İkram Kali

Devlet kimdir?

İkram Kali

Önceki gün İzmir'de enteresan bir olay yaşandı.

Kendi kullandığı özel aracıyla İzmir'den Torbalı'ya giden Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Kabasakal, ilçeye yaklaştığı sırada önünde sol şeritte seyreden araca selektör yaparak yol istiyor. Aracın yol vermemesi üzerine sağ şeritten geçiş yapan Kabasakal, arkada kalan araç tarafından sıkıştırılarak taciz ediliyor.

Bir süre sonra Kabasakal'ın aracının önünü keserek durduran, araçtan inen iki kişi, ellerindeki sopalarla Kabasakal'ın aracının ön ve arka camlarını kırarak kendi kurallarını uyguluyorlar.

Cumhuriyet savcısı Kabasakal'ın durumu polise bildirmesinin ardından araçlarına binerek kaçan saldırganlar kısa sürede yakalanarak gözaltına alınıyor.

Olay ibretliktir.

Yaşanan saldırının benzeri hatta daha beteri her yerde her gün meydana geliyor.

Eli sopalıların, kanun tanımazların, arkası güçlü olanların kural koyması devlet otoritesinin yani yasaların, hukukun etkin varlığıyla alakalıdır. Çağdaş batı ülkelerinde eli sopalı serseriler, kendini güçlü görenler neden bizdeki gibi kural koyamıyor, neden kanun yerine geçemiyorlar? Çünkü batı demokrasisinde kuralı koyanda adaleti sağlayanda sosyal hukuk devletidir.

Devlet kimdir?

Filozoflardan Hobbes ve Locke'ye göre "toplum sözleşmesinin bir sonucu",  Aristoteles'e göre "doğal bir oluşum", Cicero'ya göre, "hukukun sonucu"  olarak tanımlanmaktadır. Başka bir ifadeyle devlet; "Ülke adı verilen belirli bir toprak üzerinde yaşayan insan topluluklarının egemenlik anlayışı ve hukuk içinde bir siyasi iktidar altında örgütlenmesinin tümüdür."

Bu arada Devlet- Hükümet ilişkisini karıştırmadan doğru anlamak lazım.

Devlet; hükûmetten daha geniştir. Hükûmet ise devletin bir parçasıdır. Devlet, devamlı ve süreklidir. Hükûmet ise geçicidir, kısa ömürlüdür. Hükûmet, devlet otoritesinin işletilmesini sağlayan bir araçtır.

 Hükûmet sadece devletin beyni olma görevindedir. Devlet, kişisel olmayan bir otoritedir. Memurlar bürokratik usullere göre işe alınır ve görevliler, hükûmetin ideolojik isteklerine duyarsız olacak şekilde seçilir.

Devlet, ortak iyiyi ve genel iradeyi temsil etmeye çalışır. Fakat hükûmet ise belli ideolojileri temsil eder.  Devlet siyasi ve teknik olarak fonksiyonlarını kurumlar aracılığı ve yetkilendirdiği kamu görevlileri eliyle yerine getirir Devlet sözcüğü aynı zamanda  mutluluk, talih gibi anlamlara da gelmektedir; "olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat" sözünde olduğu gibi.

Vatandaş için devlet:

Egemenliktir, hukuktur, adalettir, bağımsızlıktır, güvenliktir, kanunundur, kuraldır, bayraktır, sınırdır, sözdür, duruştur, sorumluluktur, düzendir, disiplindir, sağlıktır, eğitimidir, trafiktir, yoldur, imardır, kurumlardır, ciddiyettir,  merhamettir, sığınaktır, azınlığı korumaktır, kimsesizlerin kimsesi olmaktır, iştir, aştır, umuttur, haktır, barınmadır,kamu görevlisidir nihayetinde ifade ve müteşebbis hürriyetidir.  Devlet validir, askerdir, polistir, hâkimdir, hekimdir, öğretmendir, bekçidir vs. vs. zabıtadır.

Devlet otoritesi yönetimde etkin olmayınca toplumda zorbaların, eli sopalıların, gücünü karanlıklardan alanların kuralları geçerli oluyor, talan, vurgun, güçsüzü ezme, gasp kural haline geliyor. Namuslu onurlu dürüst vatandaşa gelince yaşam onlar için cehenneme dönüyor.

Yasalar işlemeyince devletin amiri memuru da karar alamıyor, kanunları uygulayamıyor ve iş yapamaz duruma geliyor. Halkta korkudan kural koyanlara boyun eğiyor.

 Vatandaş devleti yaşamın her alanında sosyal hukuk gücüyle görmek istiyor.

 

Kamu vicdanı

Biliyorsunuz. Kadıköy Müjdat Gezen Sanat Merkezine 20 Şubat Pazartesi günü sabaha karşı saldırı düzenlendi. Tek kişi olduğu belirlenen saldırganın, güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerinde elindeki benzin bidonu ile sanat merkezini kundaklayıp olay yerinden ayrıldığı tespit edildi.

Ardından şahsın benzin aldığı istasyonun güvenlik kamerası görüntülerini izleyen ekipler, olayda kullanılan aracın plakasını ve saldırganın kimliğini belirledi.

Mahkeme kundakçıyı adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Toplumdan tepkiler yükselince kundakçı hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilerek kundakçı, yakalanarak tekrar gözaltına alındı!

