İkram Kali

Dünya Vanlılar Günü Nedir?

İkram Kali

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü başta Van olmak üzere ülkemizin farklı şehirlerinde bulunan Vanlılar ve Van dostları arasında daha şimdiden büyük heyecan yaratmaya başladı. Türkiye’de başka bir benzeri olmayan yalnızca Vanlılara ve Van dostlarına ait olan  Dünya Vanlılar Günü ile ilgili okurlarımızdan dostlardan çeşitli sorular geliyor.

Dünya Vanlılar Günü ile ilgili tüm soruları ve merak edilen birçok şeyi maddeler halinde yanıtlayarak aydınlatıcı bilgiler vermek  istiyorum.

1. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü Nedir?

- Dünya Vanlılar Günü, Van'ın yaslandığı tarihsel mirasın, sahip olduğu doğal ve kültürel zenginlikleri Türkiye'nin ya da dünyanın değişik yerleşim noktalarında yaşayan Vanlıların Vanlı olduklarını hissedecekleri özellik taşıyan çağrışımdır. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü, bütünleştirici işlevinin yanında Van’ın tanıtımına, kent kimliğinin şekillenmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.  Dünya Vanlılar Günü Vanlılar ve Van dostları arasında yakınlaşmayı, dayanışmayı güçlendirmek, Vanlılık kimliğine ivme kazandırmak farkındalık yaratma düşüncesiyle ortaya çıkmıştır. Günün esprisi 2’dir. 2 Nisan’da en az 2 komşuya veya iki kişiye 2 Van lezzeti tattırmak.

Dünya Vanlılar Günü yerel ve ulusal hatta uluslararası ölçekte bakıldığında benzeri olmayan özgün bir düşünce niteliği taşımaktadır.

2. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ilk olarak ne zaman kutlanacak?

-İçeriğini sevgi, kardeşlik, coşku, dayanışma oluşturan Dünya Vanlılar Günü ilk olarak Van’ın kurutuluşunun 100. yılı olan 2 Nisan 2018 Pazartesi günü kutlanacak.  Dünya Vanlılar Günü daha sonraki yıllarda Vanlıların ve Van dostlarının yaşadığı her yerde 2 Nisan günü aynı içerikle kutlanarak yaygınlık ve derinlik kazanarak geleneksel hale gelecek.

3. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü kimleri kapsıyor?

 - 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü Van’da doğup büyüyen Vanlıları ve Van'da yaşamış veya kendisini Vanlı hisseden, Van ve Vanlılar ile gönül bağı olan bizim Van dostu olarak tanımladığımız herkesi kapsamaktadır.

4. 2 Nisan Dünya Vanlılar Gününde neler yapılacak?

-  Vanlılar ve Van dostları yakınlarına, tanıdıklarına o gün telefon açarak veya “ 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü Kutlu Olsun” mesajı göndererek kutlamada bulunacak. Yüz yüze gelenler ise tokalaşacak.   Ayran Aşı ve Van pastası yenilecek.  Hediyeleşme ve yemek davetleri olacak.

5. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü evlerde neler yapılacak?

-Dünya Vanlılar Günü Vanlıların milli aş’ı olan Ayran Aşı ve milli pastası olan Van Pastası yapılacak. Ayran Aşı ve Van Pastası günün özelliğine bağlı olarak hem tüketilecek hem de komşulara, dostlara dağıtılacak. 

6. 2 Nisan Dünya Vanlılar Gününde toplu yerlerde neler yapılacak?

 -Dünya Vanlılar Günü kamu kurum kuruluş ve özel sektöre ait yerlerde, yatılı okullarda o gün menüde Ayran Aşı ve Van Pastası bulunacak.

7. 2 Nisan Dünya Vanlılar Gününde neden ayran aşı ve pasta dağıtılacak?

Van mutfağının zenginliğine dikkat çekerek yerel lezzetlerle anlam kazandırarak ömür boyu hatırlamak amacıyla Ayran Aşı ve Van Pasatası dağıtılacak.    

8. 2 Nisan Dünya Vanlılar Gününde Van dışındaki şehirlerde Vanlılar neler yapabilir?

-İstanbul, İzmir, Ankara,  Antalya, Bursa, Balıkesir, Yalova, Mersin, Adana, Aydın, Gaziantep gibi Vanlıların yoğun olarak yaşadıkları yerlerde vakıf ve dernekler tarafından kentlerin insan yoğunluğu olan örneğin İzmir’de Konak, Karşıyaka, İstanbul’da Taksim, Antalya’da Kaleiçi’nde Van’ın doğal ve tarihi değerlerini yansıtan “2 Nisan Dünya Vanlılar Günü altında “Sizi Seviyoruz” yazılı fonun önünde stant kurulacak.   Satanda kazanlarda özel baskılı kaselerde Ayran Aşı ve yanında yine özel baskılı şık ambalajda Van Pastası ve Van’ı tanıtan broşür dağıtılabilir.  Vanlı ailelerde Ayran Aşı ve Van Pastası yaparak kapısını çaldıkları komşularına ikram edebilirler.

9. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü fikri nasıl doğdu?

- Vanlıların ve Van dostlarının Van’a ve Vanlılık kimliğine sahip çıkma düşüncesinden doğdu, 2 Nisan 2017 günü Van’da düzenlenen kutlama etkinliğinde de ilan edildi. Büyük heyecan yaratarak ilgi gören bu fikre tüm Vanlılar sahip çıktı Vansesi Gazetesi de destekleyerek gündeme taşıdı. 

10. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü farklı etkinlikler yapılabilir mi?                         

 -Dünya Vanlılar Günü’nde Ayran Aşı, Van Pastası dağıtılarak kutlama mesajı yayınlanması şarttır. DAKA ve Büyükşehir Belediyesi işbirliği ve destekleyici 2 Nisan günü iç ve dış hatlardaki tüm uçaklarda yolculara Van Pastası ve Ayran Aşı ikram edilebilir.  İsteyen kurum- kuruluş konferans, panel, sergi, gece, gezi, eğlence, konser vb. etkinlikler düzenleyebilir. Ayrıca o gün aileler, dostlar biraraya gelebilir. Kısaca sevgi, kardeşlik paylaşım içeren her şey yapılabilir.

11. Yabancı ülkelerde bulunan Vanlılar 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ne yapabilir?

-Dünya Vanlılar Günü’nün olmazsa olmazı Ayran Aşı ve Van Pastası’dır. Mutlaka yapılıp yenilmesi ve en az iki komşuya veya iki kişiye dağıtılması gerekir.   Karşılıklı kutlama sonrası ortak belirlenen bir şehirde buluşularak Van anılarıyla birlikte sohbet edilip özlem giderilebilir.   İmkanı olan Vanlılar bulundukları kentin meydanında Ayran Aşı ve Van Pastası dağıtarak Dünya Vanlılar Günü’ne yabancıları da ortakedebilirler.

12. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü esnaflar nelere yapabilir

-Gün dolayısıyla özel indirim kampanyası yapabilirler. Ayrıca mağazalar, lokantalar, kafeler müşterilerine gün boyu mini Van Pastası ve Ayran Aşı ikram edilebilirler.  Özel kaşeli ürünler, hediyelik eşya, maskot, kalem, rozet, kolye, magnet, havlu, şemsiye, tişört vs… yapıp satabilirler.

13.  2 Nisan Dünya Vanlılar Günü’ne belediyeler nasıl bir katkı sağlayabilir?

-Yerel bir gün olan Dünya Vanlılar Günü’nün kurumsal sahibi Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleridir. Belediyeler gün dolayısıyla kenti yönetenlere çiçek gönderebilir.  O gün doğan çocuklara, nikâh kıyan çiftlere hediyeler verebilirler.  Bazı özel açılışları 2 Nisan günü gerçekleştirebilirler.  Kentteki bir parka Dünya Vanlılar Günü Parkı adın verilebilirler.  Van kökenli “Vaner” gibi isimi olan Vanlılara küçük sürprizler yapabilirler.

14. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü resmi bir özellik kazanabilir mi?

-TBMM’de grubu bulunan partilerin ortak yazılı önergesiyle her yıl 2 Nisan’ın Dünya Vanlılar Günü olarak kutlanması resmi olarak kabul edilebilir. Ayrıca 2 Nisan günü TBMM’de milletvekillerine Van Pastası ve Ayran Aşı ikram edilebilir.

15. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü Van için tanıtım günü olabilir mi?

-TRT ile gerekli resmi yazışmalar yapılarak TRT Müzik ve Belgesel kanalı başta olmak üzere diğer televizyon  kanallarında Van'ın kurtuluşunun 100. Yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü nedeniyle açık oturum, müzik eğlence programları düzenlenmesi istenebilir.  Özel televizyon kanallarıyla da iletişim sağlanarak özel program yapılması ricasında bulunmak mümkündür.

 Bunları biz yazıp söyledik. Yapıp yapmamak kurumlara, kuruluşlara ve kişilere kalmıştır.

Özetlersek…

Van'ın fark yaratan özel bir günü olması çok güzel ve önemlidir.

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nün  her yıl artan ilgiyle yaygınlaşarak Van'ın imajına, tanıtımına çok önemli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum.  

Yazarın Diğer Yazıları