İkram Kali

''Çarşı vicdandır, yargılanamaz''

İkram Kali

1982 yılında   temelleri atılan  futbol maçlarını ağırlıklı olarak Kapalı Tribün'de izleyen "Çarşı her şeye karşı!" ve "Evdeki hesap Çarşıya uymaz”  sloganları ile bilinen Çarşı grubunun markalaşan amigosu Ermeni yurttaşımız Alen Markaryan'dır.

Çarşı grubu diğer taraftarlardan ya da taraftar gruplarından ilginç bir bileşen olmasıyla ayrılır. Çarşı maçlarda takındığı tavırlar, açtığı pankartlar, dile getirdiği tezahüratlarla ülkemizde yaşanan sosyal olaylara duyarlı bir taraftar profili çizer.

Farklı sosyal tabakalardan, kültürel çevrelerden ve etnik kimliklerden, farklı ve hatta çatışan politik ve ideolojik alanlardan insanlar Çarşı Grubu adı altında toplanmıştır. 

Muhalif bir görünüm ve söylem Çarşı Grubunun temel özelliğidir.

 Çarşı Grubu, popülerliği ve söylemleri ile Galatasaray, Beşiktaş,  Trabzonspor ve hemen hemen bütün takımların  seyirci kitlesinin ilgisini sevgisini kazanmıştır.

 Barcelona'nın Kamerunlu siyahi oyuncusu Samuel Eto'o'ya La Liga'da hemen her maçta yapılan ırkçı tezahüratlar nedeniyle "çarşı ırkçılığa karşı -hepimiz Eto'yuz!" pankartları ile destek veren Çarşı Grubu 2005/06 sezonunda bazı maçlardan önce açtıkları "Çarşı Nükleer Santrallere Karşı" yazılı pankartlarla dikkat çekmişti.

Çarşı grubu Beşiktaş 24 Ekim 2007 tarihinde UEFA Şampiyonlar Ligi grup maçında 132 desibel ile dünya rekoruna ulaşmış ve Eurosport ile UEFA'nın internet sitesinde de bu rekora yer verilmişti. 

Çarşı Grubu’nu 2011 Van depreminde yanımızda gördük.  Çarşı Grubu etrafında gönül birliği yapan Beşiktaş taraftarı, 27 Ekim 2011 tarihinde oynan Beşiktaş-Fenerbahçe maçının bitiminde atkılarını sahaya atarak Van'daki depremzedelere yardımda bulunmuşlardı.

Yetmemiş topladıkları yardımla Van’a koşmuşlardı.

Yetmemiş il trafik kodu  65 olan Van’ımız için 20 Kasım 2011 tarihindeki Beşiktaş-Galatasaray maçının 65. dakikasında üstlerini çıkararak “ Van üşüyor”  sloganıyla soğukla mücadele eden depremzede Vanlıların durumuna dikkat çekmişlerdi.  Bu anlamda Çarşı’nın Van ile farklı bir gönül bağı var.

Çarşı Gezi Parkı Olayları kapsamında Beşiktaş İnönü Stadı yıkımında kullanılan ekskavatörü kullanarak TOMA'ları geri püskürtmüşlerdi. Ekskavatör'e de "POMA, (Polis Olaylarına Müdahale Aracı)" adını vermişlerdi.

Özetle

Onlar taraftar grubu olmanın çok ötesinde sosyal, muhalif, duyarlı bir oluşumdur.

Onlar sporun Kızılay’ıdır.

Onlar sporun AKUT’udur.

Onlar Van’ın Bahçesaray ilçesinde de, Almanya’da varlıklarını gösterenlerdir.

Onlar sporun,  futbolun yalnız spor olmadığını kanıtlayanlardır.

Çarşı Grubu şimdi yargılanıyor.

"Çarşı" üyesi 35 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması dün başladı.  Türkiye tarihinde ilk kez bir taraftar grubu “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” iddiasıyla hakim karşısına çıkacak.

Çarşı Grubu da yargılama öncesi Adliye önünde pankart açarak, meşaleler yakarak ''Çarşı vicdandır, yargılanamaz''  diyor.  Almanya, İtalya, İngiltere, Fransa başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından Çarşı Grubu’na destek yağıyor.

Su abone bedeline ne oldu?

Türkiye’nin en pahalı su aboneliği bilindiği gibi Edremit ilçesinde uygulanıyor.

Abone ücreti olarak vatandaşlardan 350,00TL isteniyor. 

Deprem sonrası binlerce depremzede su abone bedelinin düşürülmesini istedi. Bizde yazdık. Belediye inatla, ısrarla abone bedelini düşürmedi. Abonelik bedelini kendisinden önceki Ak Partili belediyenin belirlediğini bahane ederek kararından vazgeçmedi.

Yalnızca 7 eşit taksit yapabileceğini açıkladı. 

