İkram Kali

Disipline dayanacaklar mı?

İkram Kali

Van’da 310 bini aşkın öğrencinin ilk, orta ve lise düzeyinde eğitim-öğretim gördüğü bazı okullarda yaşanan niteliksiz idareci ve disiplin sorunu devam ediyor.  Soruna yönelik velilerin, öğretmenlerin şikayetlerinin ardı arkası kesilmiyor.  İnanmayan varsa okulları gezip velileri dinleyebilir.

Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin’in yerine atanan Antalya Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke’nin  görevine başlamasının ardından “Eğitim öğretimde Van'ın yeri değişecek mi?” başlıklı yazımda sorunları velilerin, öğretmenlerin, öğrencilerin gözüyle eğitim raporu kabul edilebilecek içerikte   yazarak dile getirdim. Amacımız yardımcı olmak ve  bilinmesi gerekenleri söylemekti.

29 Ocak Pazartesi günü göreve başlayan Van İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, dört haftayı geride bıraktı. Van’ın eğitim öğretimde sorunlarını çözmek, akademik başarı grafiğini kentimize yakışır seviyeye yükseltmek üzere eğitim-öğretimde yeni yol haritası hazırlayan Tevke, edindiğim bilgilere göre işi sıkı tutuyor.  İlçe milli eğitim müdürleri, okul idarecileri ve öğretmenlerle toplantılar yapan, sorunları bire bir görüşerek raporlar alan, yapılması gerekenleri söyleyen Tevke’nin sonuç odaklı sürdürülebilir disipline dayalı motive eden  yönetim anlayışı eğitim camiasında karşılık bulmuş.

Sabah erken saatlerde lojmanından çıkarak okulları  ve  diğer eğitim kurumlarını önceden haber vermeden denetleyen Tevke’nin ortaya koyduğu sorumlu idarecilik anlayışının eğitim camiasına yeni bir hava getirdiği konuşuluyor. Disiplini, düzeni, yasalara uymayı sevmeyenler hariç. Başarılı öğrenci yetiştirme çabasında olan idealist idareciler, öğretmenler ve veliler disiplinden  memnunlar.

Kendisini ifade edemeyen kişilerin siyasi torpil ve tavassutla veya başka yollardan okullara idareci olarak atanmaları üzüntü verici ve manidar bir durumdur.  Bu sakat anlayış son bulursa disiplinle birlikte eğitim-öğretim önce nitelik sonrada başarıyı yakalanabilir.

 Eğitim- öğretimde akademik başarının artırılması, fiziki altyapının iyileştirilmesi, tekli eğitime geçilmesi ve sosyal sorumluluk  yönü gelişmiş hayalleri, hedefleri olan öğrenciler yetiştirilmesi için öncelikle okullarda her yönüyle rol model olacak, saygınlık gören, bilgi birikim ve deneyim sahibi idarecilere görev verilmesine ihtiyaç var.  Çamurdan olsun, yetersiz olsun  ama  benim adamım, yakınım  olsun mantığı artık son bulmalıdır. Yazıktır günahtır.

Eğitim camiasında görev yapan idareciler, öğretmenler neticede kamu görevi yapan devlet memurlarıdırlar.  İdarecilerin, öğretmenlerin mesleki sorunları sıkıntıları olabilir. Ama bu disiplinsizlik yapma, öğrencilerin geleceği ile oynama hakkını vermez.  Zira ülkenin nitelikli insan gücünü doğrudan etkileyecek eğitim ihmallerinin ileriki dönemlerde telafisi mümkün değildir.

Van gibi sürekli göç alan kenti eğitimde nitelikli, cesur, çalışkan idareci sorunu çözülmelidir. Eğitimde  gelecek başarı kentimizin ülkemizin ve gençlerin geleceğine olumlu yansıyacaktır. Sınavlara göre hazırlanan öğrencilere değil, bilimsel donanımlı, özgüven kazanmış sosyal sorumluluk bilinci gelişmiş öğrencilere ihtiyacımız var.

Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke ile ilgili eğitim camiasından duyduğum şu sözler düşündürücüdür: “ Müdür Bey disiplinli, sorumlu idareci profili sergiliyor. Ancak bu durumdan rahatsız olan idareciler kesin çıkacaktır. Umarız siyasi baskılar sonucu disiplinden vazgeçilmez. Birde bu disipline eğitim-öğretim camiamız acaba dayanabilecek mi?” Zurnanın “zırt” dediği yer tamda burasıdır. Disipline eğitim-öğretim camiası acaba dayanabilecek mi?” İzleyip göreceğiz. 

Eğitim-öğretimde niteliksiz idareci sorununun eğitimin kalitesini olumsuz etkilediğini bilmeyen yoktur. Devlet düzeni, yasalara saygı, ülkeye sevgi okullarda öğrenilerek başlar, ailede pekişir, sokaklarda, kurumlarda devam eder toplumda hâkim olur. Bir okul müdürü sabah 7’de okulunda olması gerekirken yerine yardımcısını gönderip kendisi saat 10 da okula gidiyorsa, bir başka okulda müdürün, öğretmenlerin kılık kıyafeti veliler tarafından eleştiri konusu yapılıyorsa, bazı öğretmenler de müfredatı yok sayarak kişisel anlayışına göre ders işliyorsa başarı nasıl gelir?

 Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke’den disiplin anlayışından taviz vermeden, öğretmen ve öğrencileri motive ederek, eksiklikleri gidererek, sorunları çözerek eğitimciye yakışan cesur idareci performansı sergilemesini bekliyoruz.

 Rahatsız olanlar kendisini belki şikâyet edecekler, bazı kişiler  hakkında yalan yanlış ifadelerde bulunacaklar. Ama bu kirli yapıları, düzeni bozulacak kişileri dikkate almaması gerekir. Zira güneşi balçıkla sıvayamazsınız

 Devlet ve aileler eğitim-öğretim için  fedakarlık yaparak  imkânları sonuna kadar harcarken okullar birilerinin egosu ve makam aşkı için niteliksiz idarecilere teslim edilemez.   Bunu yapanlar ülkeye, topluma en büyük ihaneti yapmış olurlar.

Okullarımızda nitelikli idareci ve öğretmen, eğitimde disiplin ve kalıcı başarı istiyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları