İkram Kali

Devamını bekliyoruz

İkram Kali

52 yıllık bir geçmişe sahip olan Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Mehmet Atalay ile birlikte son yıllarda kabuk değiştirerek değişim yaşıyor. Hantal, içe dönük görünümünü gerilerde bırakan BİK çağdaş,  dinamik, şeffaf bir yapıya bürünüyor. Önce çeşitli illerde şubeler açan BİK “Marka Şehirler “ ana başlığı altında topladığı Medya ve İletişimde Tecrübe Paylaşım Günleri seri seminerleriyle farklı bir organizasyona imza attı.  Seminer Konya, Erzurum’dan sonra dün de Van’da gerçekleştirildi.  Seminerin amacı meslekte deneyim sahibi gazetecileri yerel basınla buluşturmak.  

 

Seminer öncesi Van’ın yerel basın temsilcileri, gazete sahipleriyle akşam bir araya gelen Mehmet Atalay, 2011 depreminde matbaası, bürosu, evi yıkılan, yakınlarını kaybeden Van yerel basınının büyük zarar görmesine karşın Kurtuluş savaşı ruhuyla 12 gazetenin birleşerek Bölge gazetesi adı altında gazetecilik görevlerini devam ettiklerini söyledi. Atalay, Van basınının depremde örnek gazeteciliğe imza attığını, Van’ın sesini duyurma çabalarını takdirle anımsadığını ifade etti.  Sohbet havasında geçen toplantıda yerel basından meslektaşlarımız Atalay’a çeşitli sorular yönelttiler. Türkiye Spor Yazarları 2012 yazılı spor dalında Türkiye birinciliği ödülünü kazanan spor muhabirimiz Rıdvan Can’a İstanbul ‘da TSYD ödülünü veren Mehmet Atalay toplantıda arkadaşımızı bir kez daha kutlayarak Vansesi’nin aldığı ödülden kendisinin de gurur duyduğunu söyledi.

Toplantıda Van’ın 76 yıllık sesi, gücü ve yerel markası Vansesi gazetesi yazı işleri müdürü olarak ilimizde düzenlenen bu seminerden duyduğumuz memnuniyeti dile getirdim. Bu arada BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay’a BİK İstanbul’da basın müzesi kurması, müze kurulması halinde Vansesi’nin 90 yıllık Alman malı ilk matbaasını kurulacak müzeye bağışlayabileceğimizi, Vansesi gibi köklü Anadolu gazetelerinin arşivlerinin korunması, gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla dijital ortama taşınması,    mesleki eğitim seminerlerinin her yıl düzenlenmesini,  yerel basına bedeli karşılığında fotoğraf makinesi, bilgisayar gibi teknik destek sağlanmasını dile getirdim.    

BİK’in üst düzey yöneticileri ile şube müdürlerinin de hazır bulunduğu toplantıda Atalay önerlerimizi not alarak teşekkür etti.  

Elite World Van Oteli’nde düzenlenen Medya ve İletişimde Tecrübe Paylaşım Günleri seminer BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay YYÜ Rektörü Prof. Dr Peyami Battal, Valisi Aydın Nezih Doğan’ın protokol konuşmaları ile başladı. Seminerde RTÜK Başkanı Davut Dursun kurumuyla ilgili ayrıntılı bir sunum yaparak RÜTÜK’ün sansür uygulamadığını söyledi.  Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kazancı’nın moderatörlüğünde seminerin sabah oturumunda;

Radyo ve televizyonlarda heyecanlı futbol ve boks maçları anlatımıyla hepimizin hayranlıkla dinlediği ünlü spor spikeri Orhan Ayhan çok arzu etmesine karşın ancak 75 yaşında ilk defa bugün Van’a gelebildiğini söylemesi ilgi çekiciydi.  Meslek hikayesini ve anlılarını paylaşan Orhan Ayhan fotoğraflar eşliğinde yaptığı sunumda efsane boksör, tüm zamanların en iyisi, dünya ağırsıklet boks şampiyonu Muhammet Ali Clay’ın televizyonda anlatacağı maçıyla ilgili yaşadıklarını aktararak salonda bulunan orta yaş grubu katılımcıları o günlere götürdü.   Ayhan o günü şöyle aktardı:  “Ankara’da bir otelde kalırdım. Aşçılar, yardımcıları, garsonlar hepsi erken saatlerde 1.5-2 gibi beni uyandırırlardı. Önüme ballar, çaylar gelir, sıkı bir kahvaltı yaparım. Ondan sonra çıkar uzun bir yürüyüş yapardım sabaha doğru Ankara’da. Attığım her adımda bir sürü evde ışıklar yanardı. Bunların çoğunun mutfak lambası olduğunu biliyordum. Hanımlar çaylarını koyarlar, beyler kalkar ve sabah saat 4-4.5 gibi biz orda siyah-beyaz canlı yayına gireriz, 1970’li yıllar bunlar. Ve yer yerinden oynar Türkiye’de bir Muhammed Ali’nin, bir Müslüman boksörün dünya şampiyonu olması ve önüne geleni indirmesi Türkiye’de de çok büyük ilgiyle takip edilirdi.”

