İkram Kali

CHP Van'da var, ama yok?

İkram Kali

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) kongre süreci başladı. İl ve İlçe Başkanlığı seçimlerinde oy kullanacak delege seçimleri devam ediyor. Listeler çetin yarışıyor. Bazı yerlerde delege seçimleri kıran kıran geçiyor. Ancak TBMM'deki sandalye sayısına göre Türkiye'nin ikinci büyük partisi olan CHP, Doğu ve Güneydoğu'da neredeyse hiç yok. Van'da delege seçim yarış ve heyecanından söz etmek mümkün değil.

Delege seçimlerinin yapılmamasına yönelik eleştiriler var.

Deniliyor ki;

"Geçmişte milletvekili, belediye başkanı, il genel meclisi ve belediye meclis üyesi çıkardığı Van gibi kentlerde var mı yok mu belli değil. CHP üst yönetimi Doğu ve Güneydoğu kentlerinden sanki vazgeçmiş. Arada sırada bir iki milletvekili ve parti yöneticisini bölgeye göndererek işe yaramayan raporlar hazırlayarak bölgede siyaset yaptığını sanan CHP yöneticileri yanılıyor. Bunda da ısrar edilmesi soru işaretleri yaratıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Van özelinde Doğu ve Güneydoğu'nun kalkınması ve gelişmesi için özel projeleri, hedefleri olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu CHP'nin Van'da HDP'ye göz kırparak veya farklı siyasi anlayışların arka bahçesi konumuna düşerek başarılı olması mümkün değil. Az olsun ama CHP'ye inanların oyu olsun. Van başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu kentlerinde CHP öncelikle gerçek kimliğine bürünmelidir. CHP'yi bölgede tabela partisi konumuna düşürenlerin amacı farklıdır. Seçimlere asılmak yerine kazanmamak için her şey yapılıyor. Bunu da herkes görüyor. Diğer kentlerde delegeler yarışırken Van'da bu heyecanın gerçekleşmemesi bu anlamda üzücüdür. CHP'yi bölgede bu duruma düşürenler Türkiye'ye de kötülük ediyor."

10 yıldır CHP'de çeşitli kademelerde siyaset yapan, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Milletvekili adayı olan CHP İl Başkanı Mehmet Kurukcu'ya CHP'nin neden Van'da delege seçimi yapmadığını sordum.

Kurukcu sorumu yanıtlayarak şunları söyledi:

"CHP'nin 37'nci Olağan Kurultay hazırlıkları başladı.  Buna göre, 8 Kasım-1 Aralık 2019 tarihleri arasında mahalle delegeleri seçimi, 14 Aralık 2019-27 Ocak 2020 tarihleri arasında ilçe kongreleri, 3 Şubat-2 Mart 2020 arasında da il kongrelerimizi yapacağız. Muhtemelen 2020 Nisan ayında CHP büyük kurultayını gerçekleştireceğiz. Köy ve mahallelerde delegeler üyeler tarafından seçilir. Delege seçimleri güçlü olduğumuz yani üyemizin çok olduğu yerlerde yapılıyor. İpekyolu'nda 700, Gevaş'ta 70, Gürpınar'da 75, Muradiye'de 72 üyem var. İpekyolu'nda aktif üye sayımız çok düşüktür. Dolaysıyla üye sayımız mahalle delege seçimi için yeterli değil. Buna rağmen ilk defa İpekyolu ve Tuşba ilçemizde delege seçimi gerçekleştirdik. Van'da CHP'nin elinde bir iki belediye olmuş olsaydı üye sayısını rekor düzeye çıkararak delege seçimlerini gerçekleştirirdik. Siyasetin nasıl yapıldığını o zaman gösterme imkânımız olurdu. Yapılması gerekenlerin bir çoğunu kendi imkânlarımızla yapıyoruz. Buna rağmen benim dönemimde 4 yıl içinde 32 CHP heyeti Van'a gelmiş. Van tarihinde ilk defa 81 il başkanın katıldığı İl Başkanları Toplantısı Van'da yapılmıştır. Bunu hiçbir parti gerçekleştirememiştir. CHP'nin köklü tabanı Van'ın yerlileridir. Bu bir gerçektir. Birçoğu daha önce küstürülen bu ailelerimizi, dostlarımızı 10 yıldır CHP'de göremiyoruz. Kendilerini ziyaret ederek partiye davet ettim. Yönetimde, ilçe teşkilatlarında görev almalarını, milletvekili ve belediye başkan adayı olmalarını rica ettim ama gelmiyorlar. Kendilerine buyurun gelin, bizi eleştirin, sorgulayın ve yönlendirin diyoruz ama gelmiyorlar. Partimize emek vermiş, oy vermiş insanlarımızın başımızın üstünde her zaman yeri var. Yapıcı tüm eleştirilere açığım ama partimizi yıpratmak, dedikodu yapmak siyaset değildir. CHP'nin Van'da o eski parlak günlerine yeniden döneceğine, delege seçimlerinde demokratik yarış yaşanacağına inanıyorum. Sevgili CHP'lileri partimizin çatısı altında toplanmaya davet ediyorum" dedi.

