İkram Kali

Elveda 2016

İkram Kali

2011 depremi sonrası Vanlılar Van'ın geleceği üzerine farklı tahminlerde bulundu. Kimi 5 yılda, kimi 10 yılda Van'ın ancak toparlanabileceğini söyledi.  Depremler sonrası sosyal, ekonomik açıdan dengesi bozulan, göçlere maruz kalan  ilimiz  terör saldırılarıyla çok zor günler geçirdi.  Her defasında ayağa kalkmaya çalışan Van'ın 5 yıl içinde adeta feleği şaştı, kimyası bozuldu. 

2012-13-14-15 derken 2016'ya  gelindi.

Bütün olumsuzluklar geride kalsın temennisiyle 2016 başladı.

* AK Parti 24. Dönem Van Milletvekili Fatih Çiftci, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı oldu.

* Daha yılın başında. PKK yandaşları Mustafa Cengiz İlkokulu ve Erek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne molotof kokteyli ile saldırıda bulunarak yakmak istediler.

* Eğitim de 76. sırada olan Van'ın başarısızlık durumu Vali İbrahim Taşyapan başkanlığında değerlendirildi.

* Van milletvekili Beşir Atalay öncülüğünde Van milletvekilleri, belediye başkanları, üniversite rektörü, meslek kuruluşları, meslek odaları başkanları, iş dünyası ile sanayi kuruluşu temsilcileri, sendika, vakıf ve basın kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla Van Güç birliği Platformu kuruldu. 

* Van'ın en büyük özel yatırımı Van AVM Avrupa dan 2 ödül aldı

* TUİK Van'ın en çok göç aldığı ilin Hakkâri, en çok göç verdiği ilin İstanbul olduğunu, net göç sayısı ve hızının bir önceki yıla göre artış gösterdiğini açıkladı. Van demografik yapısı bozulduğuna dikkat çekti.

* Van da ithalat ve ihracat azaldı.

* Van'da her yıl 1500 kişinin sigaradan öldüğü tespit edildi.

* Van'ın hayvan sayısı 2 milyon 454 bine ulaştığı belirtildi.

* Ankara Vanlılar Vakfı kuruldu.

* Van Büyükşehir Belediyesi tarafından eski sokakların isimlerinin değiştirilerek numarataj sitemine geçilmesine Vanlılar büyük tepki gösterdi.

* Gazetemizin çabalarıyla deprem sonrası TeliaSonera  isimi verilen Kazım Karabekir Lisesinin ismi geri alındı.

* Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) 3 ay önce kurulan Devlet Konservatuarı gerekçesiz kapatılmaya çalışıldı. Gazetemizin mücadelesi ve Van halkının tepkileri üzerine YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal kapatılmayacağı açıklaması yaptı.

* Van Organize Hayvancılık A.Ş.'nin Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi tartışma yarattı.

* Eski Sanat Oklu binasının yerinin Van Şehir Kütüphanesi yani Van'ın yaşayan hafızası olarak değerlendirilmesi istendi.

* TRT Van İl Radyosu'nun kurulması için kampanya başlatıldı. Van Valisi İbrahim Taşyapan TRT Genel Müdürlüğü'ne yazılı müracaata bulundu.

* YYÜ Edebiyat Fakültesi, "Van Zeve Şehitliği'ne Yürüyor"  etkinliği düzenledi.

* CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Van'da Şehit ailesini ziyaret etti.

* Fındık büyüklüğünde yağan dolu Van'da hasara yol açtı.

* Van Kalesinde geleneksel Van çocuk oyunları şenliği düzenlendi.

* Van'da Zehra Üniversitesi kurulacağı, üniversiteye 853 personel alımı yapılacağı açıklandı.

* Ermeniler 1915 Van isyanını Erivan'da etkinliklerle kutladı. 

* Van'da yaşayanların Van'a yabancı olduğunu belirten YYÜ Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Suvat Parin, kentte yaşayan fakat kentli ol(a)mayan bir nüfusun olduğunu söyledi.

* YYÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyeleri Van Gölü'nde mikrobiyolojik, kimyasal ve radyoaktif kirlilik düzeyinin tespit edilmediğini açıkladı!

* Edremit'te çıkan çatışmada: 1 polis şehit olurken, 12 terörist öldürüldü

* 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi üzerine Vanlılar sokaklara dökülerek bir aya yakın 5 Yol Ferit Melen Kavşağında gece gündüz nöbet tuttu.

* Özel İstanbul Hastanesi FETÖ operasyonu kapsamında Van Eğitim Araştırma hastanesi ek polikliniği oldu.

* Sağlık Müdürü Yakup İmren Van Gölü'nde rahatlıkla yüzebilirisiniz dedi!

* İntihar eden YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı'nın kardeşi Dursun Arpalı, FETÖ hakkında itiraflarda bulunan eski Van özel yetkili savcısı Ferhat Sarıkaya'nın yargı önünde hesap vermesini istedi.

* İpekyolu İkinisan polisevi ve polis merkezinin bulunduğu binaya teröristlerin bombalı araçla yaptığı saldırıda 2 sivil ve bir polis şehit oldu, 73 kişi yaralandı.

* Rekabetçi sektörler programıyla Van'da 9 milyon avroyla 'İŞGEM Büyüyor' projesi hayata geçirildi.

* Van AFAD tarafından 2011 depreminde hasar gören 11 bin konutun yıkılmayı beklediği açıklandı.

* Van'da DBP'li İpekyolu, Edremit, Erciş, Özalp ilçelerine kayyım atandı.

* Van Büyükşehir Belediyesi'nin sokakların eski isimlerinin yerine numarataj sistemi uygulaması gazetemizin çabaları sonucunda iptal edildi. Eski isimlerin yer aldığı tabelalar yeniden asıldı.

* Kurban Bayramı sabahı Hastane kavşağı Ak Parti İl Başkanlığı binası yanında teröristlerce bomba yüklü araçla yapılan saldırıda 4'ü polis, 50 vatandaş yaralandı.

* Van'da çeşitli tarihlerde terörü protesto yürüyüşleri düzenlendi.

* Sıfırın altında 46 dereceye kadar düşen Çaldıran'da jeotermal enerji ile ısıtılan seralarda üretilen doğal domateslerin hasadına başlandı.

* 1700 civarında öğretmen FETÖ ve PKK soruşturması kapsamında açığa alındı.

* Organize Sanayi Bölgesi'nde toplanan Vanlı sanayiciler " iflaslar yaşanabilir" açıklamasıyla ekonomik sorunalara dikkat çekti.

* İş Kur'da 798 kişinin alınacağı işe 2 günde 10 bin kişi başvurdu.

* Ticaret ve Sanayi Odası'nda online hizmet dönemi başladı

*10 ilden 181 aşiret Van'da bir araya gelerek terör saldırılarına tepki gösterdi. Bildiriyi Ertoşı Aşireti Lideri İskender Ertuş okudu.

* YYÜ Teknokent Müdürlüğü tarafından nano teknolojiyle  güneş enerjisi paneli üretildi.

* TEİAŞ tarafından Van'da 25 Milyon  değerinde spor kompleksi yapımına başlandı.

* Van'ın kanalizasyonun akıtıldığı, sahili bataklığa dönen Van Gölü İskele sahili koku ve kötü görünümüyle  "imdat" demeye devam etti.

* Çevre Yolu imar ve istimlak işi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredildi.

* Van'a gelen TÜMSİAD heyeti Van'da yatırım için öncelikle huzur ve güvenliğin gerekli olduğunu açıkladı.

* Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu'na bağlı Van Pastacılar ve Aşçılar Derneği  "1. Van Ulusal Aşçılar ve Pastacılar Şampiyonası" düzenledi. Yarışmada, "Erişte Aşı", "Acem Köftesi" ve "Kalbura Bastı Tatlısı", "Ayran Aşı", "Tuzlu Balık" ve "Un Helvası", "Keledoş", "Bulgur Aşı" ve "Demir Tatlısı" yarıştı.

* İran ve Türkiye'de yatırımları bulunan iki firma Van'a 50 milyon Euro değerinde yatırım yapacaklarını açıkladı.

