İkram Kali

Eleştiri de övgü de artık HDP’lilere yönelecek

İkram Kali

7 Haziran seçimlerinden 7 milletvekili kazanarak çıkan HDP’nin siyasal sorumluluğu 8 Haziran’dan itibaren katlanarak arttı. Van’da vekâletlerini aldıkları Kürt, Türk, Arap, Laz, Çerkez ve diğer halkların haklarını koruma,kentin sorunlarını çözme görevi artık HDP’li vekillerindir.  Eleştiri de  övgüde onlara  yönelecek. Milletvekilleri Türkiye partisi olmanın yükümlülüklerini Meclis’te ve Meclis dışında söz ve davranışlarıyla göstermeleri gerekir.

Yerel yönetimlerde iktidar olan HDP-DBP’li belediyelerde aynı sorumluluğun yerel boyutunu taşımaktadırlar.  Vanlılar vekiller ve belediyelerden çok şey beklemektedir. HDP’nin kucaklaşma ve Türkiye partisi olma iddiasının muhatabı belediyelerdir.

Seçim sonrası HDP-DBP’li belediye eş başkanlarından Van’da yaşayan herkesi samimi olarak kucaklama, eşit adil hizmet götürme yönünde umut veren açıklamalar geliyor.  Ancak bunlar yetmez.  Bu kentte yaşayan insanlar daha fazlasını hak ediyor.

Mesela;

Mademki belediyeler herkesin belediyesi, mademki Türkiye partisi olma iddiası var,  o zaman; HDP-DBP’li Belediyeler Van’daki Lazların da sosyal ve kültürel etkinliklerine katılmalı. Belediye bütçesinden Lazların da sosyal kültürel etkinliklerine maddi destek sağlamalı.

Mademki belediyeler herkesin belediyesi, mademki Türkiye partisi olama iddiası var, o zaman; HDP-DBP’li Belediyeler Van’da yaşayan Türk insanların sosyal kültürel etkinliklerine katılmalı. Belediye bütçesinden Türklerin de sosyal kültürel etkinliklerine de maddi destek sağlamalı.

Mademki belediyeler herkesin belediyesi, mademki Türkiye partisi olama iddiası var, o zaman; HDP-DBP’li Belediyeler Van’da yaşayan Arap kökenli ailelerin sosyal kültürel etkinliklerine katılmalı. Belediye bütçesinden Arap kökenli derneklerin sosyal kültürel etkinliklerine maddi destek sağlamalı.

Mademki belediyeler herkesin belediyesi, mademki Türkiye partisi olama iddiası var, o zaman; HDP-DBP’li Belediyeler Van’da yaşayan Afgan kökenli ailelerin sosyal kültürel etkinliklerine katılmalı.  Belediye bütçesinden Afganlı yurttaşların sosyal kültürel etkinliklerine maddi destek sağlamalı.

 Mademki belediyeler herkesin belediyesi, mademki Türkiye partisi olama iddiası var, o zaman; HDP-DBP’li Belediyeler Van’daki Kürtlerin, etkinliklerine diğer halklar gibi  katılmalı. Belediye bütçesinden Kürtlerin sosyal kültürel etkinliklerine maddi  destek sağlamalı.

Mademki belediyeler herkesin belediyesi, mademki Türkiye partisi olama iddiası var, o zaman;Belediyeler iş ve işlemlerinde,  hizmetlerinde, insani ilişkilerinde ayrım yapmamalı.

 Türkler HDP’ye oy vermemiş!

7 Haziran öncesi HDP’ye Van’dan Çanakkale’ye, Sinop’tan Antalya’ya Türklerin, Lazların, Romanların, Çerkezlerin, Arapların oy vereceği söylendi. Nitekim öyle de oldu. 7 Haziran akşamı yapılan analizlerde başarının arkasındaki bu gerçeğin altı çizildi.

Geldik 10-12 Haziran’a…

Birden birileri Türkler HDP’ye oy vermedi, HDP yalnızca Kürtlerin oylarıyla barajı aştı demeye başladı. Yani inkar, yani minnet etmeme, yani bir nevi aptal yerine koyma söylemlerini çekinmeden yazdılar. Diğer taraftan da bazı Türkler HDP’ye oy verdiklerini açıkladılar. Küfürlere,  hakaretlere, saldırılara rağmen.

Ne demeli, ne yazmalı bilemiyorum.  Takdir oy verenin, takdir oy isteyenindir.

Gönül ister ki…

Ramazan Van’da güzeldir, özledir. 

Gönül ister ki, Van’da belediyeler siyasi ön yargılardan sıyrılarak İstanbul Feshane gibi hoş bir mekân kursun. Hem esnafın yüzü gülsün hem de vatandaş iftar sonrası keyifli güzel vakit geçirsin.

Gönül ister ki, aileler, çocuklar, gençler temizliği, düzeni, denetimi ve eğlencesi ile unutulmaz bir Van ramazanı yaşasın. Yaşadıkları ramazanı da gelecek kuşaklara özlemle aktarsın.

Gönül ister ki,   Van sokakları karmaşa, çirkinlik, ilkelik sergileyen Van’a yakışmayan Afganistan sokaklarının acınacak görüntüsüne o dönmesin. 

Gönül ister ki,  Vanlılara ve kenti yönetenlere yakışan heyecanlı, hayırlı kardeşçe ramazan geçsin.

Gönül ister ki, trafikte, alışverişte, işte herkes ramazan süresince birbirine saygılı ve sabırlı olsun.

Gönül ister ki , yardımlar, hayırlar, hasenatlar gerçek muhtaçları bulsun. Ramazan hatırına boynu büküklerin yüzü gülsün, sofraları şenlensin.

Gönül ister ki, Ramazan Ramazan gibi olsun.

Alkışlar Hatice Çoban’a

7 Haziran seçim çalışmaları sırasında  "Bütün renklerin, dillerin ve dinlerin partisi olarak yeni yaşamı inşa etmek için tüm halkları HDP ye bekliyoruz HDP sadece Kürtlerin partisi değil, tüm halkların partisidir”  diyen Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çoban önceki gün bu köşede defalarca yazdığımız önemli bir  sorunu  cesurca özgüvenle dile getirdi.

Neden alkışlar Çoban’a?

Kentte yaşanan trafik, kaldırım işgali, pastane ve lokantalarda yaşanan hijyen sorunlarının tartışıldığı toplantıda, öncelikli kimliklerinin hizmet kimliği olduğunu ifade ederek,  herkese ve her kesime eşit, adil hizmet götürmenin öncelikli görevleri olduğunu belediye çalışanlarına hatırlattığı için alkışlar Çoban’a…

Neden alkışlar Çoban’a?

"30 Mart 2014 seçimleri sonrası siyasi gömleğimizi çıkararak, hizmet gömleğimizi giydik. Çünkü belediyeler siyasetin yapıldığı yer değil, halka hizmetin götürüldüğü kurumlardır. Bizler de sadece hizmet üreteceğiz, kentimizin kalkınması için her yere, her kesime hizmet götürmeyi öncelikli görev ve temel ilke sayacağız “sorununu, gerçeğini gördüğü ve altını  kamuoyu önünde mertçe  çizdiği için alkışlar  Çoban’a…

 

Yazarın Diğer Yazıları