İkram Kali

Ermenistan Van arasında oyun içinde oyun!

İkram Kali

İlginçtir, düşündürücüdür.

 

Ne zaman ki BDP-HDP veya aynı siyasi çizgideki siyasi parti kentimizde, bölgemizde belediye seçimini kazansa, milletvekili çıkarsa, Ermeniler başta olmak üzere Amerika ve Avrupa ülkelerinin büyükelçileri, konsoloslukları ve ataşeleri çeşitli bahanelerle Van’a geliyorlar.

 

Türkiye'ye yönelik sözde soykırım kampanyalarını, siyasi kin, nefret ve düşmanlığını yöneten ve destekleyen Ermeni diasporasının organize ve finanse ettiği 4 yılda bir Ermenistan'da Pan Ermeni (Hamahaygagan) Oyunları düzenleniyor. Oyunlara Türkiye'den de katılım oluyor.

 

6. Pan Ermeni Oyunları 2015 yılında yapıldı. 

 

Ermenistan,  Karabağ, Diaspora üçlü birliğini simgeleyen oyunların 3 meşalesinden biri, Van Büyükşehir Belediyesi Eski Eş Başkanları Bekir Kaya ve Hatice Çoban tarafından Ermeni sorununun nirengi noktası Van'da, Akdamar Adası Kilisesi'nde yakılarak Erivan'a götürüldü. Çoban ve Kaya daha sonra Ermenistan'da düzenlenen oyunlara katılarak sözde soykırım anıtını ziyaret etti. Onurlarına verilen yemekte konuşan Çoban, "Bugün çok önemli bir gün yaşıyoruz. Sizlere Kürt halkının selamlarını getirdik. Kentimiz ve Erivan arasında çok önemli ilişkiler geliştirdik. Bu ilişkilerin gelişmesi için birçok insan büyük emek verdi. Bizler de Van'dan Ermenistan'a gelerek bu emeği daha da güçlendirmek istedik. Bundan sonra da bu ilişkilerin daha da gelişmesi için elimizden geleni yapacağımızı söylüyoruz" dedi. Meşaleyi Akdamar'da yakan Kaya ve Çoban'ın konuşmalarının da yer aldığı görüntüler Erivan stadında yayınlandı. Başta Ermenistan Eski Cumhurbaşkanı Sarkisyan olmak üzere tüm stat görüntüleri ayakta alkışlayarak takdir etti.

Oyunların üzerinden 4 yıl geçti.

 

7. Pan Ermeni Oyunları 5-8 Ağustos 2019 tarihleri arasında yapılacak. Açılış hukuki olarak Azerbaycan'a ait olan ancak Karabağ Savaşı sonrası işgal edilen, Ermenilerin bağımsızlık ilan ederek kurdukları, uluslararası arenada Ermenistan dahil hiçbir devlet tarafından tanınmayan 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin fiili yönetimindeki ve devlete başkentlik yapan Hankendi/ Stepanakert kentinde gerçekleştirilecek. Oyunların devamı ve finali Erivan'da gerçekleştirilecek.

 

Pan Ermeni Oyunları Dünya Komitesi Başkanı İşkhak Zakaryan başkanlığındaki bir heyet oyunlar öncesi hafta başında ilk defa gerçekleşen 35 dakikalık direk uçak yolculuğuyla Erivan'dan Van geldi. Ermeni Diasporasının en etkili olduğu iki ülke ABD ve Lübnan Ermenilerinin aralarında olduğu heyette Pan-Ermeni Oyunları'nın Başkan Yardımcıları ABD'li Ermeni Alber Boyacyan, Lübnan'lı Ermeni Stepan Terpetrosyan, yazar Roland Şaroyan, Perç Halacıyan, Ermenistan Parlamentosu'nun "Benim Adımım" Partisinin Milletvekili Taguhi Tovmasyan,  Ermenistan Bilimler Akademisi'nin Tarih Fakültesinin Dekanı Edik Minasyan ve farklı isimler bulundu.

 

Van ziyareti hakkında nedense hiçbir açıklama yapılmadı, fotoğraf yayınlanmadı.  Kamuoyundan, basından adeta gizlenen gizemli ziyaret ile ilgili kısıtlı haberler yalnızca bazı Ermeni haber sitelerinde yer aldı. Türkiye Ermenileri haber sitesi Agos ziyareti, "Van-Erivan uçuşu umut yarattı" başlığıyla verdi.

 

Akdamar Adası Kilisesi ve Van Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden Ermeni heyet, eş-belediye başkanları Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Ertan ile görüştü.  Başka görüşmenin olup olmadığını bilmiyoruz. Görüşmede Avcı, "Biz kültür olarak birbirimize yabancı milletler değiliz. Ermenilerin tarih boyunca neler yaşadıklarını çok iyi biliyoruz. Aynı felaketi bugün Kürtler de yaşıyor. Halklarımızın aynı kaderi paylaşan insanlar olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi kardeşlik içinde yaşamak için çabalıyoruz"  dedi.  Heyetteki Ermenilerden biri  içinden muhtemelen  Avcı’ya belediye başkanı, milletvekili olmak felaketse böyle felakete can feda demiş olabilir.