Edremit TOKİ afet konutlarında oturan vatandaşlarda bunun üzerine su abonesi olmadı.  İnsanlar abone bedelinin düşürülmesini bekliyor.

Su abone bedelini Van genelinde artık Büyükşehir Belediyesi beliriliyor.

Belediye on binlerce depremzede insanın yaşadığı Edremit ilçesinde Türkiye’nin en yüksek su abone bedelinin asgari seviyeye düşürerek sorunu çözmesi gerekiyor.  Ama ne zaman?

 

HDP’ye 6 bin oy

2015 Genel seçimleri yaklaşıyor. Partiler hareketli. Van’da seçimin Ak Parti ve HDP arasında geçeceği bilinen bir gerçektir.   Bu iki parti dışında seçimlerde oylarını yükseltmek , varlıklarını sürdürmek isteyen SP, CHP, MHP, Hüda Par ve Hak Par’da çalışmalar var.

Önceki gün

HDP, MHP ve CHP’ye yakın olan kişilerin oluşturduğu bir grubun sohbetinde bulunan Küresünnili   hemşehrimiz 2015  seçimlerinde MHP’den Milletvekili adaylığı düşündüğünü söyleyenice kendisine sordum.

- Küresünnilerin oyu ne kadardır?

“ Yaklaşık 30 bin oyu var”

-Bu oylar hangi partilere dağılır?

“Ak Parti 15 bin, HDP 6 bin, MHP 5 bin, SP 2 bin 2 diğerleri”

 Öyle diyor…

Vanlılar kamyon şoförü gibidir

Van ilginç bir kenttir. En zor, en sıkıntılı zamanlarda bile gülmesini, yaşama tutunmasını bilir.  Vanlı yeniliği, heyecanı, yeme-içmeyi yaşamı çok sever.  Yeniliğe hep açıktır.  Yüzü İstanbul’a yani Batı’ya dönüktür.  Birazda keyfe kederdir. Kırılgan olduğu kadar küçücük şeylerden büyük mutluluklar da  çıkarır.

Vanlılar kamyon şoförleri gibidir. Yol alırken nerede lezzetli yemek varsa orada park eder. Yer içer kendisini mutlu ederek yoluna devam eder.

Van’da çeşitli sıkıntılar, sorunlar var, ama topluma moral, heyecan veren güzel gelişmelerde var.

Çok kaliteli marka iş yerleri açılıyor.

Vitrinler, mağazalar değişiyor.

Van yeni markalar ve lezzetlerle tanışıyor.

En önemlisi ticari ufuk değişiyor.

Yeme içme yerleri yemek sunmakla kalmıyor.  Müşterilerini mutlu edecek canlı müzik bulundurma gereği hissediyorlar. Garsonlar manken gibi.

Yeni açılan işyeri mağaza, yeme içme yerlerinde müşterilere  “ dayı, amca, hocam, abla, teyze”   diye hitap eden yok. İşinin sınırlarını bilen ve yapan çalışanlar var. 

Vanlıların park edecek yerleri çoğalıyor.

İşini iyi yaparak müşterisine saygılı olan,  en önemlisi ticarette ahlakı ve dürüstlüğü esas alanlar yaşıyor diğerleri de zaman içinde eriyip gidiyor.

Tuşba Belediyesi ne yapıyor?

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Tuşbalılara en uygun şartlarda ruhsat vererek Kaçak bir tek yapı bırakmayacaklarını, Türkiye’nin en uygun şartlarında ve en düşük fiyatlarda ruhsatlandırma çalışması başlatacaklarını söyledi. 

Van’ın kanayan yarası yapı ruhsatıdır. Belediyelerin en önemli işlerinden biride budur.  

Güzel bir gelişme.

Gelen bilgilere göre belediye Tuşba ilçesine bağlı köylere yeni ismiyle mahallelere kablosuz internet hizmeti götürmeye hazırlanıyor.

Partiler, belediyeler arasında polemik, boş tartışma yerine verilen sözler tutulmalı, hizmette yarışılmalı. Yol, su, kaldırım yapımı ve çöp toplama etrafında dönen klasik belediyecilik artık ilgi çekmiyor.

Çaybaşı Şehitliği!

Şamran kanalının Akköprü çayına döküldüğü yerde 1. Cihan harbinde şehit düşen 350-400 Vanlının yattığını biliyor musunuz?  Hakkarili Abdurrahman Efendi şehitlerin baş ve gövde kemiklerini bir araya toplamış. Şehit var şehitlik yok.

 

VAN MANİSİ

Saçın uzun ilandır

Sar boynuma dolandır

Mende olan muhabbet

Sende yoğdur yalandır

Derleyen Fevzi Levendoğlu

***

Edremit üç bucaktır

Suları savacaktır

Edremit’ten kız alan

Cenneti bulacaktır

Derleyen Mevlüt Okayer

Yazarın Diğer Yazıları