İkram Kali

Fenerbahçe'de bir Vanlı olunca

İkram Kali

Fenerbahçe’nin efsaneleşen ismi, en başarılı başkanı Aziz Yıldırım’ın yönetiminde Vanlı hemşehrimiz Avukat Erhan Türkoğlu’da görev yapıyor. Van’ın köklü ailelerinden merhum Rüştü Türkoğlu’nun oğlu, eski Van Belediye Başkanlarından merhum Burhan Türkoğlu ve Vanspor’da emeği bulunan, eski yöneticilerden Turan Türkoğlu’nun yeğeni Erhan Türkoğlu ile yaptığım telefon görüşmesinde Aziz Yıldırım’ı Van a getireceğini söyledi.

 Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım hafta sonu yöneticileriyle birlikte Kayseri maçı öncesi   “ 1 milyon üye projesi” tanıtımı için Kayseri’ye çıkarma yaptı. Yıldırım rakiplerini geride bırakacak yeni projesiyle birçok Anadolu’nun birçok şehrine Fenerbahçe siteleri, okulları kurulacağını, Fenerbahçe taraftarlarının sosyal hayatta bir arada olacağını açıkladı. Öngörülen programda bir değişiklik olmadığı takdirde Aziz Yıldırım kalabalık Fenerbahçe heyetiyle yarın Van’da olacak. Aziz Yıldırım Erhan Türkoğlu ile birlikte Van’da Fenerbahçe sitesi ve okulunun kuruluş müjdesini vermesi bekleniyor.

Sıra kemik iliği ve karaciğer naklinde

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi başarılı operasyonla ilk organ naklini gerçekleştirdi.  Tıp Fakültesi Dekanı Prof Dr. Ahmet Faik Öner’e böbrek bekleyen diyaliz hastalarının ilgisini sordum. Van ve çevre illerde böbrek nakli bekleyen hastalardan yoğun bir ilgi olduğunu,  hasta yakınlarının böbrek bağışında beklenenin üstünde istekli davrandığını, bununda organ naklinde başarı şansını daha çok artırdığını söyledi.

“ Hocam sırada hangi organ nakli var” diye sordum.

Ahmet Hoca, 2015’in ortalarında ilik,2016’da ise karaciğer naklini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Van açısından geç kalınmış olsa da sevindirici, umutlandırıcı sağlıklı gelişme. Organ nakilleri ile birlikte yıllardır toplantılarda söylemden,  bilgilendirme dosyalarında yazılmaktan, temenniden öteye gitmeyen sağlık turizmi meselesinde Van gerçek anlamda adım atacaktır.

 Ulaşım çilesi bitecek mi?

İlimizde minibüs ve halk otobüsleri ile gerçekleştirilmeye çalışılan toplu taşımada yaşanan sorunları haber ve yazılarımızla bıkmadan usanmadan sürekli dile getiriyoruz. İnsanlarımıza, Van’a yakışır şekilde çözülünceye kadarda sorunu dile getirmeye devam edeceğiz.  

 Geçen hafta ulaşım çilesine bu köşede bir kez daha değinerek Edremit, Kalecik TOKi afet konutları başta olmak üzer toplu ulaşımda insanları canından bezdiren, mağdur eden sorunun artık çözülmesi gerektiğini yazmıştık. Yol güzergâhlarında durakların olmadığını, minibüslerin ilk kalkış yerinde dolduğunu,  güzergâhlara uyulmadığını anlatmıştım.  

Yazı sonrası duyarlılık göstererek arayan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Öner Yiğit sorunla ilgili şunları söyledi: “ Büyükşehir Belediyesi 2015 Mart ayında ulaşım çilesine son verecektir. Toplu taşımada sorunları biliyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. Belediye otobüslerinin seferlere başlaması yanında mağduriyetleri ve şikâyetleri ortadan kaldıracak şekilde yeni güzergâhlar belirliyoruz. Modern bekleme durakları olacak. Edremit TOKİ ile Üniversite arasında otobüs çalışacak, Yani Büyükşehir Belediyesi sorunu çözecek, bunu da herkes görecek”   dedi.  Bekliyoruz.

Duyduk

 

  • 2011 depreminde Van can derdine düşmüşken farklı bir ilimizin Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü’nü kendi illerine Bölge Müdürlüğü olarak taşımak için yoğun siyasi kulis yaptığını, çaba gösterdiğini ancak başarılı olamadığını,
  • Van Köy Hizmetleri 9. Bölge Müdürlerinden Necati Gürsoy'un şimdi Adilcevaz ilçesinde başarılı belediye başkanlığı yaptığını,
  • Bu sıralar birilerinin Van’da organize işlerle bal tutuğunu, bal tutuğu için de parmağını yaladığını,
  • İl Emniyet Müdürlüğü binasının Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün yerine yapılamayabileceğini,

 Çözümden geriye kalanlar

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde “Sosyo Ekonomik, Kültürel ve Siyasi Boyutlarıyla Çözüm Süreci Kongresi” düzenlendi. Panele neden kongre ismi verildiğini pek anlayamadım.

