İkram Kali

“Devlet nerede?”

İkram Kali

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakanlık Başdanışmanı Etyen Mahçupyan'ın "PKK'nın bölgede alan hakimiyeti kurduğu, şehirlere hâkim olmaya başladıkları, kamu düzeninin devletin değil PKK'nın elinde olduğu, PKK'nın bu süreçte güçlendiği" yönündeki sözleri üzerine harekete geçen CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle konuyu soru önergesiyle TBMM zeminine taşıdı. 

Oran önergesinde Davutoğlu'na şu soruları yöneltiyor:

- İçişleri Bakanı Afyonkarahisar'da, "Bu süreçte alan hâkimiyetinin kaybedildiği zamanlar oldu. Hâkimiyeti sağlayamadığımız zamanlar oldu. Kırsalda terör baskısı arttı, şehirlere inmeye başladılar. Ve şehirlerde de hâkim olmaya başladılar. Bölgede devletin devlet olması gerekir. Tedbirler alınsın. Yoksa iş tersine dönecek" açıklaması hükümet politikanızın iflas ettiğinin göstergesi değil midir?

 - Başdanışmanınız Etyen Mahçupyan bir TV yayınında, "PKK süreç boyunca çok şey kazandı. Meşruiyet kazanma yolunda mesafe aldılar. Bölgede güçlerini pekiştirdiler. Öyle ki kamu düzeni bölgede şu anda devletin değil PKK'nın elinde" açıklamasını yapmasının gerekçesi nedir? "PKK'nın Doğu ve Güneydoğu'da kamu düzenini sağlamasına" neden izin veriyorsunuz?

- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Afyonkarahisar'da,"Süreç biterse HDP de Öcalan da Adalet ve Kalkınma Partisi olarak biz de bunun altında kalırız" diye konuşmasının gerekçesi nedir? Arınç'ın bu sözleri "çözüm" sürecinin yürütülmesinde tüm yetkinin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve MİT Müsteşarına bırakılmasından mı kaynaklanmaktadır?

 - Bülent Arınç, İçişleri Bakanı ve Başdanışmanınız Mahçupyan'ın bu açıklamaları karşısında çözüm sürecini artık TBMM'ye, yasal zemine taşımayı planlıyor musunuz?

 - AKP milletvekillerinin dahi Afyonkarahisar'da "HDP'liler biliyor biz bilmiyoruz" diye yakınması karşısında TBMM'de temsil edilen partilerin tamamını bilgilendirerek çözüm sürecini TBMM zeminine ne zaman taşıyacaksınız?

- Çözüm süreci için öncelikle neden terör örgütünün tamamen silah bırakmasını sağlamıyorsunuz?

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 21 Ekim günü partisinin grup toplantısında İç Güvenlik Paketi'ni açıklarken yaptığı konuşmada   şöyle demişti: " 'Devlet nerede' diye soranlara, biz de devlet de burada millet de burada diyeceğiz…"

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “Devlet nerede” diye soruyor.

En Zengin 100 Aile

Ekonomist Dergisi, “Türkiye’nin En Zengin 100 Ailesi Araştırmasını” yayınladı. Ekonomist’in araştırmasına göre Koç Ailesi, 8 milyar doların üzerinde servetle zirvedeki yerini korurken, Türkiye’den daha hızlı büyüyen ailelerin başında Koç, Sabancı ve Şahenk geliyor. Listede Türk, Kürt, Türkiye Yahudisi, Azeri Türkü, Laz, Arnavut,  Yörük, Türkmen, Arap ve diğer etnik kökene sahip zenginlerden oluşan ülkeyi temsil eden renkli bir dağılım var.

Bölgemizden listeye giren 16 iş adamının serveti yaklaşık 40 katrilyon tutarında. Doğu ve Güneydoğulu zenginler arasında Malatyalıların sayısı dikkat çekerken Van bir zenginle listede yer aldı.  Malatya’nın başarısını vizyon, girişimcilik ruhu ve yereldeki siyasi istikrara bağlamak gerekir diye düşünüyorum. Listedeki zenginlerin tamamı sosyal sorumluluk çerçevesinde memleketlerini eğitim, sağlık, kültür kurumlarıyla donatmışlar. Van hariç.  Diyeceğim şu;  güç ekonomidir, üretimdir, zenginliktir.  Türkiye ve bölge sorunlarının çözümüne yalnızca siyasi perspektiften bakmak yanıltıcı olur. Tablo da onu diyor.

 

 3 - 4 milyar dolar

18.sırda Konukoğlu Ailesi GAZİANTEPLİ

Sanko Holding 
2013 sırası: 19

 

1-1.5 milyar dolar

31.sırda Eren Ailesi BİTLİSLİ

Eren Grubu
2013 sırası: 45


1-1.5 milyar dolar

34.sırda Torun Ailesi ERZİNCANLI

Torunlar Grubu 
2013 sırası: 35

 

1-1.5 milyar dolar

38. sırda Nihat Özdemir DİYARBAKIRLI

 Limak İnşaat 
2013 sırası: 42

 

1-1.5 milyar dolar

45.sırda Ahmet Çalık MALATYALI

 Çalık Grubu
2013 sırası: 44

 

1-1.5 milyar dolar

48.sırda Erdemoğlu Ailesi MALATYALI

 Erdemoğlu Holding 
2013 sırası: 58

 

1-1.5 milyar dolar

53.sırda Altınbaş Ailesi GAZİANTEPLİ

Altınbaş Holding 
2013 sırası: 53

 

750 milyon - 1 milyar dolar

60.sırda Erman Ilıcak MALATYALI

Rönesans Grubu
2013 sırası: 76

 

750 milyon - 1 milyar dolar

63 Bayram Aslan MALATYALI

 İçdaş 2013 sırası: 64

 

750 milyon - 1 milyar dolar

69.sırda Fettah Tamince VANLI

Rixos

2013 sırası 69


750 milyon - 1 milyar dolar

73. sırda Küçük Ailesi MALATYALI

LC Waikiki Grubu
2013 sırası: 85

 

500 - 750 milyon dolar

78.sırda İbrahim Çeçen AĞRILI

 IC Holding
2013 sırası: 88

 

500 - 750 milyon dolar

79.sırda Ethem Sancak SİİRTLİ

Hedef Grubu
2013 sırası: 72

 

500 - 750 milyon dolar

84.sırda Fikret Öztürk GAZİANTEPLİ

Opet 
2013 sırası: 82

 

500 - 750 milyon dolar

85.sırda Yahya Kiğılı BİNGÖLLÜ

Hayat Holding
2013 sırası: 84

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları