İkram Kali

Farz edelim ki özerklik ilan edildi?

İkram Kali

BDP ilçe belediye başkan adayları seçim çalışmalarını sürdürüyorlar. Toplantılara katılıyorlar, seçmenlere sesleniyorlar. BDP İpekyolu Belediye Başkan adayı Veysel Keser,”Biz buradan esnaflarımızın tamamına söz veriyoruz. Biz herkesin belediyesi olacağız”  diyor. Ama kişiliğini takdir ettiğim BDP Tuşba Belediye Başkan adayı Öner Yiğit’in üslubu ile gazetelere servis edilen bülten konuşmaları arasında ciddi bir fark var. Basın bültenlerinde sanki başka bir Öner Yiğit var!   Aynı şekilde BDP’li bazı adaylar da çok sert, ötekileştirici, nefret yaratan, ürkütücü, incitici ifadeler kullanıyorlar. Diyorlar ki;

Sileceğiz,

Yok edeceğiz,

Gömeceğiz,

Kovacağız,

Vermeyeceğiz,

Bitireceğiz,

Sırtlarına vereceğiz,

Seçimlerin BDP için belediyecilikten önce farklı (referandum) anlam taşıdığını artık bilmeyen yok. BDP seçim sonucunda hedeflediği başarıyı elde ederse bölgede özerklik ilan edeceğini açık seçik söylüyor. Ve seçim çalışmasını da bu amacına göre yürütüyor.  ( Bazı çevreler bu konuda hükümetle örgütün anlaşmaya vardığını hatta seçimlere bu nedenle iktidarın bu bölgelerde asılmayacağını  iddia ediyorlar) 

Farz edelim ki özerklik ilan edildi.

Farz edelim ki Türküm diyenleri, ben sizin gibi düşünmüyorum diyen Kürtleri bu bölgeden kovdunuz.

Farz edelim ki saf ırka, ideolojiye dayanan topluluk meydana getirdiniz.

Farz edelim ki sizden farklı düşünenleri,  farklı konuşanları da sindirdiniz,  cezalandırdınız.

Farz edelim ki çerçeveye uymayan insanların yaşam, çalışma alanlarını daralttınız.

 Farz edelim ki denetiminizde olan bütün kurum kuruluşlara sadece bedel ödeyenleri atadınız.

Farz edelim ki Kürtçe konuşmayana selam, ekmek, su, iş ve aş vermediniz yok saydınız.

Farz edelim ki bütün Türkçe levhaları ve isimleri değiştirdiniz.

Farz edelim ki memleketi keyfinizce yönettiniz, belediyelerde siz alıp, siz sattınız.

Farz edelim yaşamın tamamına siz hâkim oldunuz.

Farz edelim ki her şeye siz karar verdiniz.

Farz edelim ki farklı bir renge, farklı bir sese dahi izin vermediniz.

Esas olan şudur: Bu topraklarda, başta Kürtler daha mutlu daha huzurlu olacak mı? İnsanlar daha sağlıklı daha güvenli daha modern bir şehirde yaşayacaklar mı? Kürt sorunu yanında ekonomik, sosyal sorunlar gerçekten çözülmüş olacak mı? Nihai toplumsal barış,  kalkınma sağlanacak mı?

Mesele dil, din, ırk gözetmeden bütün insanların huzurlu ve mutlu olması mı? İnsanca, insan kimliği ile yaşaması mı?  Yoksa adının  “Özerk” olması mıdır? İran adı Cumhuriyet olan bir ülkedir.

AK Parti’de baş ağrısı devam ediyor

AK Parti ilçe belediye başkan adayları nihayet açıklandı. Ama yüksek tansiyona bağlı stres ve baş ağrısı devam ediyor.  Adaylar arasında sürpriz sayılabilecek isimler var. Başkale’de Cüneyit Karabıyık, Edremit’te İbrahim Koç, Muradiye’de İbrahim Vanlı.  Açıklanan adaylara yönelik yorumlar, eleştiriler, değerlendirmeler, tahminler yapılmaya başlandı.  Adayların geç açıklanması en çok aday adaylarını sonra da Vanlıların deyimi ile zırtçıları (yalancıları) yordu yıprattı.

İsimler belirlenirken; çekişmeler,  negatif söylemler,  çeşitli iddialar,  dış baskılar, teşkilatların tutumu, anketler, isimsiz mektuplar,  milletvekillerinin yaklaşımı, teşkilatın tercihi, genel merkezde olan bazı etkin isimlerin tutumu, seçim bölgesinin yapısı, kararsızlığın kararı, ne şiş ne kebap yaklaşımı, ne sana ne ona tutumu, yanlış yönlendirmeler,  doğru bilgilendirmeler ve iddialar etkili oldu. Güçler kendine pozisyonlarına, kişisel tercihlerine göre aday ismi açıklanmasını istediler.  Bu umutla çalıştılar. Ama süreçte; sonucunda;  eli yanan da, dilde yanan da, emeği yanan da oldu.  Geçmiş olsun. Kimse üzülmesin. Siyasette tecrübe bağışıklılık yanmakla, yanılmakla kazanılıyor.

Seçim sürecinde özellikle iktidar ve güçlü partiler için en büyük handikap aday belirleme sürecidir. Aday olamayanların küskünlüğü, tepkisi ve başka partilere kayma durumları siyaseten sıkıntı yaratır, can sıkar.  Başbakan Erdoğan’ın özellikle adaylık verilmeyen belediye başkanları ve bazı aday adaylarının İl Genel Meclisi üyesi olarak Büyükşehir’de değerlendirilmesi talimatı verdiği söyleniliyor.   Başkanlardan Fuat Atan, Yılmaz Kılıç, Nazmi Sezer, Fevzi Şeker, Ünal Özaraslaner, Zülfikar Arapoğlu’nun isimlerini listelerin ön sıralarında görürseniz şaşırmayın.   

Takımlar kadrolarıyla artık sahada.

İyi oynayan, kendisine güvenen ve inanan seçimi kazanacak. 

Yazarın Diğer Yazıları