* İstanbul Van Kültür ve Dayanışma Vakfı Olağan Genel Kurulu'nda seçimi 109 oy alan Nizamettin Ağar'ın Yeni Oluşum Grubu listesi kazandı.

* 7 kategoride yapılan yarışmaya katılan 6 ülke ve Türkiye'den 22 il arasında Van 112 Acil ekibi birinci oldu.

* KOSGEB'e müracaat eden 3 bin esnaf arasından 120 Vanlı esnaf 50 bin TL faizsiz krediden yaralanabildi. 

* Van eski Belediye Başkanı Vanlı Avukat Akif Şadan Dinçer Ankara'da hayatını kaybetti.

* Tuşba'da yapılan Van evlerine Ali Paşa Evi, Hüsrev Paşa Evi, Mehmet Emin Paşa Evi ve Cevdet Paşa ismi verildi.

* Vangölü Elektrik Perakende Satış A.Ş. (VEPSAŞ), Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek elektrik faturalarını abonelerine kısa mesaj (SMS) yoluyla göndermeye başladı.

* 1937 yılında yayın hayatına başlayan Van'ın ilk gazetesi Vansesi, Van basın tarihinde bir ilke imza atarak Van kültürü, tarihi ile ilgili soruların yer aldığı Van bulmaca köşesi yayınlamaya başladı.

* HSYK kararıyla Van Adliyesinde terör suçlarına bakacak 4. Ağır Ceza Mahkemesi kuruldu.

* DBP Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya tutuklandı. İçişleri Bakanlığı, Van Valisi İbrahim Taşyapan'ı Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirdi.

* Van Bilim Sanayi ve Teknoloji il Müdürlüğü Van'da orta ölçekli organize sanayi bölgesine ihtiyaç olduğunu belirtti.

* Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, "Cazibe merkezleri programı ile ilgili resmi olarak duyuru yapılmamış olmasına rağmen şu ana kadar 250 milyonluk bir ön yatırım talebi ajansımıza ulaştı" dedi.

* Van'da eğitim öğretim gören ihtiyaç sahibi öğrenciler için sosyal medyada "Sevginin Melekleri"’ ismiyle giysi yardımı kampanyası başlatan yazarımız Sevgi Başıbüyük, giysileri 9 okulda 600 öğrenciye ulaştırdı.

* 2011 yılı depreminde hasar gören Van Devlet Tiyatrosu 5 yıl sonra " perde" dedi.

* CHP Van'da seçimde partisine oy vermediğini tespit ettiği 506 üyeyi ihraç etti.

* Hrant Dink Vakfı İstanbul'da 'Van ve Çevresi Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi' konferans düzenledi.

* Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) bünyesinde gebe okulu açıldı.

* YYÜ Doğu Anadolu Projesi (DAP) Çiftçi Eğitim Merkezi açıldı.

* Depremden ağır hasarlı çıkan, ekonomik sorunlar yaşayan Vanlı esnafın 5 yıllık vergi terkin umutları son buldu.

* Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği, Hüseyin Çelik Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile Abdurrahman Gazi İMKB Anadolu Lisesi öğrencileri arasında münazara yarışması yapıldı. Münazarayı Avrupa Birliğine (AB) 'evet' diyen Abdurrahman Gazi İMKB Anadolu Lisesi kazandı.

* Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü Edremit tesislerinin yanında 253 dönümlük arazi üzerinde modern spor kompleksi yapımına başlandı.

* Ak Parti Van İl Gençlik Kolları Başkanı Taha Çoban yaptığı yazılı açıklama yıla damgasını vurdu. Çoban, AK Parti'deki ihanete, haksızlıklara ve usulsüzlüklere artık tahammül edemediklerini söyledi. Çoban önceki gün Ak Parti Genel Merkezi tarafından görevden alındı.

* Bazı temas ve incelemelerde bulunmak üzere Van'a gelen Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç,  Atatürk Şehir Stadyumunun yerine  spor kompleksi yapılacağını söyledi.

2016 yılını önemli başlıklarıyla özetlemeye çalıştık.  Umutlarımız, hayallerimiz olan 2017 yılının ülkemize ve bütün insanlığa barış, huzur getirmesini temenni ediyorum. Yeni yılınız kutlu olsun.

Yazarın Diğer Yazıları