyalarının sıradan bir insanın evinde bulunan eşyalardan farksız olduğunu anlattı. Metin Vangöl, Şeref Şahin ve Timurlenk Bozkurt da Van’ın önemli hizmetlere, bölge müdürlüklerine, köylerin yol, sağlık ocağına, gençlerin iş ve meslek edinmesine Melen döneminde kavuştuğunu kaydettiler.

 Dr. Süheyla Dabbaoğlu Melen’in Van’ın eğitim-öğretimine çok büyük önem verdiğini, okullar kazandırdığını,  Ankara, İstanbul’da yüksek öğrenim gören Vanlı öğrencilere sahip çıktığını,  ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilerin ailelerine yük olmadan eğitimlerine devam edebilmeleri için de birçoğunu okurken işe yerleştirdiğini altını çizerek Ferit Melen’in örnek politikacı,  saygın devlet adamı olduğunu söyledi.

Başbakan, bakan ve devlet adamının, milletvekilliği yapmış profesör oğlu ağlar mı?

Evet, bal gibi de ağlar.

Dünyayı gezen, entelektüel kimliği ile tanınan Prof. Dr. Mithat Melen konuşmak için kürürsüye çıktığında inanılmaz duygusal anlar yaşadı. Yüzlerce kez kalabalık topluluklar, öğrenciler önünde saatlerce konuşan Mithat Melen öyle bir duygulandı ki konuşmasına bir süre başlayamadı.  Boğazı düğümlenip gözünden yaşlar süzülüp akarken salonda da duygu atmosferi oluştu. O anda tanıdık bazı dostlarında gözlerinden yaşlar süzüldüğünü gördüm.

Kendi değerlerine   yabancılaştırılan Van’da 30 yıl sonra Ferit Melen’e vefa gösterildi. 

Bence bu ayıp Van’a yeter.

Kentmiz Vefa’nın İstanbul’da bir semt olmadığı nihayet hatırladı.

Yaşadığı duygu fırtınasından herkese teşekkür ederek sıyrılan Mithat Melen, babası Ferit Melen’i saygıyla, gururla ve keyifle anlattığı konuşmasında 'vefa göstermede geç kalındığı' ifadesine katılmadığın belirterek,  “ Geç kalan hiç bir şey yoktur, bu bir başlangıçtır”  diye konuştu.

Ferit Melen’in demokrasiye inanan çok başarılı bir maliyeci olduğunu, 1. Dünya Savaşı’ndan büyük acılar yaşayarak, yıkımlar gören, yokluk ve sefalet içinde yaşama tutunan,  yolun, okulun olmadığı dönemlerde vizyon sahibi Van eşrafının teşvik ve destekleriyle politikaya girerek kendisine inanan, güvenen Vanlıların parti farkı gözetmeden her dönem destek verdiğini söyledi. 

 “Gençler Geçmişiyle Buluşuyor” adlı Ferit Melen’i Anma Programı gençlerin yönelttiği sorularla daha bir anlam kazandı.

İlginç sorular geldi.

Bir kız öğrencinin,“ Merhum Ferit Melen Van için neden bu kadar uğraştı?” sorusuna programda Melen ile ilgili kısa konuşma yapan şair, yazar Ümit Kayaçelebi, “ Ferit Bey, himmet edinmek için değil, hizmet etmek için Van’la uğraştı” sözleriyle yanıt verdi.

Programın sonunda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Ferit Melen Enstitüsü açılması önerisinde bulunan Melen, babasıyla ilgili anılarıyla renklendirdiği konuşması bugünkü politikacılara örnek, gençler için ders niteliğindeydi.

Van Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü güzel bir etkinlik gerçekleştirdi.

Ferit Melen’in ardından kentimize hizmet ederek Vanlıların sevgisini, saygısını kazanan tüm şahsiyetler anılarak gençlere anlatılacak. Emeği geçenleri kutluyorum.

Van’ın yetiştirdiği önemli devlet adamı merhum Ferit Malen’i saygı ve rahmetle anıyorum

Yazarın Diğer Yazıları