İkram Kali

'Ekonomide değişim için adayım'

İkram Kali

2013 şubat-mart aylarında yapılacak olan Van Ticaret Sanayi Odası seçimleri heyecanı önceki gece yeni bir boyut kazandı. Mevcut Başkan Mirza Nadiroğlu'nun geçen hafta VATSO başkanlığına aday olacağını açıklamasının ardından VATSO eski Genel Sekreteri Nejdet Takva arkadaşlarıyla uzun süredir yürüttüğü çalışmanın ardından " Ekonomide Değişim Hareketi" (EDH) adayı olarak VATSO üyeleri ve Van kamuoyunun önüne çıktı.
Elit World Oteli'nde düzenlenen tanıtım gecesine iş adamları, sanayiciler, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve diğer üniversitelerden akademisyenlerin yanı sıra Van Vakfı Başkanı Müjdat Çelik İstanbul'dan katılanlar arasındaydı. 
Salona girişte, konuklara üzerinde  "Ekonomide Değişim Hareketi" yazan, alt başlığında " Ezberler Bozulacak"  ifadeleri ve internet adresi yer alan içinde EDH'yi, projelerini ve hedeflerini anlatan kitapçık bulunan çanta verildi. 
Toplantı salonunun duvarlarına ve yemek masalarına "Ekonomik Değişim Hareketi'ninmavi beyaz renklerinden oluşan EDH logosunun yer aldığı flama yerleştirilmişti. Materyallerde Van Gölü'nün mavisi, kedinin beyazını yansıtan mavi-beyaz Van renkleri dikkati çekiciydi.  
Kitapçığın iç tarafına Mevlana'nın " Ne kadar söz varsa/ Düne ait/Şimdi yeni şeyler/ Söylemek lazım"dizeleri ile farklılığa, kucaklaşmaya yönelik mesaj verilmeye çalışılmıştı. Buna karşınhazırlanan sunumun Vangörüntüleri aynı adresten çıkmış,birçok yerde defalarca kullanılmışbildik görüntülerdi.  
Adaylığını " Ekonomide Değişim Hareketi" başlığı altında açıklayan Nejdet Takva, konuşmasında çabalarının kadro hareketi olduğuna vurgu yaparak bireysel hareket etmediğini anlatmaya çalışırken,mevcut VATSO başkan ve yönetimini eleştirmekten özenle kaçınarakVATSO' da kurumsal, yönetsel bağlamında yetersizlikler olduğuna dikkat çekti. 
Takva, akademisyenlerin katkısıyla hazırlanan konuşmasını okurken sıklıkla; " nitelik", " yönetim", " ekonomi" , "temsil", "bilim", "hareket"  kavramlarına vurgu yaparak kendisine ve diğer meslek gruplarında aday olan arkadaşlarına destek istedi.
Takva'nın konuşmasında vedağıtılan kitapçıkta kaygıları ve soru işaretlerini giderecekaltıçizilmesi gereken başlıklar vardı.
 Bunlar,
* Anlımız açık vicdanımız rahattır.
* EDH İdeolojik tüm siyasi anlayışların dışındadır. 
* EDH'de siyasi ve ideolojik hiçbir soruya cevap yoktur. 
* EDH ayrıştıran değil,  bütünleştiren bir hareket olacak.
* EDH icazetini sadece tüccardan, sanayiciden girişimciden alacak ve onları yücelten, savunan anlayışa hizmet edecek. 
* EDH doğrulukla hareket edecektir. 
* Bir üretip, yedi tüketen olmak istemiyoruz.
* Kayıt dışında kalmak istemiyoruz.
* Bu şehrin sakini değil, bu şehrin sahibi olmak istiyoruz.
* Ekonomi yönetimi (VATSO)  etkin, donanımlı liyakatli, seyirci değil oyuncu olmalıdır.
* Ekonomik güçlenme,  toplumsal barışa ve huzura hizmet eder.
* Siyaset, eğitim, sağlık, kültür ekonomi olmadan doğru şekillenemez. 
* Liyakat sahibi insanlar ile çalışılacak.
* Çok şeye ihtiyacımız var. O halde bizden çok şey çıkar.
Necdet Takva'nın konuşmasının ardından kürsüye çıkan YYÜ'den Yrd. Doç. Suat Parin ve  Yrd. Doç. Sait Ebinç, Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. İsmail Hakkı Erastan sunum yaptılar. Akademisyenlerin konuşmaları heyecan verici ve doğal değildi. Özellikle Yrd. Doç. Suat Parin'in 12 yıl öncesinin istatistiki verileriyle sunum yapması EDH'nin iddiası ve söylemleriyle uyuşmadı. Anlamsızdı.MÜSİAD Başkanı İsmail Say'ın konuşması safını belli eden, açık destek içeriğinde netti.Bu konuşmalardan akılarda; ilimizin doğurganlık oranı, yeşil kart kullanımı ve hava kirliliğinde Türkiye'de ön sıralarda yer alması kaldı. 
Hazırlanan EDH kitapçığında adresi verilenwww.ekonomidedegisimhareketi.org.tr   internet sitesine girdim. Site ham, yani hazır değil. Birkaç haber vardı.  En güncel haber de TUSKON ile ilgiliydi. Haber 02.10. 2012 tarihinde girilmiş!
Kitapçığın proje ve hedefler bölümünde;
* Kalite süreci başlatılacağı
* VATSO yapısının uluslararası ve ulusal standartlarda yeniden tanımlanacağı
* 50 yıldır gerçekleştirilmeyen yönetim kurulu ve iştiraklerinde temsiliyet sağlanacağı,
* Tüccar, sanayici işadamlarının katılımıyla "Akil Tacirler Komitesi"  kurulacağı,
* En az 100 firmaya hibe proje desteği sağlanacağı!
* 4 yıliçinde 2 bin firmanınyurt dışı fuar veiş gezilerinegötürüleceği,
* Doğal Afetlere karşı VATSO bünyesinde  "Acil Müdahale Stratejisi"   gerçekleştirileceği, 
* Yatırım Destek Ofisi kurulacağı, 
* 10 büyük işletmenin sektör meclislerinde temsilinin sağlanacağı,
* "Girişimcilik Akademisi "kurulacağı 
* 6 aydabir uluslararası, iş formu düzenleneceği gibi…
EDH daha birçok hedef ve projesini başlıklar halinde sıralamış. Gördüğümüz kadarıyla da EDH VATSO seçimlerine iddialı, ciddi bir emekle hazırlanmış. Başarılar diliyoruz. 
Keşke 3-4 grup, birkaç tüccar, esnaf, iş adamı daha geçmişte olduğu gibi VATSO seçimlerine katılarak renk katıpyarışta çıtayı yükseltse. 
İleriki günlerde VATSO Başkanı Mirza Nadiroğlu'da ekibiyle üyelerinin ve kamuoyunun önüne çıkarak projelerini ve hedefini detaylarıyla anlatacak. 
Kuralları içinde yarış güzeldir. 
İlimizin Vanlılıkbilincini yeniden diriltecek demokratik yarışlara, heyecana ihtiyacı var. 
İş çevrelerininçatı kurumuVATSO, seçimleri bu beklentiye katkı sunuyor. 
Son sözü VATSO üyeleri sandıkta söyleyecek.
İyi olan kazansın.

Yazarın Diğer Yazıları