İkram Kali

Dedi mi?

İkram Kali

Biz önce kendi memleketimize bakalım.

Kayyım atamalarını bu saatten sonra tartışmanın ne memlekete, nede kimseye bir yararı var. Dürüst olalım, eğri oturup doğru konuşalım. Belediyelerin bu noktaya nasıl , neden  ne zaman geldiğini hepimizi çok iyi biliyoruz. 

Neyse.

17 Kas 2016 günü İçişleri Bakanlığı tarafından Van Valisi İbrahim Taşyapan Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak atandı. Birkaç gün sonra bu atamanın 4. ayına girilmiş olacak.  

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde genel sekreter, KASKİ genel müdürlüğü yapan Mustafa Yalçın, geçen hafta Van’a gelerek görevine başladı. Yalçın, genel sekreter yardımcıları ve daire başkanlarıyla bir araya geldiği toplantıda az ama öz mesajlar verdi.

Yalçın,  masanın etrafındakilere dedi ki;

Arkadaş, birlik içersinde huzurlu bir şekilde sorumluluğumuzun gereğini yerine getirerek halkımıza hizmet edeceğiz.  Sen, ben, o yok, biz varız diyerek takım ruhu ve motivasyon yaratılmaya çalışıldı mı? Çalışıldı.

Arkadaş, bizim görevimiz çalışmak, memlekete hizmet yapmaktır. Siyaset konuşmak, siyasi alana girmek bizim işimiz değil, bırakalım siyaseti siyasetçiler yapsın.  Belediye ile siyaset arasına kalın bir çizgi çekildi mi? Çekildi.

Arkadaş, bizden önceki belediye yönetimi ve çalışma arkadaşlarıyla ile ilgili konuşmak yok. İşinizi yapın polemik yaratmayın dedi mi? Dedi.

Arkadaş, zamanımız çok kısa işimiz çok. Kaybedecek zamanımız yoktur, vakit nakittir. En büyük sermayemiz zamandır.  Elinizi çabuk tutun Van için proje üretin. Mazeretimiz yoktur, ama hesap soracak çoktur uyarısında bulundu mu? Bulundu.  

Arkadaş, hızlı ve atik olun.  Hızlı olurken kontrollü olun ama hata yapmaktan da korkmayın. İş yapan hata yapar. Yeter ki samimi, çalışkan dürüst olun.  Etrafta gezinip ortada görünmeyin, sorumluluk aldıysanız mazeretlere sığınmadan temponuzu yükseltin dedi mi? Dedi.

Arkadaş,  memleketin ihtiyaçları, vatandaşların bekleyen işleri hantal yapıyla masa başında vatandaşa eziyet çektirilerek çözülemez.  Hızlı olacağız, sinerji ve heyecan yaratacağız. Rölantide, keyfe keder de babam, ha babam iş anlayışını terk edin denildi mi? Denildi.  

Arkadaş belediyeler vatandaşın yaşamını kolaylaştırmak, yaşanılabilir kaliteli kent yaratmak için vardır. Vatandaşa efelik yapmak, gereksiz bürokratik engeller çıkarmak kırk dereden su getirmek yoktur. Personel vatandaş için hizmet eden kamu görevlisi olduğunu bilecek.  Çok maaş az iş, bankamatik personeli olmak, yan gelip yatmak yoktur. Dosyaları, evrakları aylarca bekleterek şaibe yaratmak göz kırpmak yok dedi mi? Dedi.

Arkadaş,  bilgi birikiminize güvenerek büyük düşünün, vizyon sahibi olun. Van için artı değer katın.  Van’ı köy görüntüsünden kurtararak modern şehir yapacaksak proje üretin, önce şehirli gibi düşünün dedi mi? Dedi.

Arkadaş, bir yığın vasıfsız adamla asla iş üretmezsiniz. Çok adam çok iş demek değil.   Az adamla çok iş yapın.  Kapağı belediyeye atarak yan gelip yatmak isteyenlere çok heveslenmeyin dedi mi? Dedi.

Arkadaş belediye kaynakları halkın yani kamunun malıdır, har vurup harman savurmak yok. Verimli olacaksınız, tutumlu olacaksınız. Harcarken, kullanırken vicdanınızla hareket edeceksiniz dedi mi? Dedi.

Arkadaş, Van halkı belediyesine yolu düştüğünde gönül rahatlığıyla gelmeli, iş ve işlemlerini en kısa sürede ve en kaliteli şekilde sonuçlandırmalıdır. Vatandaş belediyede işi için birilerini aracı etmeyecek, birbirleri vatandaşı açık gizili söğüşlemeyecek dedi mi? Dedi.

Diyende belli, duyan da belli.

 

Bu gidişle…

Van Büyükşehir Belediyesinde şu sıralar ciddi sıkıntılar var.

Belediye kurumsal yapıya ve disipline kavuşamadı.

 Tersinin düşünen varsa çıksın söylesin.

Hala merkez ve ilçe belediyeleri büyükşehir belediyesi çatısı altında bir araya gelerek koordinasyon sağlamış değil.

Kim kime bağlı, kim ne iş yapıyor, iş yapmayan neden yapmıyor belli değil.

Vatandaş belediye ye gönül rahatlığıyla gitmiyor, gidenlerinde işi özellikle imarda yürümüyor.

Hala önemli daire başkanlıklarına,  önemli kadrolara atama yapılamamış.

İmar Daire Başkanlığı boş. Kentsel dönüşüm, imar ruhsatları beklemede, Mart ayında kazma vurmayı planlayan inşaat sektörü endişeli.

Çalışma barışını zedeleyen güvensiz, kaygılı bir ortam var.

Atananlar yerlerinden emin değil, atama isteyenlerin liyakati yeterli değil.

Alınacak 100-200 kişi için 23 bin civarında iş başvurusu yapılmış belediye İş Kur’a dönmüş.

Daire başkanları müdürler var, iş yapacak personel yok, personel var iş yapacak yetenek yok.

Projenin adı var kendisi yok.

Hatırlatalım.

Bu tempoyla, bu karmaşayla, bu havayla işimiz gerçekten çok zor görünüyor.

Ne şiş yansın ne kebap politikasıyla olmaz, olmayacak.

İnşallah yanılırız.      

 

Hoş boş işler

Van’da kabul gören bazı çevrelerde çok sevilen bir geleneğimiz daha oldu.

Nasılsa iş yok zaman çok.

Ben sana “hoş geldin ” diyorum, e artık sen de bana “hoş geldin” dersin. 

Ben seni ziyaret ediyorum, sende beni ziyaret edersin.

“Memleketi sen mi kurtaracaksın”

 Makama yayılalım, çay içelim havadan sudan konuşalım. İki dedikodu yapalım, bir kahkaha patlatalım. İşi olanları çatlatalım kapıda bekletelim.

Ne sen çalış, ne 

Yazarın Diğer Yazıları