İkram Kali

Erciş'e de, Milletvekili Fatih Çiftçi'ye de helal olsun

İkram Kali

Önce 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve bu Kanun'a istinaden çıkarılan Karayolu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak firmalar için düzenlenen K türü yetki belgeleri TOBB tarafından belirlenen odalar aracılığıyla verilmesine ilişkin yetki devri gerçekleştiriliyor.  Sonra Ulaştırma Bakanlığı ile TOBB arasında yapılan protokole imzalanarak aralarında Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın (VATSO) bulunduğu 59 Ticaret/Ticaret ve Sanayi Odası'na yetki veriliyor. 
Van' ve çevresindeki K Yetki Belgesi almakla yükümlü bulunan gerçek veya tüzel kişiler böylece kendi illerinde VATSO' ya başvurarak belgelerini almaya başlıyorlar. 
Rahatlatan, sevindirici uygulama.
İşlemler sürerken VATSO'da 2008-2009 ve 2010 yıllarında yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı ortaya çıkıyor.  Van'da  K belgelerinin 12 bin TL yerine, 5-6 bin TL'ye verildiği,  bu şekilde kamunun yaklaşık 4 milyon TL., VATSO'nun ise 1,5 milyon TL. zarar ettiği tespit edilerek olay yargıya intikal ediyor. 
Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı usulsüzlük üzerine K belgesi işlem yetkisini VATSO'dan ve diğer odalardan geri alıyor. Yetkiyi sadece bölge müdürlüklerine veriyor. 
Van'a gelen nadide 'K'uş  ' K'afseten uçuyor. 
Açıklamalar, tartışmalar, karşılıklı suçlamalar, arayışlar sürerken 4 bin Vanlı taşımacı neticede mağdur duruma düşüyor. Vanlı şoförler de zorunlu olarak işlemler için Diyarbakır 'a gitmeye başlıyorlar.  Bu gel-git esnafın canını sıkıyor.
Diyarbakır'a gitmenin esnaf için büyük maddi bir yük getirdiğini hatırlatan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alpaslan yetkinin tekrar Van'a verilmesini, Van kabul edilmiyorsa Erciş'e verilmesini istiyor.
VATSO Başkanı Mirza Nadiroğlu'da K Belgeleri'nde yaşanan sorunların giderilmesini, ayrıca üyelerinin yaşadığı mağduriyetin sona ermesi için Van'da K Belgeleri ile ilgili birimin kurulması gerektiğini bakanlığa aktarıyor. Bakanlıktan olumlu cevap alıyor. 
Ancak VATSO bakanlıktan gelecek haberi beklerken, 
AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi Erciş'e gelerek adeta K Yetki Belgesi depremi yaratıyor. Depremin sarsıntısı Van'da yıkıcı şekilde hissediliyor.
Çiftçi, nakliyeci esnafı için gerekli olan K Yetki Belgelerinin bundan böyle Erciş Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından da verileceğini, bu gelişmenin Erciş'in ticareti, esnafı ve gelişmesi için çok önemli bir adım olduğunu söylüyor. 
ETSO Başkanı Abdulkadir Arslan'da milletvekili Çiftci'ye ilçeye yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ederek, Erciş Organize Sanayi Bölgesi ile nakliyeci esnafı için önem arz eden K Yetki Belgelerinin Erciş'e getirilmesinde milletvekili Çifti'nin büyük katkısının olduğunu, Van ilinin K Yetki Belgelerini bundan böyle ETSO tarafından verileceğini söylüyor.
Van'ın ilçesi Erciş, Van'dan adeta rol kaparak, Van'a çalım atarak farkını, gücünü gösteriyor.
Erciş'e de, milletvekilleri Fatih Çiftçi'ye de helal olsun. 
Gıpta ettim.
Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alpaslan, Erciş'ten gelen açıklama sonrası K Yetki Belgelerinin Erciş'te ETSO tarafından verilmesini sevinçle karşıladığını,  Erciş'ten belgelerin verilmesinin Diyarbakır'a gitmekten çok daha iyi olacağını vurgulayan açıklama yapıyor. 
Çeşitli çevreler Alpaslan'ın açıklamasını  " Van esnafı cezalandırılmış, ustanın yetkisi elinden alınarak çırağa verilmiştir. Bunun neresi sevindiricidir, başkan "  şeklinde yorumlayarak durumun düzeltilmesini kendisine aktarıyor. 
Bir araya gelen VATSO Yönetim Kurulu açıklamaları, gelişmeleri görüşerek Milletvekilleri, Bakanlık, TOBB nezdinde yeni bir girişim başlatıyor. 
Aldığımız duyumlara göre VATSO tarafından Fatih Çiftçi dışında 3 milletvekili aranıyor ve deniliyor ki:
  " Van'ın Erciş ilçesiyle sorunu yoktur, asla olamaz da. Ancak K belge yetkisinin ETSO'ya verilmesi Büyükşehir olan Van'ı rencide eder. Van'a Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü kurularak sorunun çözülmesini istiyoruz. " Vekillerde K belge yetisinin ETSO'ya verilmesi konusundan haberlerinin olmadığını belirterek sorunu çözeceklerini söylüyorlar! 
Tabi ki K belgesi nedeniyle siyasiler, Van-Erciş, VATSO-ETSO ve iş çevreleri arasında hava mevsim normallerinin üstünde soğuyor.
Gelişmeler şimdilik bu safhada. 
Geçtiğimiz günlerde bir grup iş adamı yemek yiyorlar, kendi aralarında siyaset, oda seçimleri üzerine sohbet yapıyorlar. Sohbette Vanlı bir iş adamımız Fatih Çiftçi'nin K belgesi ve Erciş'e yönelik çabalarını, mücadelesini takdirle karşıladığını dile getiriyor. Seçmen sayısına rağmen Van merkezinden milletvekilinin bulunmamasının ciddi bir eksiklik olduğunu,  Büyükşehir ile birlikte Van merkezde 3 ilçenin olacağını ve şehir merkezinin siyasi temsilde yaşadığı eksikliğin gelecek seçimlerde ortadan kalkması gerektiğini ileri sürüyor.  
Öte taraftan tartışmalar, kulisler, aday sayısı, olası ittifaklar, dengeler ile birlikte bütün ilgi seçim sürecine giren VATSO üzerinde toplanmış durumda.  Etki, yetki alanı genişleyen, gücüne e güç katan, inanılmaz imkanlara, alanlar sağlayan VATSO iştah kabartıyor.  
Oda seçimlerindeki belirsizlikte bir anlamda devam ediyor. Seçimler TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu' nun  TOBB'daki kaderiyle yakından ilgilidir.  Çeşitli çevreler tarafından ısrarla Başkanlık/Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan Erdoğan'a karşı rakip aday olarak gösterilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hemşerisi,  Rifat  Hisarcıklıoğlu ve oda başkanlığına tekrar aday olarak  hazırlananlara  Anayasa Mahkemesi'nden müjdeli haber çıkar mı? 
Çıksa da, çıkmasa da siz siyaset-ticaret arasındaki ilişkileri dikkatle gözleyin. 
Satranç zeka, dikkat ve sabır oyunudur. Rakibi mat etmek için doğru zamanda doğru hamle gerekir.

Yazarın Diğer Yazıları