 Gelinen noktada toplum faili belli kundakçının serbest bırakılmasına, tekrar gözaltına alınmasına bir anlam veremedi.

 

Fatma teyze

İstanbul'da kundakçıya gösterilen hoşgörü Manisa'nın Soma ilçesinde tek başına bir odada yaşamaya çalışan 82 yaşındaki Fatma Sazan'a gösterilmeyince kamu vicdanı bir kez daha isyan etti.  İki olay aynı gün ekranlara geldi, yazılı basına yansıdı.

Fatma teyze sözüm ona 13 Şubat 2014 tarihinde evinin önündeki bir kavgayı ayırmak isterken değnekle bir kişiye vurarak yaralamış. Bu iddia üzerine teyzeye 5 ay hapis cezası verildi. 3 bin lira paraya çevrilen cezasını ödeme gücü olmadığı için kamu görevi cezası verilen teyze, yaklaşık 5 ay boyunca her gün soğuk havada 4 saat cami nöbeti tuttu!

İddiaya göre, Fatma teyze, kavga edenlerin yanına gidip, değneğiyle ayırmaya çalışmış. Kavga eden kişilerden birinin kendisine sopayla vurması üzerine, Fatma teyze de değneğiyle karşılık vermiş. Kavgaya karıştığı ve bir kişiye değnekle vurduğu ileri sürülen teyze için hakkında, kasten yaralama suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle Soma 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nce dava açılmış.

Mahkeme geçen 15 Mart'ta Fatma Sazan'a kasten yaralama suçundan 4 ay hapis cezası veriyor. Bu cezası suçun silah sayılan değnekle işlenmiş olması nedeniyle yarı oranında arttırılıp, 6 aya çıkarılıyor. Duruşmadaki iyi hali gözönünde bulundurulan yaşlı kadının bu cezası daha sonra 5 aya indirilip, 3 bin lira paraya çevriliyor.

3 bin liralık adli para cezasını taksitle bile olsa ödeyecek gücü olmadığını belirten yaşlı kadına, cami bekleme cezası veriliyor. Fatma teyze evinden çıkıp güçlükle yaklaşık 500 metre ilerideki İlim Işıktır Camisi'ne giderek nöbetini tutmaya başlıyor. Yaklaşık 5 aydır her gün camiye giderek nöbet tutan teyzenin yaşadıklarını televizyondan izlerken kendimden utandım.

Teyzenin durumu basına yansıyınca harekete geçen Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi, yaşlı kadının kalan 10 günlük cezasının karşılığı olan 480 lirayı ödeyince yaşlı teyzenin cami bekleme nöbeti cezası kaldırıldı.

 Fatma teyzenin miras ile ilgili bir işlemi olmuş olsaydı kendisinden Aklı Denge Raporu istenirdi. Düşünüyorum da 82 yaşında iki büklüm bakıma muhtaç bir kadının fiziki gücü acaba nedir? Silah sayılan bastonla birine vurduğunda karşındakinde ne gibi bir hasar meydana getirir!

Devlet dediğimiz millet, adalet dediğimiz kamu vicdanıdır.

 

 

Sözün özü

"Allah size insanlar arasında hükmettiğiniz zaman, adaletle hükmetmenizi emreder."  Kur'an-ı Kerim

"Adalet güzeldir; fakat devlet yöneticilerinde olursa daha güzeldir." Hz. Muhammed

"Bir devletin devamı ve bekası, adaletle mümkün olur" Hz. Ali

"Kanun, nizam ve asayiş, devletlerin vasıflarını ölçecek üç temel unsurdur." Charles de Montesquieu

 "Bir devlette, kurnazların akıllı kimseler diye geçinmesi kadar, zararlı hiçbir şey yoktur" Francis Bacon

"Devlet için gençliğin eğitim ve öğretimi ile uğraşmaktan, daha büyük ve daha kutsal bir hizmet düşünülemez" M. T. Cicero

"Bir devleti güçlü kılan şey genel iyiliktir, yoksa özel çıkarlar değil" Nicola Machiavelli

"Devlet ne kadar yozlaşmışsa, o kadar çok kanun olur" Tacitus Aristoteles

 

 

Oduncu İlyas

Odun Kırıcıydı, Adı İlyas'tı

Yanaştım Yanına, Yüzünü Astı

'İşin Nasıl" Dedim Bir Küfür Bastı

Arkasından Baltasını Biledi…

 

'Bana Bak Arkadaş" Dedim, Dedi 'Ne?"

Dedim 'Sen Bir Vatandaşsın" Dedi 'He!"

Dedim 'Kanunun Var", Dedi 'Çekil Be!"

Arkasından Baltasını Biledi…

 

Dedim 'İlin Nere Senin", Dedi 'Van…"

Dedim 'Çoluk-Çocuk", Dedi 'Sekiz Can!"

Dedim 'Düzelecek…" Dedi 'Ha Zaman?"

Arkasından Baltasını Biledi…

 

Dedim 'Gidiş…", Dedi 'Onlara Göre"

Dedim 'Kötü Mü Ki?", Dedi 'Bin Kere!"

Dedim 'Hak, Adalet…", 'Tu" Dedi Yere

Arkasından Baltasını Biledi

 

Açıldı Gözleri Atıldı Öne

Dedim Dur Bakalım, Dedi Ne Güne

Dedim, Şu Feleğin Ocağı Söne

Arkasından Baltasını Biledi

Aşık İhsani

Yazarın Diğer Yazıları