İkram Kali

Erik değdirenler geldi

İkram Kali

Havaların iyice ısınmasıyla birlikte Vanlıların erik ismini verdiği kaysı kızarma döneminde bahçelerde ortaya çıkan, Erik Değdiren Böceği ses vermeye başladı. Van ve çevresinde yöresel ismi Erik Değdiren Böceği,  Latince ismi Polyphylla fulla- Türkçe Haziran Böceği haziran ve temmuz aylarında her gün düzenli olarak akşam 9-10 saatlerinde ıslık çalar. Erik Değdiren Böcekleri erikler kızardıktan sonra Van’ı terk ederler.

Vanlı Erik Değdirenler…

Çeşitli illerde yaşayan ama her yıl eriklerin değme (olgunlaşma) dönemi akraba, eş dost yakınlarını görmek, tatilini geçirmek üzere düzenli olarak Van’a gelen Vanlılara kalender Vanlılar erik değdiren diyorlar.

Erik değdiren denilen hemşerilerimizin kendilerine has özellikleri var. Bunlar ne yardan ne serden olurlar. Bedenleri dışarıda yürekleri burada olur.  Sıcak illere ısınma daha ucuzdur diye giderler, yaz sıcaklarında Van’a kaçarlar. Erişte, şor (tuzlu) balık, otlu peynir, kavurmanın yanı sıra sebze kurutarak kışlık erzaklarını her yaz dönemi Van’da hazırlarlar.  Van’da kaldıkları süre içersinde de eş dost akraba tarafından ağırlanırlar, altlarında lop (minder)  gezdirilir, seneye gelmek üzere yolcu edilirler. Şaka bir yana Van  ve Vanlı erik değdiren hemşehrileri  ile güzeldir. Şair   Erol Çelil  il  dışında yaşayıp yaza aylarında  Van'a gelenlere erik değdiren denilmesine şiirle  cevap eriyor.

 

ERİK DEĞDİREN 

Birazı ciddi birazı şaka 
Bu yaz yine olduk erik değdiren 
Gözümün içine hem baka baka 
Yüzüme dediler erik değdiren. 

Görmek İstiyorsam balık bendini 
Ne derler desinler bunun adına 
Üç beş kişi bunlar bilmez kendini 
Diyecekler desinler erik değdiren. 

Gelecem seneye uşkun yemeğe 
Keledoş, kayganak, peynir tatmaya 
Mas mavi gölümde kulaç atmaya 
Koy desinler bana erik değdiren 

Şor balık atam tendire pişsin 
Ayran aşı pilav yanında olsun 
Anacığım birde murtuğa yapsın 
Ha desinler bana erik değdiren. 

Kasımbağı İrşat Asrav köyünde 
Koççeri oynayam purmak toyunda 
Seneye haziran, temmuz ayında 
Diyecekler geldi erik değdiren

 

Erol Çelik

 

Midem bulanıyor!

 

Sağlık sorunları, çevre kirliliği veya havaların aşrı sıcak olması nedeniyle değil. İlkesizliklerden, tutarsızlıklardan,  gördüğüm çıkar ilişkilerinden dolayı midem bulanıyor. Sanırım benim gibi birçok kişinin de etrafımızda yaşanan çirkinliklerden dolayı midesi bulanıyor.

Midemizi bulandıranlara kardeşim ne hakkınız var midemizi bulandırmaya diye sormak lazım. Bu yaptığınız nedir?  Nedir bu cambazlık düzenbazlık? Duruşunuza, tavrınıza ne isim verelim? Ortaya koyduğunuz anlaşılmaz görüntüye ne diyelim?  

Ne odluda onca sözlerden sonra karşı kaldırıma geçtiniz? Neden sizinle yola çıkanları yolda bırkatınız?  Neden?   Kaldırım değiştirmekle kalmadınız dün başka renk,  bugün başka renk demeden rengârenk oldunuz!

Allah aşkına bu ne hızlı manevra? Bu ne dönüşüm, bu ne değişim?

Dün değer verdiğiniz, etrafında kümelendiğiniz güvenerek arabasına binip yol aldığınız,  gaz vererek desteklediğiniz dostunuzu yol arkadaşınızı terk ederken bugün demediğinizi bırakmadığınız adamın arabasına biniyorsunuz. Keşke arabacı sizi arabaya almayıp yolda bırakıyorum ne haliniz varsa görün dese.  Ama diyemez..  Araba sahibi her duraktan yolcu almakta,  durakları değiştirmekte sakınca görmeyince haliyle arabasına binende inende çok olur. Hatta araya yolcu alır.

Midem bulanıyor!

Duyduklarıma inanamıyorum.

Şakşakçılar da perişan oldu.   Onlarda med-cezir, yaşıyor. Öyle ki kraldan çok kralcılar.  Allah aşkına bütün yaptıklarınız ne uğruna?  Yapılanlar,  tutarsızlıklar, kavgalar elde ettiklerinize veya edeceklerinize değer mi? 

Onur, guru, ahlak nerde?

Van kenti Van olalı son yıllarda yaşanan tutarsızlığı, ilkesizliği, menfaat ilişkilerini hiç bir dönem bu kadar yaşamamıştı.

Midemizi bulandırmayın yeter. 

Yazarın Diğer Yazıları