Ermenilerin Van çıkarmasında neler konuşulduğunu, eş başkanların oyunlar için Erivan'a davet edilip edilmediklerini, davet alındıysa katılıp katılmayacaklarını bilmiyoruz. Ancak büyük acılar yaşayan Türk, Kürt tüm Vanlılar adına Avcı’nın Ermeni heyetine şu soruları sorması gerekirdi:

 

* 1915'te Ermeni çetelerince yakılıp yıkılarak ölü şehre dönüşen eski Van şehri ve 2 bin 500 Vanlı Müslüman'ın katledildiği Zeve şehitliğini ziyaret ederek duygudaşlık içinde Müslümanların yaşadığı derin acılara saygı göstermeyi düşünüyor musunuz?

 

* Komşu olarak yüzlerce yıl birlikte yaşayan Türk, Kürt ve Ermenilerin ortak geleceğini mahveden Ermeni çetelerinin 1915'te Osmanlı'nın en zor zamanında ihanet ederek isyan etmelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

* Ruslarla işbirliği yapan Ermeni çetelerinin Van'ı yakıp yıkarak 30 bin Türk-Kürt Müslüman ahaliyi katletmesinin yarattığı travma ve sonuçları biliyor musunuz?

* Ermenistan'ın ilk başbakanı Ovanes Kaçaznuni'nin 1923 yılında Bükreş'te "Taşnak Partisi" toplantısında sunduğu raporda, "Askeri operasyonlara katıldık. Kandırıldık ve Rusya'ya bağlandık. Tehcir doğruydu ve gerekliydi. Gerçekleri göremedik, olayların sebebi biziz. Türklerin milli mücadelesi haklıydı. Barışı reddetmemiz ve silahlanmamız büyük bir hataydı. Türklere karşı ayaklandık ve savaştık. Sevr Antlaşması gözümüzü kör etmişti. İsyanımızın temelinde İtilaf devletlerinin bize vaat ettiği büyük Ermenistan hayali vardı. Ama biz hiçbir zaman devlet olamadık. Türkiye Ermenistan'ı diye bir devletin hayalden öte olmadığı gerçeğini göremedik" itiraflarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Aklımız dumanlanmıştı. Biz kendi isteklerimizi başkalarına mal ederek, sorumsuz kişilerin sözlerine büyük önem vererek, kendimize yaptığımız hipnozun etkisiyle, gerçekleri anlayamadık ve hayallere kapıldık" itiraflarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

* Ermenistan da Van, Kars, Ağrı, Bitlis, Erzurum gibi birçok kenti içine alan sözde 'Batı Ermenistan Devleti' kurarak Türkiye toprakları üzerinden Ermenilere sözde vatandaşlık dağıtılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

* Ermenilerin Türkiye toprakları üzerinde uluslararası hukuka aykırı olarak sözde kurdukları 'Batı Ermenistan Devleti' hayalinde burada yaşayan Kürtlerin, Türklerin ve diğer halkların statüsü konumu nasıl öngörülüyor? Buralar 'Kürdistan' mı 'Batı Ermenistan' mı olacak?

*Pan Ermeni Oyunları'na genelde İstanbul Ermenilerinden oluşan sporcular katılıyor. Ziyaretin nedeni spor ise,  İstanbul'a gitmesi gerekirken heyetiniz özellikle Van, Iğdır, Kars illerini hangi amaçla ziyaret ediyor?

 

* 1915'de Ermeni isyanı nedeniyle savaş ortamında mukatele ( karşılıklı ölümler) yaşandı. Yaşanan ortak acıların dindirilmesi, hala taze olan yaraların karşılıklı sarılması, komşuluk ve dostluk ilişkilerinin yeniden geliştirilmesi için Türkiye karşıtı kin, nefret ve düşmanlık politikasından vazgeçilmesine öncülük etmeyi ve bu amaçla ortak etkinlik düzenlemeyi düşünüyor musunuz?

 

Dostlar…

 

Kimse Vanlıların aklıyla alay etmeye kalkmasın.

 

Pan Ermeni spor oyunlarının açılışının işgal altındaki Karabağ'da yapılması da, meşalenin Hatay Vakıflar Köyünde yakılması da, Van, Iğdır, Kars'ın ziyaret edilerek belediyelerle temasta bulunulması da Türkiye'ye karşıtı yürütülen siyasi ranta döüşen sözde soykırım ve  tanınma-toprak-tazminat faaliyetlerinin parçasıdır. Oyunlar da, soru işaretleri içeren ziyaretler de, söylemler de siyasidir.

 

Doğu Anadolu'yu içine alan sözde 'Büyük Ermenistan' ve sözde 'Batı Ermenistan' haritaları yayımlayan Ermeni çevrelerinin adım adım yürüttükleri siyasi faaliyetler ortadayken, kentmizde yaşananları kimse turizm, dostluk, barış diyerek yutturmaya kalkmasın.  

 

Dünyanın her köşesinden her inanç ve etnik kökenden kentimize turistlerin gelmesini, gezmesini tüm Vanlılar heyecanla, memnuniyetle karşılar ve destekler. Ancak Türkiye karşıtı kötü niyetli amaçlar doğrultusunda farklı  kimliklerle Van'a gelerek siyasi çalışmalar, ziyaretler yaparak bazı merkezlere mesajlar verilmesini, bayrak açılarak gösterilerde bulunulmasını, belli yerlere göz kırpılmasını ve ihaneti vicdan sorumluluk ve sağduyu sahibi hiçbir Vanlı kabul etmez, hoş görmez.

Yazarın Diğer Yazıları