Etkinlikten geriye bunlar kaldı;

  • Üniversitelerin evrensel değerle olan sevgi, barış, kardeşlik, birlikte yaşamın üretildiği yerler olduğu
  • Kongrenin evrensel değerlerin hatırlanması olduğu
  • Çözüm sürecinde tarafların samimiyetinin önemli olduğu
  • Çözüm sürecinin 90 yıldan bu yana Türkiye'nin başına gelen en güzel şey olduğu
  • Çözüm sürecinin tarafları kavga etseler de masayı devirmemek için çabaları var.
  • Çözüm tarafları arasında iletişim sorunları olduğunu
  • Kobani olayları ve insanların ölmesinin çözüm sürecine en büyük tahribatı verdiği
  • Çözüm sürecinde hükümeti atacağı adımları hızlandırması ve yeni anayasayı somutlaştırıp gündeme getirmesi,
  • Hüda-Par'a yapılan saldırıların eleştirilmesi
  • PKK’nın Kürt illerinde baskı kurmaması ve kendi koyduğu hukuktan vazgeçmesi gerektiği,
  • Türkiye'de tekçi paradigmanın iflas ettiği,
  • Tek millet, tek dil, tek inançın iflas ettiği,
  • Bütün İslam dünyası virane. Herkes birbirini vuruyor
  • Türkiye ve Kürdistan'dan başlayarak yeni bir barış, nizam oluşturulabilir
  • Çözüm sürecinde aktörler arasında sürekli karşılıklı bir suçlamalar var.
  • Kürtler bu süreçte anadilde eğitim. Yani Kürtçe'nin kamusal alanda kullanılması. Bölgesel yönetimler. Coğrafi bölgesel yönetimler istiyor
  • Ortadoğü Kürtsüz kurulmayacak
  • "Kürt siyaseti de çoğulcu bir perspektifte olmalı.
  • Tekçi, bizden olmayanı dışlamak, zora dayalı bütün uygulamalar yanlıştır.
  • Yaşasın barış, yaşasın kardeşlik

En güvenilir kurum

Avrupa Biriliği’nin kamuoyu araştırmalarından sorumlu birimi Eurobarometer tarafından hazırlanan bir çalışmada Türkiye’de önümüzdeki bir yıla olumsuz bakıldığını, hükümete güvenmeyenlerin güvenenleri geçtiği rakamlarla açıklandı.

Anket sonuçlarında

Yüzde 62 ile Ordu ilk güvenilir kurum

Yüzde 53 ile Polis ikinci güvenilir kurum

Yüzde 50 ile TBMM üçüncü güvenilir kurum

Yüzde 46 ile Hükümet dördüncü güvenilir kurum olarak yer almış

En güvensiz kurumlar; Siyasi partiler,  Adalet sistemi, Hükümet olarak sıralanıyor. En büyük tehditin ise terör olduğu ardından işsizlik, ekonomik durum, enflasyon yer almış.

Yapılacak kamuoyu yoklamalarında en güvenilir kurumlar TBMM, Hükümet, Adalet, Siyasi Partiler çıktığı gün Türkiye’de adaletin ve sivil demokrasinin sağlandığına, yolsuzluk ve hırsızlıkların önlendiğine inanabilirsiniz. Kamuoyu yoklamalarında hala neden en güvenilir kurumun TBMM ve siyasi kurumlar çıkmadığını siyasiler kendilerine sorması gerekiyor.

Van Fıkrası

Vanlılara hay lazım

Van’da Kuvay-ı Milliye’yi temsil eden 1927-1950 yılları arasında 2 dönem CHP’den Van Belediye Başkanlığı yapan Salih Türkoğu Tatvan’dan gemiyle gelen dönemin Bakanını İskele’de kalabalık bir Vanlı topluluğu karşılamış.

Mevsim kış, hava çok soğuk.

Bakan Bey İskelede kendisini bekleyen kalabalığı görünce Salih Türkoğlu’na dönerek “ Reis Bey bu kalabalığa ne gerek vardı, zahmet etmişsiniz “ demiş.

Reis Bey’de “  Sayın Bakan’ım zararı yoktur. Vanlılara zaten bir hay (meşgale) lazım”  demiş.

Yazarın Diğer Yazıları