İkram Kali

Eski köye yeni kanun

İkram Kali

6360 sayılı yasa ile birlikte büyük şehir sayısı 29'a çıktı.Van ilimizde önemli idari reformlar getiren yasayla birlikte çok büyük bir değişim dönüşüm yaşayacak.
Yasayla büyükşehirlerde artık köy kavramı kalktı. Köyler mahallelere dönüştürüldü. Büyükşehirler ve Van'da köylü kalmayacak,herkes şehirli olacak. Köylü Milletin efendisi olmayacak.
Köyün ağası, köy muhtarı,  köy köpeği,  köy ekmeği,  köyün çobanı, bizim köy, köyün minibüsü, köy çeşmesi, köy yoğurdu, köy yumurtası, köy düğünü, köy tezeği, köy karakolu, köy okulu, köy camisi vb. kavramlar tarihe karışacak. Büyükşehirle birlikte mahalle muhtarlığı önem kazanacak.  Köy isimleri mahalle olacak.
Eski köy isimleri ile uğraşmak anlamsızlaşacak,  kuşaklar arası iletişimde, anlatımda anlaşmazlıklar yaşanacak. Örneğin bir yer tarif edilirken dede köy, torunu mahalle diyecek. Van'ın yakın tarihi, edebiyatı, idari tanımlamaları,sınırları, haritaları daha ötesi ikamet adresleri yenidenyazılıp çizilecek ve belirlenecek.Tarih yeniden yazılacak.
"Eski köye yeni kanun"  sözü resmen gerçekleşmiş oldu.
6360 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Vali yardımcısının başkanlığında tasfiye ve paylaştırma komisyon kurularak çalışmalara başladı. Komisyon önümüzdeki bir yıl içinde kanunun öngördüğü çalışmaları tamamlayarak belediyelerden, mahalli idarelerden ve köylerden mal varlıkları, alacakları, borçları, personel durumlarıyla ilgili bilgiler toplayarak 2014 yerel seçimlerine kadar çalışmalarını tamamlayacak.

29 büyükşehir belediyesinde artık belde belediyesiolmayacak2014 yerel seçimlerine kadar belediyeler ve İl Özel İdaresi tasfiye edilecek. Kaymakamlıklardaki Köylere Hizmet Götürme Birlikleri, Belde Belediyeleri de tasfiye edilecek. Yasayla beraber ilimizin geneline büyük şehir belediyesi hizmet götürecek.
Tasfiye edilen Van Belediyesi'ninbütün personel ve mal varlığı Van Büyükşehir Belediyesi'ne, Erçek, Bostaniçi Belde Belediyeleri, İl Özel İdaresi personeltaşınır, taşınmaz varlıkları yeniöncelikle kurulacak İpek yolu, Tuşba belediyeleri, Van BüyükşehirBelediyesi, ,Belde Belediye Başkanlıklarının mal varlıkları ve personelleri bulundukları ilçe belediyelerine devredilecek. Örneğin, Çiçekli BelediyesiEdremit Belediyesi'ne, Akdamar GevaşBelediyesi'ne, ÇelebibağErciş Belediyesine devredilmiş olacak. 
Yasanın uygulanmasına yönelik İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği 6360 Sayılı Kanunu'nun değerlendirme toplantısı Van'da yapıldı. Büyükşehir olmasıyla ilgili 6360 sayılı yasa ve uygulamasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Muradiye eski Kaymakamı, 6360 sayılı yasanın hazırlayıcılarından Mehmet Emin Bilmez, Vali Münir Karaloğlu yasaylailgili genişaçıklamalarda bulundu. Toplantıya büyükşehirileilgili bütün kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Yasa, süreç tamam da.
Peki Van Büyükşehir Belediyesi gibi devasa bir kurum ehliyet liyakat, bilgi birikim gibi kriterleri önemsemeyen;  aksine kayın,  bacanak,  akraba, yeğen, ahbap çavuş,  yandaş, partili, cemaat, bedel ödeyen kadroları iş başına getiren anlayış nasıl teşkilatlanacak,  nasıl yönetilecek?
Büyükşehir Belediyesi yetkileri, sorumluluğu ile il sınırlarını kapsayan devasa bir kurumdur. Bukonuda Vanlıların ciddi kaygıları vardır. 
Dağın fare doğuramaması için nitelikli insan kaynağına, sağlıklı yapılanmaya özen gösterilmelidir.  Zira Van'ın ve Vanlıların geleceği seçilecek başkan ve oluşturulacak kadroya bağlıdır. 
Kamu kurum ve kuruluşlarında aslında yeni yasalara ihtiyaç yoktur.  Yasaları cesaretle,hukuk içinde uygulayacak, toplumun genel menfaatlerini koruyacak, işgal ettiği makamın hakkını verecek,bilgi birikim ve vizyonsahibi, saygınlık gören yöneticilere ihtiyaç vardır. 
AmaVan Belediyesi başta olmak üzere bazı kurum ve kuruluşlarda hiç böyle olmuyor. Yöneticilerin yaptıkları ilk iş kendi siyasi düşüncelerineyakın olmayan veya hoşlanmadıkları bilgi birikim sahibi personelleri ya emekli olmaya zorlamak, ya başka kurma gitmeye teşvik etmek, ya da bankamatik memuru haline getirmek oluyor.Maalesef bu sakat anlayış 1980'den sonra gelenek haline gelmiştir. Oysa bu personeller hangi eğitim, seminer, kurs ve çabalarla deneyimli hale geliyor biliyormusunuz?   Olan vatandaşa, hizmet kalitesine,  kaynaklara ve harcanan zamana oluyor.  Etrafımızdaki kalitesiz yapıların, yürümeyen işlerin,  zevksizliğin,  çirkinliğin, şikayetlerin kaynağı bu değil mi?
Büyükşehir, büyük şekillenmedir.
2009 yılında Kürt açılımı başlamadan İmralı'dan sızan talep listesinin en önemli maddesi Demokratik özerklikti. Şimdi İmralı görüşmelerinde Öcalan'ındemokratik özerklik talebinden vazgeçtiği söyleniyor. 
Yerine Güçlü yerel yönetim öngörülüyor. Yani Büyükşehir geliyor.  Akabinde Türkiye'nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın 4 ve 5. maddelerine koyduğu çekince kaldırılacak. 
Anayasa ve yasa ile belirlenen yetkilerle yerel yönetimler tam takdir hakkına sahip olacak, bu yetkiler merkezi hükümet tarafından zayıflatılmayacak, sınırlandırılmayacak. Yerel yönetimlerin sınırları o bölgede referandum yapılmadan değiştirilemeyecek. 
Kısaca 'yerel yönetimler', 'yerel iktidarlar' olacak.Büyükşehir yasası ile bunun alt yapısı zaten hazır.  6360 sayılı Büyükşehir Belediye başkanlarına yerel başkan gibi yetkiler veriyor.
Büyükşehir yalnızca yol yapmak, çöp toplamak, asfalt dökmek, kaldırım yapmak, işe adam almak, makam dağıtmak,  imar tadilatları yapmak, siyaset yapma kurumu, belediye değildir.Büyükşehir başka şeydir.
Anlatabildim mi?

Yazarın Diğer Yazıları