CHP'nin çeşitli nedenlerle Van'da olmadığı görüşüne Kurukcu da katılıyor.

 Doğu ve Güneydoğu kentlerinde gergin ortamlarda geçen seçimlerde seçmenler iki parti arasına hep sıkıştırıldı. Evet, son zamana kadar seçimler bu bölgede normal koşullarda demokratik ortamda yapılmadı. Hep silahların gölgesinde, baskı altında, tehditlerle geçti. Seçmenin gerçek iradesi, tercihi sandığa yansımadı. Dolayısıyla bölgede diğer partiler gibi CHP için de siyaset yapmak kolay olmadı. Ama  bunda CHP Genel Merkez yöneticilerinin de ciddi hata ve payı var.

 CHP bölgede umut yaratmaktan sanki çekiniyor. Doğu'da CHP'nin karşılığı var ama bazı CHP yöneticileri ya bu gerçeği görmek istemiyor ya da tribünlerden maçı izlemek işlerine geliyor.CHP Genel Merkezi'nin tepki çeken bu tutumu tabanında manidar karşılanıyor.

Yanlışlar yapıldı, yapılmaya da devam ediyor.

CHP'ye kuşaklar boyu hizmet etmiş partililer bir şekilde küstürülerek gönül bağları koparılmış. HDP seçmeninin CHP'ye kayması mümkün değilken HDP ağzıyla siyaset yapma girişimleri, HDP'den rol çalma çabaları oy kazandırmadığı gibi kendi tabanını da partiden uzaklaştırmıştır.

Özetle.

CHP kendi gerçek kimliği ve politikalarıyla sahada olmalı. CHP'nin tabanını toparlayarak ayağa kaldıracak siyasi çalışma ve örgütlenme başlatmasına ihtiyaç var.

 Doğu ve Güneydoğu'da CHP'nin başarılı olabilmesinin temel koşulu,  kendi söylemleriyle tüm kesimleri kucaklayabilecek heyecan ve umut oluşturulmasından geçmektedir. CHP'nin bölgedeki etkin siyasi varlığı kentimiz için de, Türkiye için de, demokrasi için de kazanımdır.

 

CHP Van Milletvekilleri

1920 1. Dönem Milletvekilleri dışında 1923-2012 yılları arasında yapılan 12 seçim dönemde CHP Van'dan milletvekili çıkarmış. Hakkı Ungan, İbrahim Arvas, Münip Boya, Muzaffer Koçak, Rüştü Oktar, Ferit Melen, Kazım Fikri Özalp, Abdulvahap Altınkaynak, Abdulhakim Arvas, Tevfik Doğuışıker, Mehmet Sait Erdinç, Mehmet Emin Erdinç, Mehmet Salih Yıldız, İhsan Bedirhanoğlu, Muslih Görentaş, Memet Kartal CHP Van Milletvekili olarak TBMM'de yer almışlar. 2012'den sonra CHP Van'dan milletvekili çıkarama başarısı gösterememiştir.

 

 

CHP'nin aldığı oylar

CHP son genel seçimlerde Van'da 2003'de 13307, 2007'de 12445, 2011'de 15899, 2015'de 6798,1 KASIM 2015'de 6946, 2018'de 13910 oy almış. Yerel seçimlere gelince. CHP Van'da 1999'da 1510, 2004'te 591, 2009'da 1068, 2014'de 3500,2019'da 10299 oy alabilmiştir.

Yazarın Diğer Yazıları