İkram Kali

Dersinize iyi çalışacaksınız!

İkram Kali

Bakan ve üst düzey bürokratların Van Güçbirliği Platformu nedeniyle kentimizde kamu ve sivil temsilcilerle bir araya gelerek sorunları, ihtiyaçları yerinde dinlemeleri, çözüm önerilerini yerinde tartışmaları yararlıdır.

Hafta sonu Güçbirliği Platformu Ulaşım Komisyonu toplantısına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Karslı hemşehrimiz Ahmet  Arslan, beraberinde üst düzey bürokratlarla birlikte katılması yararlı ve önemliydi.  

Geniş katılımla yapılan toplantının açılışında konuşan platformun fikir babası Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Van Güçbirliği Platformu hakkında yapıcı olmayan eleştirilere sitem ederek yaptıkları çalışmaları önemsediklerini,  platform komisyonlarında ve toplantılarında kayıt altına alınan araştırma ve görüşme kayıtlarının kentin hafızasını oluşturduğunu söyledi. Bir öneri: Söz konusu kayıtların Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı  (DAKA) tarafından 8 başlık altında kaynak kitap haline getirilmesi kent hafızasına kalıcı katkı olur.

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, Van Güçbirliği Mütevelli Heyeti Başkanı Murat Zorluoğlu kısa ve öz konuştu!

 

Genel müdür düzeyinde katılan bürokratların Van'da kurumlarınca yapılan hizmetler, devam eden ve öngörülen projelerle ilgili sunumlar yaptığı toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlamalar Genel Müdürü Yavuz Erdal'ın katılımı toplantının önemsendiğini gösteren ayrıntıydı.  

Toplantı vesilesiyle kentimizdeki önemli bir eksikliğe dikkat çekmek isterim.  Salondaki fotoğrafa bakınca kentimizde biri 2-3 bin,  diğeri bin kişilik iki konser salonu, çeşitli büyüklülerde bir kaç adet de toplantı salonu,  galerileri ve çalışma atölyeleri olan modern Kültür Merkezi'ne büyük ihtiyaç olduğunu bir kez daha gördüm. İlgililerinin dikkatine sunuyorum.

Van Güçbirliği Platformu Ulaşım ve Lojistik Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Orhan Deniz Van'ın ulaşım ve lojistik ihtiyaçları ilgili detaylı bilgilendirme yaptı.  Sunumda önemli konuların altı çizildi ancak bazı eksiklikler, yanlışlar vardı. Örneğin raylı taşıma güzergâhında yalnızca Edremit-Üniversite arası öngörülmüş.

Elite Woorld Hotel 'de yaklaşık 3 saat süren toplantıda meslek odaları başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, toplantıya şahsen davet edilenler Bakan Arslan'a sorular yöneltilerek bazı istek ve önerilerde bulundular. Soruların, önerilerin bir kısmı ulaştırma sektörüyle ilgili bir kısmı gündem dışıydı.

Bakan Arslan'ın bakanlığının Van'da yürüttüğü çalışmaları anlattığı, soruları yanıtladığı konuşmasının başında beraberindeki bürokratları "marifet iltifata tabidir" sözüne vurgu yaparak onure etmesi hoş bir yaklaşımdı.

Aldığı notlar üzerinden soruları yanıtlayan Bakan Arslan, Van- Tatvan Kuzey Demiryolu hattına şimdilik gerek olmadığını kaydederek Van Gölü üzerinden taşımacılığa devam edileceğini, dünyada yalnızca Van Gölü üzerinde değil Çin-İngiltere ve daha birçok ülkede feribotlarla vagonların taşındığını, Van Gölü Ekspresi trenlerinde yer sorunu olmadığını söyledi. Van-İran arasında uçak seferlerini bir döneme mahsusu yoğunluk nedeniyle başlatılmasının ekonomik olmaması nedeniyle hava yolu şirketlerince tercih edilmediğini, Kapıköy- Hoy arasının 60 değil 67 Km. olduğunu,  Çevre Yolu'nun kamulaştırma yönetimiyle yapılmayacağını söyleyen Arslan, diğer illerde yapılan çevre yollarındaki gibi Van Çevre Yolu'nun da 18. madde kapsamında yapılacağını, ancak projede değişme gidilerek 3 gidiş 3 geliş olarak projenin otoban standardına dönüştürüldüğünü,  Kuskunkıran geçidine ikinci bir tünel daha yapılacağını, Van Sahil Yolu'nun yapımının İpekyolu'nun peyzaj çalışmaları ve yol yapımları kapsamında değerlendirileceğini,  yapılacak etüt projeleri sonunda Van'ın ihtiyacı olan raylı toplu taşıma sistemine kavuşturulacağını, gece uçuşları için gerekenin yapılacağını ve pistin de  uzatılacağını söyledi.   

