İkram Kali

Dijital Dünya

İkram Kali

Ayakta kalma mücadelesi veren yerel medya çok zor günler geçiriyor. Kentlerin hafızası niteliğindeki köklü gazeteler ve 1990 sonrası emek ve öz sermayelerle kurulan yerel televizyon kanalları bir bir kapanıyor. Diğer taraftan iletişim alanında sınır tanımayan dijital platformlar baş döndürücü hızla gelişmeye devam ediyor.  Pandemi sürecinde, eğitimden alışverişe, sağlıktan bankacılık işlemlerine, eğlenceden bilgiye, insani dayanışma ve yardımlaşmadan akademik toplantılara ve hayatın birçok alaında yeni dijital teknoloji platformlarından yararlanıldı. İnsanların günlük yaşamına dijital teknoloji yön verdi.

Gün sosyal medya ile başladı, sosyal medya ile sonlandı.  Sosyal medya, internet kullanıcıları bilgi kirliliği, algı yönetimi, kişisel verilerin ele geçirilmesi gibi risk ve tehditlere mâruz kaldı ve kalıyor. Bu süreçte Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın destekleriyle Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından İstanbul Beşiktaş Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Dijital Dünya çalıştayı gerçekleştirildi. Davetli olarak katıldığım çalıştayda yararlı ve önemli konular görüşüldü.

Çalıştayı düzenleyen dernek yöneticilerini ve emeği geçenleri kutluyorum. Çalıştay öncesi Anadolu Yayıncılar Derneği başkan ve yöneticileri çalıştay öncesi meslektaşların katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda gündeme gelen sorunların rapor olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına sunulacağı kaydedildi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen yerel televizyoncular ve gazeteciler umutla sorunlarını anlatarak zor günler geçirdiklerini söylediler.

Konuşmacılar yerel medyanın yasal dayanağı ve sorumluluğu olmayan korsan yayıncılar karşısında  yalnız ve güçsüz bırakıldığını, devlet desteğinden yoksun olduklarını, haksız ve adil olmayan bazı yaptırımlara maruz kaldıklarını örneklerle dile getirdiler. 

Yerel medya kuruluşlarının bulundukları kentlerin günlük yaşamında kültüründe, toplumsal kalkınmasında, gelişmesinde yadsınamaz rolü olduğuna dikkat ceken konuşmacılar, gerekli desteklerin sağlanmaması, sorunların çözülmemesi durumunda yerel gazete ve televizyonların kapanmaya devam edeceğini belirttiler.

Toplantıda yerel basının ayakta kalabilmesi ve dijital teknolojiye geçebilmesi için öncelikle yasal düzenlemeye ve desteğe ihtiyaç olduğunu söyledim. Yerel basının sorunlarının çözümünün ilgili kurum ve kesimlerce yakından bilindiğini ama çözüme ilişkin sözlerin toplantı salonlarında yapılan konuşmalardan öteye geçmediğini belirttim.

Toplantıda konuşan Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan" Artık yeni bir iletişim dünyası ile karşı karşıyayız. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte yeni bir medya düzeni ortaya çıktı. TV izleme alışkanlıkları, gazete okuma alışkanlıkları değişti. Artık sanal ve dijital bir dünya var. Yeni bir reklam anlayışı ortaya çıktı. Kişisel verileri korumak önemli hale geldi.

Geleneksel medyanın bundan etkilenmesi kaçınılmaz. Yerel medyanın yeni dijital ortama nasıl ayak uyduracağı gibi önemli konuları ela alacağız" diye konuştu. Yerel medyanın ufkunu açacak. Son yıllarda yeni medya kuruluşlarının öne çıkığını belirten Burhan geleneksel medya ekonomik güç kaybetmeye başladı. En çokta yerel medya bu durumdan etkilendi. Yerel medyanın da kendisini güncellemesi gerekir. O nedenle T.C İletişim Başkanlığı yerel medyaya yeni bir ufuk katmak ve güçlendirmek amacıyla bu projeye destek vermiştir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof.  Dr.Fahrettin Altun, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir gibi  yetkili  isimlerin katıldığı  calistayda  Basın Ilan Kurumu'ndan bir ismin bulunmaması dikkatimi çekti. Çalıştay da önemli isimler yer aldı. Yeni İletişim Teknolojileri- Yerel ve Ulusal Medyanın ülke tanıtımına katkısı başlıklı panele; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Dr. Çağatay Özdemir (Modaratör), Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Varol, Medya Der Genel Başkanı Ekrem Kızıltaş, Habertürk tv Anahaber spikeri Veyis Ateş, Kontv Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy, Star Tv Genel Yayın Yönetmeni Nazlı Çelik konuşmacı olarak katıldı Yeni İletişim Teknolojileri- Yeni Tür Yayıncılık ve Türkiye'nin tanıtımı paneline; RTÜK Başkan Yardımcısı- İbrahim Uslu(Moderatör), Netflix Kamu politikaları direktörüPelin Mavili, Exxen Genel Müdürü Ümmü Burdan Arda, Bein Grup Genel Müdür YardımcısıOnur Gürel, Blue Tv Genel Müdürü Aydın Doğan Yalçındağ, Türk Telekom TV / OTT İçerik ve Platform Yön. Drektörü Mumammd Z. Varol konuşmacı olarak katıldı. Global bilgi ağları - Veri Güvenliği ve iletişim paneline; Kişisel Verileri Koruma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Faruk Bilir (Maderatör), YAY İletişim temsilcisi İş Geliştirme ve yeni girişimcilik direktörü Muhammed Özhan, BİP İletişim Direktörü Burak Akıncı, DEDİ İletişim BİTİDER Başkanı Ömer Faruk Sorgun konuşmacı olarak katıldı.

Çalıştay konuşmacıları dijital yayıncılık dünyasını anlatırken saniyelerden, yüksek çözünürlükten, küreselleşmeden, etkileşimden söz ettiler. Netflix  Kamu Politikaları Direktörü  Pelin Mavili konuşmasında 190 ülkede 200 milyon kişiye Türk filmi, dizi ve belgeselleri izleterek Türkiye'nin tanıtımına katkı sağladıklarını söyledi.

Türkiye'de zengin ve renkli insan hikayeleri olduğunu, hikayelerin insanlarla başladığını ve dünyaya dijital yayınlarla yayıldığını kaydeden Mavili, dijital yayıncılığın ulaştığı etki ve gücü Netflix'in Türkçe içerikli yayınları üzerinden anlattı. İstanbul'da Dijital Dünya çalıştayında  yeni dijital platformlar, rekabet, birleşme, içerik, kalite konuşulurken Van'da gündemi meşgul eden yararsız konuları bir an düşündüm. Kısır döngü, ufuk eksikliği, ideolojik saplantı ve polemikler Van'a zarar veriyor.

Yazarın Diğer Yazıları