İkram Kali

Engelsiz düşünce

İkram Kali

Her yıl 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası olarak kutlanıyor.

 Hafta nedeniyle günün anlam ve önemine uygun etkinlikler düzenlenip kutlama mesajları yayınlanıyor.

Engelli vatandaşlarımız da kendilerini temsil eden kurum ve dernekler tarafından düzenlenen yürüyüş ve etkinliklere katılarak günlük yaşamda önlerine çıkan idari ve fiziki engellerin kaldırılarak özellikle istihdam ile ilgili sorunlarının çözülmesi çağrısında bulunuyorlar.

“Engelli olmak suç değil, onlara acımak suçtur”  anlayışıyla engellilere duyarlılık  gösteren çok güzel uygulamalar var. Bunlardan birine Antalya’da tanık oldum.

Antalya’da  300’ü aşkın spor yazarı ve gazetecinin katılımıyla Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin 2014’de düzenlediği 51. Sporun Zirvesi Seminerine TSYD Van Temsilcisi olarak katılmıştım. UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik TSYD Genel Başkanı Naci Arıkan, Galatarasay Teknik Direktörü Roberto Mancini, Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic, Kasımpaşa Teknik Direktörü Şota Arvaledze ve Sivasspor Teknik Direktörü Roberto Carlos Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, UEFA Hakem Komitesi Üyesi JaapUilenberg, FIFA kokartlı hakemler Cüneyt Çakır, Bülent Yıldırım gibi isimlerin panelist olduğu seminerde ülke  sporu adına önemli konuşmalar, tartışmalar ve  bilgi paylaşımı yapılmıştı.

İki gün süren seminerde spor bilgilerimizi tazeleyerek yeni bilgiler edinmenin yanında  engeliler ile ilgili   unutamadığım güzel bir uygulamayı kaldığımız otelde  yakından gördüm.

Seminerin düzenlendiği otel dünyanın bir çok ülkesinden zengin turistleri ağırlayan, devasa golf sahası bulunan,  önemli kuruluşların toplantılarına ev sahipliği  yapan Belek’teki Gloria Golf Resort Hotels’di. 

Kafileler halinde turist giriş çıkışının yapıldığı otelin yemek saatlerinde, katlarda hizmet eden personeller  arasında çekik, küçük gözleri, yuvarlak ve basık, sevimli yüz hatlarına sahip, down sendromlu  kız ve erkek gençler  ilgimi çekmişti. Bir hastalıktan ziyade genetik bir farklılık olan, ortalama her 800 doğumda bir görülen, down sendromlu bu çocuk ve gençlerden bir bölümünün  turizm sektöründe uluslararası  konaklama markası olan Gloria Golf Resort Hotels bünyesinde istihdam edilerek  sahip çıkılarak değer verilmesinden çok etkilenmiştim.

Neden etkilendiğimi anlatayım…

Bilindiği gibi  4857  sayılı iş kanunun 30’cu ve 101 maddelerinde yapılan düzenleme ile  kamu ve özel işyerlerinde  engelli vatandaşlarımızın  istihdamı zorunludur.  Buna göre personel sayısı 50'nin üzerinde olan iş yerleri engelli çalıştırması gerekiyor. Yasal yükümlülüğe uyanda var uymayanlarda.

Otellerin, işletmelerin, kuruluşların birçoğunda engelliler bir şekilde istihdam ediliyor, fakat genelde insanlarla ilişkisi olmayan görünmeyen yerlerde çalıştırılıyorlar.   Gloria Golf Resort Hotels  ise engellileri istihdam etmekle kalmıyor saygı duyulacak, insana yakışır çağdaş bir uygulama yapıyor.

Antalya'nın en lüks tesislerinin başında gelen otelde "Turizmde Engelleri Kaldıralım" anlayışıyla istihdam edilen engelliler kat hizmetleri ve yiyecek-içecek gibi müşterilerle birebir iletişim içinde olunan alanlarda çalıştırılıyorlar.

Etkilendiğim bu  anlayışı  Otel Genel Müdürü İsmail Tirali sordum..

Down sendromlu çocuk ve gençler ile birlikte  ailelerini mutlu etmeye çalıştıklarını kaydeden Tirali, her sezon on binlerce yerli ve yabacı turistin  tatilini geçirdiği   otelde   diğer sağlıklı insanlarla aynı duygulara sahip  down sendromlu 20’nin üzerindeki özel çocuğu operasyonel departmanlarda, yani ön planda çalıştırarak onlara yaşama sevinci verdiklerini, turizm sektöründe farkındalık yarattıklarını söyledi. Müşterilerden uygulama nedeniyle olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden Tirali, engelli çalışanların aldıkları sorumlulukları özgüven içinde başarıyla yerine getirdiklerini kaydetti.

Van’da insana yakışan benzer uygulama görmenin ötesinde 50'nin üzerinde personel çalıştıran özel sektörde kaç engelli insanımızın  istihdam edildiğini  doğrusu merak ediyorum.

Kamu kurumlarında engelliler için tahsis edilen kadrolara dönemin siyasi gücünü kullanarak sahte engelli raporu alan bedeni sağlıklı düşüncesi bozuk insanların  bu yolla işe yerleştirildikleri iddialarını duymuştum. Umarım bu ayıplı durum devam etmiyordur.

Engelli insanlarımız kimseden sadaka istemiyor, acıma beklemiyor. Engelliler,  “Bizi ötekileştirmeyin, günlük yaşamımızı kısıtlayan engelleri kaldırın, yasaları uygulayın, bir gün engelli olabileceğinizi unutmayın yeter “ diyorlar.

 

Gönül gözüyle

Dini, milli bayramlarda, özel günlerde dostlardan, sevdiklerimizden kutlama mesajları geliyor, bizde onlara mesaj gönderiyoruz. Gelen mesajlar arasında çok özel bir mesaj alırım. Bu mesaj ayrı bir yer tutar. Görme engelli dostum Göremeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Van Şube Başkanı Osman İnci’nin gönül gözüyle yazarak gönderdiği  değerli mesajlarını her defasında bir başka heyecanla saygıyla okurum.  

 

Van’dan güzel bir örnek

Dünya Engelliler Haftası’nda kocaman yüreği, insan sevgisiyle bütün engelleri aşan Vanlılık ruhu taşıyan, kentine topluma karşı sorumluluk duyan örnek bir Van'lıdan söz etmek istiyorum.

Van’ın eğitiminde, futbolunda, meslek kuruluşlarında sivil toplum kuruluşlarında yıllarca gönüllü sorumluluk alan, Van sevdalısı Abidin Kasapoğlu ailesi ve yakınları arasında engelli insan bulunmamasına rağmen 18 yıldır  Engelliler Derneği başkanlığın yapan saygı duyulacak örnek bir isimdir.

İki katlı bahçeli evine gelen engelli misafirleri için özel asansör yaptıran, yazlığını engelli dostlarına açan, aracıyla engellileri taşıyan, Van’da 20 bine yakın engellinin haklarını her platformda dile getiren, 2011 depreminde 7 bin 200 engelli vatandaşımızı başka illere göndermek için özveriyle çaba gösteren Abidin Abi, engelli kardeşlerimize sahip çıkmak, onların sorunlarını çözmek beni mutlu ediyor diyor.

Abidin abiye  özverili çabasının  nereye kadar devam edecek dedim.

Hiçbir beklentisi olmadan ömrünü inandığı ilkeler doğrultusunda engellilere adayan Abdin Kasapoğlu, “Engellilere yönelik gösterdiğim çaba toplumda bazı insanlara garip geliyor. Ama ben  sağlığım ve ömrüm elverdiğince onlara hizmete devam edeceğim. Kendimi onlara adadım.  Engelli kardeşlerimizi tekerlekli sandalyelerle hastanelere götürüyorum, kimi zaman resmi kurumda işlerini takip ediyorum. Onların yüzü gülünce bende mutlu oluyorum. Toplumdaki fiziki engeller çözülür, kurumsal ve toplumsal bilinç oluşur, engelli kardeşlerimiz özel ve resmi kurumlarda istihdam edilirse toplumda gereken değeri görürlerse bundan sevinç duyarım. Ben bunun mücadelesini veriyorum” dedi.

Ömrüne bereket, canına sağlık Abidin Abi.

Yazarın Diğer Yazıları