Bakan soruların bir kısmını açık şekilde yanıtlarken bir kısmını pas geçti. Otogar görünümünde olan Ferit Melen Hava Limanı'nın modernleştirilmesi önerisine kendine göre yanıt vererek ihtiyaç olursa büyütüleceğini söyledi.

Şimdi de gelin iğneyi karşıdakine, çuvaldızı kendimize batıralım.

Toplantıda söz alan sivil konuşmacılardan tek biri talebiyle ilgili bir dosya bakana sunmadı.  Birçok konuşmacı diğerini tekrarını yaptı. Kolektif çalışma anlayışı, ortak dil ve üslup olmadığı görüldü.  İlgi çeken konularda konuşmacı sayısı bir iki kişiyle sınırlı kaldı. Bakanı ve toplantıya katılanları vizyonuyla şaşırtan hatta düşündüren konuşmacı çıkmadı. Bakan bürokratlarıyla ayağınıza gelmiş ve size 3-4 saat zaman ayırmışsa arkadaş sen de bu fırsatı sonuna kadar verimli kullanmaya bakmalısın. Bakanı ve bürokratlarını elindeki sağlam verilerle, bilgi ve belgelerle isteklerine ikna etmelisin. Ama olmadı.

 Platformda Van'ı temsil eden kesim dersine iyi çalışmadığı, donanımlı hazırlanmadığı için bu nedenle sorularında, önerilerinde zayıf ve etkisiz kaldı. Bu eksikliği gören Bakan Arslan da  bazı soruları yanıtlarken tekziplerde, itirazlarda, eleştirilerde bulundu. Şahsen bu tabloya üzüldüm. Neden biz böyleyiz dedim kendime.

Dostlar, kimseye kızmaya, darılmaya gerek yok.

Önce kendimize bakacağız. Sonra da acımasızca öz eleştirilerde bulunacağız.

Van olarak bizim her türlü hizmeti isteme hakkımız var. Ancak neyi nasıl, ne zaman isteyeceğimizi hala doğru dürüst bilmiyoruz.  Araştırmalar, incelemeler yapmadan istiyoruz, konuşuyoruz.  Teknik yönümüz, vizyon kapasitemiz çok zayıf. Hala köylü mantığıyla hareket ediyoruz.

 Her şey para değil.

Kentimizden önce kendimizi donatarak geliştirmek zorundayız.

Bir başka konu.

Toplantıya katılan ve söz alanlardan tek bir kişi o da üstü kapalı Van Gölü'nün katledilmesine değindi. Van'ın yaşam alanı Edremit'te Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü tesisleri köprülü üst kavşağı uğruna güzelim Van Gölü sahilinin taş, toprak betonla doldurularak çirkin beton yığınına dönüştürülmesine sözüm ona Van sevdalısı  bir isim değinerek Vanlıların üzüntülerini, tepkilerini dile getirmedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet  Arslan ve Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal'ın bir arada olduğu toplantıda Van Gölü'nün katledilmesinin konuşulmaması, Vanlıların doğal değerlerine karşı toplumsal duyarlılıklarının olmadığı izlenimini verdi.

Van Güçbirliği Platformu Ulaşım Komisyonu toplantısı her şeye rağmen yararlı olmuştur.

Yazarın Diğer Yazıları