Büyük alkış alan Orhan Ayhan’a çeşitli sorular yönelten katılımcılar ünlü sunucudan argo,  sokak ağzı kullanarak maç anlattığını sanan spikerlere eğitim vermesini istediler.

 Mesleki hikayesini aktaran Televizyon Sunucusu ve Program Yapımcısı İnci Ertuğrul depremin ikinci günü Van’a geldiğini belirterek unutamadğı olayı anlattı. Ertuğrul,  “ Van’da beni sarsan bir olay yaşadım ve mesleğimin 7 gün 24 saat devam ettiğinin farkına vardım. Depremin ikinci gününde bir kadın yanıma yanaşıp o zaman bir televizyon programında yayınlanan programla ilgili ‘Biz çok incindik’ dedi. O gün bir daha hatırladım ki bizim her söylediğimiz söz bir başkasını üzebilir, kırabilir. O yüzden daha dikkatli olmalı ve kelimeleri ona göre seçmeliyiz” ifadelerini kullandı.   

Ensonhaber Medya Grup Başkanı Serkan Kalemciler dijital yayıncılığın önemine değindi.

Medya ve İletişimde Tecrübe Paylaşım Günleri seminerine öğlen arası verilen yemek sonrası Prof. Dr. Metin Kazancı’nın moderatörlüğünde devam edildi.

Türkiye’nin ünlü magazin gazeteci yazarı Aykut Işıklar askerliğini Van’da Jandarma olarak yaptığını, Yalçın Kitapçı’nın kendisine o dönem sahip çıktığını ve destek olduğunu, bu iyliğini hiç unutamadığını söyledi.  Aykut Işıklar seminerde mesleki deneyimini aktarırken gazetecilik yapmak istiyorsanız memur gibi yaşama sahip olunamayacağına dikkat çekerek “ Haber yapmak istiyorsanız mutlaka haberin yerinde olmalısınız.  Ahmet Kaya’nın yaşadığı olay anında oradaydım. 45 yıllık magazin gazeteciliği haytım boyunca sürekli davalık oldum. Aracıma bomba bırakıldı. Gazeteci sanatçıdır.”  dile getirdi.

TV 8Erken Baskı Programı sunucusu Özge Uzun konuşmasına gazetemize övgüler yağdırarak başladı.   Uzun, “  İki gündür Van’dayım. Yerel gazeteleri inceledim.  Vansesi gazetesi ilgimi çekti.  Yerel bir gazetenin objektif, tafrasız, kaliteli gazetecilik yaparak Van gibi bir yerde 76 yıl boyunca ayakta durması takdire şayandır.  Ulusal gazeteler bile bu kadar uzun ömürlü olamayabiliyor. Vansesi’ne emeği geçenleri kutluyorum. Gazetecilik emek isteyen zor bir meslektir. Gazetecilik okumak isteyen öğrencilere Türkiye’de gazeteciliğin zorluklarını anlatarak yardımcı olmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Fotoğrafları dünyanın birçok ülkesinde yayımlanan ödüllü Foto Muhabiri İbrahim Usta kendisinin iletişim fakültesi mezunu olmadığını meslekte alaylı olduğunu, çalışarak, koşturarak yetiştiğini sadece fotoğrafçılık yaptığını belirttiği konuşmasında fotoğraf çekim teknikleri ve fotoğraf çekerken yaşadığı ilginç anılarını paylaştı.  Usta, çektiği fotoğraflardan oluşan sunum gerçekleştirdi

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından ilimizde organize edilen  "Marka Şehirler"  semineri yararlı ve güzel geçti.  "Marka Şehirler"  seminerini iki kelimeyle özetlersek dinledik, anladık, anlaşıldık.

Başta BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay olmak üzere emeği geçenlere ve seminer konuşmacılarına teşekkür ediyoruz. Bu tür etkinliklerin devamını bekliyoruz

Yazarın Diğer Yazıları